3.7.2020 15:53

Μαραθώνια συνεδρίαση για την παιδεία με αντεγκλήσεις και αποκαλύψεις [vid]

«Δεσμευτικές στα όρια του εφικτού οι αποφάσεις του σώματος», λέει ο Παύλος Καλογεράκης

Πάνω από 7 ώρες διήρκησε η μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου η οποία ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης και ολοκληρώθηκε στις 01:40 τα ξημερώματα της Παρασκευής καταλήγοντας σε μία σειρά μέτρων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου η απόφαση συνοψίζεται στην επιστροφή της πρώτης δόσης της κρατικής χρηματοδότησης μέσω έκτακτης χρηματοδότης στα σχολεία, στις έκτακτες χρηματοδοτήσεις από τον Δήμο στις σχολικές επιτροπές, στην επιχορήγηση των σχολείων για την αγορά τάμπλετ καθότι αρκετά σχολεία έχουν χρεωθεί ήδη σε ιδιώτες, στους ελέγχους στατικής επάρκειας των σχολικών μονάδων καθώς και στις δαπάνες για την υγειονομική θωράκιση των σχολικών μονάδων.

Η τελική πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου υιοθετήθηκε και ψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις πλην της παράταξης του Δημάρχου, η οποία αποχώρησε χωρίς να συμμετέχει στη διαμόρφωσή της αλλά ούτε και στην ψήφισή της.

Η συνεδρίαση

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της 7ωρης συνεδρίασης υπήρξε έντονη κριτική στη δημοτική αρχή για την απόφαση της δημοτικής αρχής να παρακρατήσει τα χρήματα που προορίζονταν για τα σχολεία.

Οι διευθυντές εκπαίδευσης

Στην εισήγησή τους τόσο η Ευτυχία Βλυσίδου όσο και ο Αριστείδης Κελεπερτζής έκαναν λόγο για υποχρηματοδότηση, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας με τη δημοτική αρχή για τα ζητήματα παιδείας. Παράλληλα ζήτησαν την καλύτερη αξιοποίηση της σχολικής περιουσίας με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του Θόλους όπου- κατά την Ευτυχία Βλυσίδου- ο ιδιώτης πληρώνει μόλις 500 ευρώ ενοίκιο τον χρόνο όπως και τη στελέχωση των τεχνικών κλιμακίων του Δήμου που είναι επιφορτισμένα με τα ζητήματα σχολικών μονάδων.

Οι φορείς

Από την πλευρά το Γ.Γ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Γ. Τσαγκάτος αναφέρθηκε στις ανάγκες των σχολείων κάνοντας λόγω για παθογένειες ετών που πρέπει να λυθούν άμεσα ενώ ζήτησε την ένταξη του Οίκου Χίου Διδασκάλου σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης.

Ο Σταύρος Σταυρινούδης εκ μέρους της ΕΛΜΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη όχι μόνο απρόσκοπτης αλλά αυξημένης χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών και των σχολείων ενώ ζήτησε ενδελεχή έρευνα για τη σχολική περιουσία.

Τέλος ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονεών Μιχάλης Πουλάδα, εστίασε στην ανάγκη κάλυψης όλων των αναγκών των σχολικών μονάδων καθώς και λήψης πρωτοβουλιών ώστε να καλύπτονται υποχρεώσεις όπως ρεύμα, νερό και πετρέλαιο.

Οι πρόεδροι των Επιτροπών

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Κώστα Καρατζά ο οποίος επί 20λεπτο εξαπέλυσε δριμεία κριτική στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή Βορυνού κάνονας λόγο για καθυστέρηση στο κλείσιμο των απολογισμών, για έλλειψη διακανονισμού για τα χρέη στη ΔΕΥΑΝ Χίου, για χρέη κυλικειούχων καθώς και για έλλειψη εικόνας της σχολικής περιουσίας.

Ο ίδιος έκανε λόγο μέχρι και για παράλογο αίτημα για αγορά 810 τάμπλετ σημειώνοντας ότι η επιχορήγηση είναι η ίδια με τα προηγούμενα χρόνια.

Μάλιστα το ύφος και τα λεγόμενά του, προκάλεσαν μέχρι και την παρέμβαση της Ευτυχίας Βλυσίδου, η οποία λαμβάνοντας τον λόγο ζήτησε την παραίτησή του, σημειώνοντας ότι δεν έχει να προσφέρει τίποτα από τη θέση την οποία βρίσκεται.

Πιο ουσιαστικός υπήρξε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Κωνσταντίνος- Βίκτωρ Χατζησταμάτης, ο οποίος υποστήριξε ότι οι επιχορηγήσεις είναι στα ίδια επίπεδα με τις περασμένες χρονιές ενώ εξήγησε ότι ο Δήμος θα αναλάβει την εξόφληση των χρεών προς τη ΔΕΥΑΝ Χίου μέσα από ρύθμιση 100 δόσεων και προανήγγειλε μηδενισμό των ρολογιών και εκ νέου μέτρηση από την αρχή.

Πολιτικό μίσος καταλόγισε ο Δήμαρχος

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, κατέθεσε την αμφιβολία του ως προς τις πραγματικές προθέσεις των αντιπολιτεύσεων, κάνοντας λόγο για πολιτικό μίσος από τις υπόλοιπες παρατάξεις προσθέτοντας ότι υπάρχουν ελάχιστες οικονομικές αποκλείσεις από τη χρηματοδότηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σφυροκόπημα από τις αντιπολιτεύσεις

Κατά την 7ωρη συνεδρίαση, οι αντιπολιτεύσεις εξαπέλυσαν τα πυρά τους κατηγορώντας τη δημοτική αρχή για έλλειψη σχεδίου για τα θέματα παιδείας, ζητώντας στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε τα σχολεία να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις.

Αξιοσημείωτη ήταν η παρέμβαση Καραβασίλης που ζήτηση τη σύσταση επιτροπής μηχανικών για ζητήματα στατικότητας σχολείων καθώς και σειρά τεχνολογικών αναβαθμίσεων μέσα από διάφορα προγράμματα.

Έντονη κριτική άσκησε και ο βασικός εισηγητής του θέματος Μάρκος Σκούφαλος, ζητώντας την υιοθέτηση μίας σειράς μέτρων που περιελάμβανε ακόμα και την απαλλαγή του Φ.Π.Α. στα καύσιμα όταν αυτά προορίζονται για σχολικές μονάδες.

Τέλος Κ. Τριαντάφυλλος, Μ. Βουρνούς, Μ. Στάθης και Δ. Αντωνόγλου, εστίασαν στην έλλειψη προγράμματος, έκαναν λόγο για περιττές σπατάλες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν ώστε να ενισχυθούν τα σχολεία και ζήτησαν το άνοιγμα ενός διαλόγου για την παιδεία ώστε να υπάρξουν παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν μέσα από το νέο ΕΣΠΑ.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ