#Νότης Μηταράκης #Αεροδρόμιο Χίου #Δικηγορικός Σύλλογος Χίου #Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου

Με συνέπεια και στρατηγική για τη Χίο του αύριο: Το μήνυμα Μηταράκη για τις παρεμβάσεις του Νοεμβρίου

Αποκατάσταση πυρόπληκτων, ενίσχυση της υγείας και έργα υποδομής στον πυρήνα των δράσεων του βουλευτή Χίου

Τις κυριότερες πρωτοβουλίες του για τον μήνα Νοέμβριο παρουσίασε μέσα από το καθιερωμένο ενημερωτικό σημείωμα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Χίου της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, περιγράφοντας με τεκμηρίωση τις παρεμβάσεις του για τη Χίο, τα Ψαρά και τις Οινούσσες, με έμφαση στην υγειονομική θωράκιση, την αποκατάσταση πυρόπληκτων περιοχών, την πρόοδο σημαντικών έργων υποδομής και την προώθηση αναπτυξιακών σχεδίων.

Όπως σημειώνει ο ίδιος:
«Με σχέδιο, συνέπεια και διάλογο με την κοινωνία, ο στόχος παραμένει ο ίδιος: μία Χίος με οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, ισχυρή απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση, διασφαλίζοντας και σχεδιάζοντας παράλληλα το “αύριο” για εμάς, αλλά κυρίως για τις επόμενες γενιές, τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Σχέδιο αποκατάστασης στην Αμανή με 16 σημεία

Κεντρική θέση στο ενημερωτικό καταλαμβάνει η περιοχή της Αμανής, η οποία επλήγη από πρόσφατες πυρκαγιές. Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, έχει ήδη εφαρμοστεί ένα 16-σημείο πλάνο αποκατάστασης, που περιλαμβάνει αυτοψίες σε κατοικίες και επιχειρήσεις, αποζημιώσεις, αναστολές οφειλών, στεγαστική συνδρομή, επιδόματα ενοικίου, προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων και κίνητρα για μαθητές.

Παράλληλα, ζητήθηκε επίσημα με επιστολή του προς τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Κώστα Κατσαφάδο, να χαρακτηριστούν οι κοινότητες της περιοχής ως «δυσπρόσιτες», ώστε να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα στεγαστικής ενίσχυσης. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ίδιος, το ουσιαστικό στοίχημα είναι η επόμενη μέρα, με τη διαμόρφωση ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου σε συνεργασία με τους φορείς και την τοπική κοινωνία.

Ενίσχυση της υγείας σε όλα τα νησιά

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τομέα της υγείας, με την επίσημη έναρξη λειτουργίας των νέων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο, παρουσία του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Όπως καταγράφεται, από το 2019 μέχρι σήμερα υπήρξε ενίσχυση άνω του 20% στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δημιουργία νέων μονάδων (όπως Μονάδα Εμφραγμάτων) και υπερδιπλασιασμός των κλινών.

Μέσα στον Νοέμβριο προκηρύχθηκαν επίσης τρεις νέες θέσεις ιατρών για τις περιοχές Ψαρών, Οινούσσων και Βολισσού.

Υποδομές και αεροδρόμιο Χίου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι εργασίες στο Αεροδρόμιο Χίου, με τον διάδρομο προσγείωσης να έχει φτάσει στο απαιτούμενο ύψος, και αμέσως μετά τα Φώτα να προβλέπεται η έναρξη της φάσης μείωσης μήκους του διαδρόμου. Αυτό συνεπάγεται, προσωρινά, χρήση μικρότερων αεροσκαφών και, σε δεύτερο χρόνο, πιθανή ολιγοήμερη παύση λειτουργίας για να πραγματοποιηθούν ειδικές μετρήσεις, με στόχο τη μέγιστη ασφάλεια των επιβατών.

Για το ζήτημα των απαλλοτριώσεων, διευκρινίστηκε ότι, εφόσον οι ιδιοκτήτες δεν παρέδωσαν εμπρόθεσμα τις εκτάσεις, η ΥΠΑ προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Αναφορικά με τις απαιτήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφάνθηκε ότι οι αξιώσεις έχουν παραγραφεί από το 2016.

Ταυτόχρονα, έργα όπως το Δικαστικό Μέγαρο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου, η μαρίνα, αλλά και το Τελωνείο, συνεχίζουν να προχωρούν κανονικά, ενώ μέσω νέου νομοσχεδίου επιχειρείται οριστική διόρθωση σφαλμάτων στο Κτηματολόγιο.

Εκπαίδευση: το ζήτημα του 3ου Γυμνασίου Χίου

Για το 3ο Γυμνάσιο Χίου, ο κ. Μηταράκης υπενθυμίζει ότι η χρηματοδότηση του έργου ύψους 1.600.000 ευρώ έχει εγκριθεί από το 2022, ωστόσο ο Δήμος Χίου ζητεί επιπλέον χρηματοδότηση μετά από νέα εκτίμηση, χωρίς όμως να έχει σημειωθεί καμία πρόοδος μέχρι σήμερα.

Ανάπτυξη και Προϋπολογισμός

Σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής, ο κρατικός προϋπολογισμός που αναμένεται να ψηφιστεί εντός Δεκεμβρίου, όπως σημειώνει ο βουλευτής, αποτυπώνει την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας. Από το 2019, η Ελλάδα καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με προβλέψεις 2,2% για το 2025 και 2,4% για το 2026, και τις επενδύσεις να εκτιμάται ότι θα φτάσουν το 17% του ΑΕΠ, από 11% το 2019.

Το συνολικό όραμα αποτυπώνεται στη στόχευση για σύγκλιση των εισοδημάτων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και σταδιακή μείωση του δημόσιου χρέους, προς όφελος των επόμενων γενεών.

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.

Ειδήσεις σήμερα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ