10.10.2018 20:31

ΒΙΝΤΕΟ | Κατά πλειοψηφία «ναι» στις Δ.Υ.Ε.Π. με διαρροές στον συνδυασμό Βουρνού

Χάσμα και στην αντιπολίτευση με τον Π. Λαμπρινούδη να τσακώνεται δημόσια με τον Στ. Καμπούρη

Επιχείρηση εκτόνωσης του διχασμού που δημιουργήθηκε στην τοπική κοινωνία με αφορμή τη λειτουργία Δομών Εκπαίδευσης Προσφύγων και Μεταναστών, επικράτησε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με αφορμή την πρόταση για έκδοση ψηφίσματος στήριξης της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων.

Στην πλειονότητά τους οι εισηγήσεις τάχθηκαν υπέρ της άνευ όρων εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, στη λογική ότι το κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην εκπαιδευτική διαδικασία, ανεξάρτητα από το αν οι γονείς του είναι πρόσφυγες ή μετανάστες, θέση που απηχεί στην πλειοψηφία της χιώτικης κοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Μ. Βουρνούς απέφυγε τους χαρακτηρισμούς σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί η κατάσταση, σημειώνοντας όμως ότι η συλλογή 1.130 υπογραφών μεθοδεύτηκε βάση συγκεκριμένου σχεδίου.

«Είναι η ώρα να αφήσουμε τις αντιπαλότητες στην άκρη και να προχωρήσουμε ενωμένοι στην επόμενη ημέρα. Τα παιδιά θα πάνε κανονικά σχολείο και πρέπει να πάνε», επεσήμανε ο Δήμαρχος.

Κριτική τους σε όσους μεθόδευσαν την συλλογή υπογραφών, που όπως είπαν είχε ως αποτέλεσμα η Χίος να δυσφημιστεί πανελλαδικά αλλά και διεθνώς, άσκησαν οι Μ. Σκούφαλος και Ε. Φρεζούλη εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Χιακής Συμπολιτείας αντίστοιχα.

Οι ελάσσονες μειοψηφίες, τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων της ΒΙ.ΑΛ. ζητώντας να απομονωθούν οι φωνές που ζητούν τα παιδιά αυτά να κρατηθούν έξω από τα σχολεία. Υπέδειξαν μάλιστα την Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα ως ενορχηστρωτή της κατάστασης που δημιουργήθηκε, κατηγορώντας την ότι υποκινεί τον κοινωνικό αυτοματισμό και «χτίζει» πάνω σε ρατσιστικές και μισαλλόδοξες ιδέες και αντιλήψεις.

Χάος στον συνδυασμό Λαμπρινούδη

Από την αρχή της διαδικασίας φάνηκε ξεκάθαρα η διάσταση απόψεων μεταξύ του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Π. Λαμπρινούδη με τα μέλη του συνδυασμού του, που στο σύνολό τους ζήτησαν από τους Χιώτες εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς, καταθέτοντας παράλληλα και τη θετική τους στάση στη λειτουργία των Δ.Υ.Ε.Π. στη Χίο.

Ωστόσο ο επικεφαλής του συνδυασμού της μείζονος αντιπολίτευσης την ώρα της ψηφοφορίας ζήτησε αιφνιδιαστικά μέσα στο ψήφισμα να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ μεταναστών και προσφύγων κάτι που τον έφερε σε αντιπαλότητα με το Νο2 του συνδυασμού του Στ. Καμπούρη.

Ακραία λογική από τον Γ. Τσάκο

Η διαδικασία είχε απώλειες και για τον συνδυασμό του Δημάρχου, αφού ο σύμβουλός του Γ. Τσάκος διαφώνησε ανοιχτά με τους συναδέλφους του, κάνοντας χρήση ακραίων εκφράσεων όπως «λαθρομετανάστες» και «αραπιά» για να αναφερθεί στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες της Χίου. Μάλιστα κατά την τοποθέτησή του είπε ότι τα δικά του εγγόνια δεν μπορούν να πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο με τα προσφυγόπουλα. «Να πάνε σε ξεχωριστά σχολειά μέχρι να σηκωθούνε να φύγουνε. Έπρεπε να κάνουμε δημοψήφισμα στη Χίο. Πόσοι Χιώτες θέλουνε αυτή την αραπιά μέσα στη Χίο. Πολλές μάλιστα άρχισαν να το «δουλεύουνε κιόλας» από ανάγκη. Όλοι σεβόμαστε αλλά μέχρι ενός σημείου. Η ουσία είναι μία, να φύγουν από το νησί. Αυτοί που κουβαλήθηκαν εδώ δεν είναι πρόσφυγες. Ανήκουν σε ένα μεγάλο πλάνο για να μας διαλύσουν», ανέφερε ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Τελικά το ψήφισμα πήρε τη θετική έγκριση όλων των Δημοτικών Συμβούλων εκτός του Π. Λαμπρινούδη που απείχε και του Γ. Τσάκου που το καταψήφισε.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ