7.4.2023 15:19

"Χίος Μπροστά"- Συναίνεση από την κοινωνία και σχεδιασμός από τους αιρετούς για τις λιμενικές υποδομές - Βίντεο

Πρωτοβουλία για το άνοιγμα του διαλόγου σχετικά με τις λιμενικές υποδομές στη Χίο, ανέλαβε, μέσα από συνέντευξη Τύπου ο Συνδυασμός «Χίος Μπροστά» του Γιάννη Καραβασίλης.

Όπως σημείωσε ο Γιάννης Καραβασίλης για θέματα όπως οι λιμενικές υποδομές ο χρόνος μελέτης, αδειοδότησης και υλοποίησης υπερβαίνει τη θητεία μίας δημοτικής αρχής. Για αυτό πρότεινε να υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση σε υλοποιήσιμο σχεδιασμό. Σημείωσε δε ότι η πρόταση του «ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ» για θεσμοθέτηση οργάνου διαβούλευσης από τους επιστημονικούς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς της Χίου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τέτοια θέματα τόσο ως προς τη στόχευση, όσο και ως προς την παρακολούθηση της υλοποίησής τους.

Αναφέρθηκε, περαιτέρω, στην ευθύνη της δημοτικής αρχής και προσωπικά στον κ. Κάρμαντζη ο οποίος επί 20 χρόνια από θέσεις ευθύνης το μόνο που έχει κάνει για το λιμάνι είναι συνεντεύξεις.

Επιπλέον ζήτησε τη συμμετοχή των δημοτών στη διαμόρφωση αποφάσεων για τόσο σημαντικά θέματα και πρότεινε τη δημιουργία ενός εργαλείου ανοικτής διαβούλευσης του Δήμου, όπου και θα μπορούν να κατατίθενται οι απόψεις όλων. Παρουσιάστηκε μάλιστα εφαρμογή στην ιστοσελίδα του ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ( diavouleusi.chiosmprosta.gr ) η οποία και θα μπορούσε να αποτελεί εργαλείο της σελίδας του Δήμου για τη διαβούλευση με τους δημότες.

Σημείωσε ότι λιμενικές υποδομές δεν σημαίνει μόνο το κεντρικό λιμάνι, αλλά και οι άλλες υποδομές του νησιού όπως τα Μεστά αλλά και τα Λημνιά.

Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι για κάθε έργο το τρίπτυχο διαφάνεια – διαβούλευση – υλοποίηση αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της λογικής που έχουμε για τη λειτουργία του Δήμου.

Ειδικότερα ως προς την εκπόνηση του masterplan σημείωσε ότι ουδείς αυτή τη στιγμή γνωρίζει με ποιες κατευθύνσεις εκπονείται.

Με τη σειρά του ο Γιάννης Σιδεράτος παρουσίασε τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από το 2005 μέχρι σήμερα. Ανέφερε ότι δυστυχώς οι δεκαετίες περνάνε αλλά οι βασικές πύλες εισόδου για το νησί μας ακόμα παραμένουν το ζητούμενο.

Παράλληλα ο Χρήστος Καραχάλιος αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ, σημειώνοντας ότι ως ομάδα με συνοχή, με δημιουργική σκέψη και συλλογική δράση, κάνουμε σχεδιασμούς που να μπορούν να πατάνε στα πόδια τους, να λύνουν προβλήματα και να μπορούν να υλοποιηθούν.

Επιγραμματικά σημείωσε ότι χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τα δύο λιμάνια ως συμπληρωματικό σύστημα και όχι ως ανταγωνιστές.

Για το Λιμάνι των Μεστών προτάθηκε να προχωρήσει άμεσα σχεδιασμός για τη δημιουργία χερσαίων υποδομών, ώστε και το ρόλο του να αυξάνει στο μεταφορικό έργο και να είναι προετοιμασμένο όταν ανοίξει η γραμμή από Λαύριο ή Ραφήνα. Επιπλέον τέθηκε το θέμα δημιουργίας ασφαλούς οδικού δικτύου προκειμένου να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η μετακίνηση από όλη τη Χίο από και προς το λιμάνι των Μεστών.

Για το κεντρικό λιμάνι φαίνεται ως αξιόπιστη διέξοδος να περιλαμβάνει μια λογικής κλίμακας παρέμβαση στην νοτιοανατολική πλευρά του λιμανιού έξω από το σημερινό, ώστε να εξυπηρετείται η κρουαζιέρα και η ακτοπλοΐα λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς που υπάρχουν. Επίσης προτάθηκε η βελτίωση της σημερινής υποδομής με τη δημιουργία μεγαλύτερου χερσαίου χώρου, ώστε να υπάρχει πάντα η δυνατότητα χρήσης του υφιστάμενου λιμανιού, όταν επιβάλλεται από τις καιρικές συνθήκες.

Τέλος παρουσιάστηκαν και πιθανές πηγές χρηματοδότησης των έργων όπως και προτάθηκε να αναληφθεί η παρακολούθηση της όποιας πρότασης προκριθεί είτε από μία ομάδα κρούσης από το Δήμο, είτε να αναζητηθεί εξειδικευμένη φορέας.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ