22.9.2022 7:28

Ευτελισμός χωρίς τέλος για το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Καλούν τους προέδρους του Νομικού Προσώπου και της ΔΙΑΝΟΧ στο Συμβούλιο για εξηγήσεις κι αυτοί τους αγνοούν – Καταγγελίες από τον Παύλο Καλογεράκη και έκρηξη οργής για τον εξευτελισμό του ανώτατου πολιτικού οργάνου της Χίου

Η εικόνα της πρωτοφανούς πλήρους απαξίωσης του ανώτατου πολιτικού οργάνου της Χίου, του Δημοτικού Συμβουλίου, επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά, το βράδυ της Τετάρτης, με τον πρόεδρο του Σώματος Παύλο Καλογεράκη να εξαπολύει βαρύ «κατηγορώ» εναντίον των προέδρων των Νομικών Προσώπων του Δήμου, χαρακτηρίζοντας την πρακτική τους να μην ανταποκρίνονται στα καλέσματα του Σώματος για εξηγήσεις, ως ντροπή για τη δημοτική αρχή.

«Δεν είναι απαξίωση είναι φτύσιμο»

Η έκρηξη του Παύλου Καλογεράκη, πυροδοτήθηκε από τον σχολιασμό του δημοτικού συμβούλου της «Πρωτοβουλίας» Παντελή Καμπούρη, ο οποίος έκανε λόγο για ευτελισμό του Σώματος, αφού ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Γιάννης Μανάρας, παρότι κλήθηκε από το σώμα για διευκρινίσεις επί της παραίτησης μέλους της διοίκησης του Νομικού Προσώπου, αρνήθηκε για μία ακόμη φορά να παραστεί.

«Ο πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. να καλείται και να μην παρευρίσκεται, δεν αποτελεί απαξίωση, στην απλή λαϊκή είναι φτύσιμο προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Δυστυχώς πρόεδρε φέρετε μεγάλη ευθύνη. Είναι δυνατόν να συζητάμε θέματα του Νομικού Προσώπου και να μην παρευρίσκετε ο πρόεδρος; Όταν εγώ ήμουν πρόεδρος του Νομικού Προσώπου βρισκόμουν σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση, είχε – δεν είχε θέμα για το Νομικό Πρόσωπο. Εδώ, όλοι οι πρόεδροι των Νομικών Προσώπων μας έχουν γραμμένους στα παλιά τους τα παπούτσια.

Είναι ντροπή να καλούμε τους προέδρους και να μην παρευρίσκονται. Είναι ντροπή και απογοήτευση και δυστυχώς αυτή είναι η εικόνα της Δημοτικής Αρχής», δήλωσε από το μικρόφωνο ο κ. Καμπούρης.

«Είναι ντροπή για τη δημοτική αρχή η συμπεριφορά Μανάρα – Γιαννίρη»

Τα λεγόμενα του Παντελή Καμπούρη, πυροδότησαν την έκρηξη του προέδρου του Σώματος Παύλου Καλογεράκη, όχι ως προς τα όσα είπε, αλλά επειδή και ίδιος με τη σειρά του διαπίστωσε την ηθελημένη απαξίωση του Σώματος από τους προέδρους των Νομικών Προσώπων. Μάλιστα χαρακτήρισε την πρακτική τους ως «ντροπή» για τη δημοτική αρχή, απειλώντας με παραίτησή του, επειδή όπως είπε, δεν ανέχεται την συνειδητή υποβάθμιση του πολιτικού οργάνου.

«Έχω μείνει αρκετά βράδια ξάγρυπνος και τσατισμένος με την αντιμετώπιση δύο προσώπων. Του προέδρου του Νομικού Προσώπου και του προέδρου της ΔΙΑΝΟΧ. Με προβληματίζει ακόμα, αυτή η πρακτική τους. Διότι δεν είναι θέμα αν μου αρέσει η φάτσα των δημοτικών συμβούλων αλλά νομίζω ότι θέλουν να λέγονται δημοκράτες. Και το λέω ευθαρσώς. Είμαι τόσο έτοιμος να πω «γεια χαρά».

Όταν εγώ στέλνω ως πρόεδρος του Δ.Σ. μία εντολή στους προέδρους να παραστούν κι εκείνοι δεν απαντούν ούτε γραπτά, ούτε τηλεφωνικά, ούτε προφορικά λέω «να την βράσω τη δημοκρατία».

Να ξέρουν ότι είναι ένα πρόβλημα για τη δημοτική αρχή Χίου. Μετράω τις μέρες για να σηκωθώ να φύγω γιατί αυτή η εικόνα δεν με ικανοποιεί», είπε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ο πρόεδρος του Σώματος.

Άφαντοι οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης

Ο θεσμικός κατήφορος όμως του Σώματος δεν σταμάτησε εκεί, αφού λίγο πριν τα μεσάνυχτα στην αίθουσα παρέμεναν στην θέση τους μόνοι οι σύμβουλοι των αντιπολιτεύσεων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι υπήρξε χρονική διάρκεια πάνω από μισή ώρα που μέσα στην αίθουσα, δεν υπήρχε ούτε ένα μέλος της δημοτικής αρχής με αποτέλεσμα οι σύμβουλοι των αντιπολιτεύσεων να απευθύνονται σε αντιδημάρχους με την ελπίδα ότι ίσως οι τελευταίοι παρακολοθούν διαδικτυακά τη συνεδρίαση και πιθανόν θα τους ακούσουν.

«Γιατί λείπουν όλοι οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης και μας πήραν φωτογραφίες ότι λείπουν όλοι από τα έδρανα; Γιατί φύγατε όλοι μαζί; Το ξέρατε ότι δεν υπήρχε άνθρωπος της δημοτικής αρχής εδώ μέσα;», είπε ο πρόεδρος του Σώματος, χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι και λήγοντας άμεσα τη συνεδρίαση.

«Να αναγκαστούν να έρθουν»

Τα όσα ειπώθηκαν εντός της αίθουσας προκάλεσαν και την παρέμβαση του επικεφαλής της «ΣυμμαΧίας Αξιών» Κώστα Τριαντάφυλλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην θεσμική εκτροπή από την πλευρά των προέδρων του Νομικού Προσώπου και της ΔΙΑΝΟΧ, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος του Σώματος οφείλει να αξιοποιήσει κι άλλα εργαλεία, ώστε να αναγκάσει τους Μανάρα και Γιαννίρη να παρευρίσκονται στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Αυτή η απαξίωση είναι πρωτοφανής στην αυτοδιοίκηση της Χίου. Δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο. Επειδή αυτό το θέμα ξεπερνά την αξιοπρέπεια και την ηθική, θα έλεγα ότι πρέπει να διερευνηθούν κι άλλοι τρόποι να ελεγχθεί εάν αυτή η πρακτική τους, ξεπερνά τα ακραία όρια της νομιμότητας και τελικά να ενημερωθούν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Πρέπει να ενημερωθούν οι αρχές ότι αυτοί οι πρόεδροι ούτε προσκομίζουν έγγραφα αλλά ούτε και προσέρχονται στο Σώμα», δήλωσε ο κ. Τριαντάφυλλος για να λάβει την απάντηση από τον κ. Καλογεράκη ότι: «Δεν είμαι εγώ αυτός που θα βγάλω τα άπλυτά μας στη φόρα, εμπλέκοντας την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Υπουργείο Εσωτερικών».

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ