12.3.2019 10:00

«Όχι» στο εργοστάσιο καύσης ελαίων στη Λαγκάδα λένε Χιακή Συμπολιτεία και ΛΑΣ

Τη διαφωνία τους για τη δημιουργία εργοστασίου καύσης ελαίων στην περιοχή του Καρυδά, στη Λαγκάδα, εξέφρασαν μέσω ανακοίνωσης τόσο η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου, όσο και η Χιακή Συμπολιτεία.

 «Η χωροθέτηση της Μονάδας Καύσης σε έναν τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (σημείο θέασης του μοναδικού κόλπου της Λαγκάδας) κακοποιεί βάναυσα το τοπίο και την αισθητική που χαίρονται κάτοικοι και επισκέπτες. Υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για την παραχώρηση δημόσιας έκτασης 5 στρεμμάτων περίπου σε ιδιώτες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (δηλαδή την κυβέρνηση) παρά την τεκμηριωμένη αρνητική γνωμοδότηση της περιφερειακής περιβαλλοντικής υπηρεσίας. Η καύση φυτικών ελαίων/βιορευστών εγείρει σοβαρότατες ανησυχίες για δυσοσμία, εκπομπή επικίνδυνων ρύπων κ.ά με δεδομένη μάλιστα την αδυναμία διενέργειας ελέγχων σε τοπικό επίπεδο. Η αποδεδειγμένα μικρή ποσότητα φυτικών ελαίων σε τοπικό επίπεδο δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες μήπως με πρόσχημα την οικονομική βιωσιμότητα τελικά ετοιμάζεται μια μονάδα καύσης με εισαγόμενα απόβλητα. Κάτι τέτοιο σε νησιωτική περιοχή αποτελεί περιβαλλοντικό έγκλημα», είναι μερικά από τα όσα αναφέρει η Χαιακή Συμπολιτεία στην ανακοίνωση της, τεκμηριώνοντας, έτσι,  τους λόγους διαφωνίας της.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης του Μάρκου Σκούφαλου, που μεταξύ άλλων αναφέρει, «να σημειωθεί ακόμα ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση θα είναι το «καλώς ορίσατε» στον οικισμό της Λαγκάδας, αφού γίνεται ακριβώς πάνω στο δρόμο εισόδου προς το χωριό, αποδεικνύοντας και το τουριστικό ενδιαφέρον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που απέρριψε την αρνητική γνωμοδότηση του αρμόδιου τμήματος της περιφέρειας το 2017 για την εγκατάσταση στη Λαγκάδα. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι στην εν λόγω γνωμοδότηση αναφέρεται ρητά η αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου μιας τέτοιας εγκατάστασης και το ερώτημα είναι: ποιος λοιπόν θα ελέγχει από πλευράς, ακόμα και του αστικού κράτους; Οικειοθελώς θα ελέγχονται, όπως φορολογούνται οικειοθελώς οι εφοπλιστές;».

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ