7.4.2021 12:08

Ώρα ανάπλασης για το κτίριο της Λάδης

Στόχος η ολική ανάπλαση του εμβληματικού κτιρίου και η στέγαση δημοτικών υπηρεσιών - Παίρνει σειρά και η Δημοτική Πινακοθήκη

Χρηματοδότηση ύψους 740.000 ευρώ μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» για συνολικές παρεμβάσεις στα κτίρια της Οδού Λάδης αλλά και της Δημοτικής Πινακοθήκης διεκδικεί μέσα από απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ο Δήμος Χίου.

Η πράξη αφορά στην αποκατάσταση των δημοτικών κτιρίων στην οδό Λάδης 1 και στο κτίριο της πινακοθήκης του Δήμου Χίου. Η πράξη θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη θα εγγραφούν πρώτα τα υποέργα για τις μελέτες ωρίμανσης του κάθε έργου και στη δεύτερη φάση θα εγγραφούν τα κύρια υποέργα της πράξης (κτιριακά έργα).

Τα πρώτα προπαρασκευαστικά υποέργα είναι:

α) Μελέτη επισκευής διαρρύθμισης δημοτικού κτηρίου στην οδό Λάδης με προϋπολογισμό 600.000,00 ευρώ

β) Μελέτη επισκευής δημοτικής πινακοθήκης Χίου με προϋπολογισμό 140.000,00 ευρώ

Στόχος της πρώτης μελέτης και στη συνέχεια του έργου είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου κτηρίου το οποίο θα στεγάσει Υπηρεσίες του Δήμου Χίου που σήμερα στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα ακίνητα.

Στόχος της δεύτερης μελέτης είναι πρώτον η συντήρηση και αποκατάσταση της εξωτερικής τοιχοποιίας και του ενσωματωμένου σε αυτή λίθινου διακόσμου, δεύτερον είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος της υγρασίας και της εισροής υδάτων συνολικά μέσω της διάγνωσης των αιτίων που το δημιουργούν και της υποβολής συνδυασμένων προτάσεων για την ριζική και μόνιμη αντιμετώπισή του και τρίτον η επισκευή του κτιρίου συμπεριλαμβανόμενου του εκσυγχρονισμού των Η/Μ εγκαταστάσεων με τρόπο που να ανταποκρίνεται στην ειδική χρήση του κτιρίου, στις ειδικές απαιτήσεις λειτουργίας του και στις νέες τεχνολογίες.

Το κτίριο της Οδού Λάδης

Η σκοπιμότητα εκτέλεσης των ανωτέρω μελετών και έργων για το κτίριο στην οδό Λάδης είναι η έλλειψη στατικής μελέτης και η ανάγκη για ασφαλή αποτίμηση της στατικής επάρκειας του εν λόγω κτιρίου. Ήδη από το 2012 ο Δήμος είχε αναθέσει τις "Ερευνητικές εργασίες για τον στατικό και αντισεισμικό έλεγχο του κτιρίου της οδού Λάδης". Από τα συμπεράσματα της παραπάνω έρευνας προέκυψε ρητά η ανάγκη για περεταίρω διερεύνηση των συνθηκών θεμελίωσης καθώς και η ανάγκη για πληρέστερη αποτύπωση του φέροντος οργανισμού του κτιρίου. Πέραν των ανωτέρω το κτίριο δεν διαθέτει μόνωση ούτε σύστημα ψύξης - θέρμανσης. Το δίκτυο ισχυρών ρευμάτων θεωρείται απαρχαιωμένο ενώ δεν διαθέτει δίκτυο ασθενών ρευμάτων. Οι χώροι υγιεινής θεωρούνται ανεπαρκείς και δίκτυα ύδρευσης αποχέτευσης εμφανίζουν διαρροές. Το κτίριο έχει υποστεί κατά καιρούς επεμβάσεις διαρρύθμισης με στόχο την εξυπηρέτηση των διαφορετικών χρηστών. Οι επεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί χωρίς μελέτη και είχαν σαν αποτέλεσμα τον κατακερματισμό των χώρων και την μείωση της λειτουργικότητας ενώ δεν διαθέτει προσβάσεις για ΑΜΕΑ.

Η επισκευή η οποία θα συνοδεύεται με ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου θα προσφέρει την δυνατότητα μείωσης των καταναλώσεων και κατά συνέπεια των λειτουργικών εξόδων του κτιρίου τα οποία βαρύνουν τον δημοτικό προϋπολογισμό. Τέλος η αισθητική αναβάθμιση θα επιτρέψει στο κτήριο να ενταχθεί καλύτερα στο δομημένο περιβάλλον το οποίο χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη σημαντικών μνημείων όπως το κάστρο της Χίου και  του Μετζητιέ Τζαμί, νυν Βυζαντινό Μουσείο.

Το κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης

Το κτίριο σήμερα παρουσιάζει σημαντικές φθορές στον εξωτερικό λίθινο διάκοσμο λόγω διάβρωσης. Επίσης παρουσιάζει εκτεταμένες φθορές κυρίως στο υπόγειο και δευτερευόντως στο ισόγειο, λόγω υγρασίας αλλά και εισροής υδάτων καθώς και μερική καταστροφή του η/μ εξοπλισμού. Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι το υπόγειο, στην αρχική φάση λειτουργίας του κτιρίου, ήταν ανεξάρτητος βοηθητικός χώρος ο οποίος, λόγω της χρήσης του, δεν απαιτούσε κάποιου είδους στεγάνωση ή προστασία από την υγρασία.

Ειδικότερα στην μελέτη μετατροπής του κτιρίου αναφέρεται ότι το δάπεδο του υπογείου είναι από φυσικό χώμα χωρίς δηλαδή κάποιου είδους δαπεδόστρωση, η φέρουσα τοιχοποιία από λιθοδομή είναι ανεπίχριστη και τα ανοίγματα των φεγγιτών δεν έχουν κουφώματα.

Κατά την μετατροπή του κτιρίου σε πινακοθήκη, το υπόγειο έπαψε να είναι ανεξάρτητο και ενσωματώθηκε στο υπόλοιπο κτίριο με την προσθήκη εσωτερικού κλιμακοστασίου προκειμένου να λειτουργήσει σαν χώρος φύλαξης, συντήρησης αλλά και έκθεσης έργων τέχνης. Για τον λόγο αυτό προστέθηκαν κουφώματα στους φεγγίτες, επιχρίσματα στους τοίχους και κατασκευάστηκε δάπεδο με επικάλυψη από τοπικό μάρμαρο. Η μετατροπή όμως του υπογείου από ανοικτό ελεύθερα αεριζόμενο χώρο σε κλειστό, με ειδικές μάλιστα λειτουργικές απαιτήσεις, έγινε χωρίς να ληφθεί καμία ειδική μέριμνα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της έντονης παρουσίας υπογείων υδάτων, που οφείλονται τόσο στην ψηλή στάθμη υπόγειου υδάτινου ορίζοντα, όσο και στην παρακείμενη διέλευση χειμάρρου.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παρατηρείται, σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων, εισροή υδάτων στο υπόγειο αλλά και φαινόμενα έντονης υγρασίας σε όλο το κτίριο καθ' όλη την διάρκεια του έτους. Η παραπάνω κατάσταση επιδεινώνεται λόγω της εισροής υδάτων και από το δώμα η οποία οφείλεται σε πιθανή αστοχία της μόνωσης ή και σε λάθος κατασκευαστικές επιλογές κατά την μετατροπή του κτιρίου. Τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα την μερική καταστροφή των η/μ εγκαταστάσεων του κτιρίου κυρίως όσον αφορά στα δίκτυα ισχυρών και ασθενών και ρευμάτων και την εγκατάσταση θέρμανσης.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ