9.6.2021 17:14

«Αναπτυξιακός Οργανισμός: άλλο ένα βήμα διάλυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

Ανακοίνωση της Χιακής Συμπολιτείας

Η Χιακή Συμπολιτεία ζητά να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο το ζήτημα της ίδρυσης του “Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης” (Α.Ο.Τ.Α.), προειδοποιώντας ότι ο νέος οργανισμός θα λειτουργεί με αδιαφάνεια και θα υποκαταστήσει βασικές υπηρεσίες του δήμου χωρίς κανέναν δημόσιο έλεγχο

Η οικονομοτεχνική μελέτη του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α.Ο.Τ.Α.) ήρθε να επιβεβαιώσει στο ακέραιο όλες τις επιφυλάξεις που κατατέθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον περασμένο Οκτώβριο. Ο νέος οργανισμός έρχεται να υποκαταστήσει μια σειρά από υπηρεσίες του Δήμου, αφαιρώντας ουσιαστικά το λαϊκό έλεγχο από την Αυτοδιοίκηση. Αντί να επιτρέψει στους δήμους να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό για να καλύψουν τα κενά που δημιούργησαν οι πολιτικές των κεντρικών κυβερνήσεων, δημιουργεί ένα νέο δορυφορικό οργανισμό με την μορφή Ανώνυμης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού.

 Η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει δείξει ότι ανάλογοι οργανισμοί χαρακτηρίζονται από αδιαφάνεια, δεν υπόκεινται στην κρίση των Δημοτικών Συμβουλίων, δημιουργούν συχνά χρέη. Οι διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού, όπως προβλέπονται, θα φέρουν περαιτέρω ελαστικοποίηση στις σχέσεις εργασίας, δημιουργώντας υπαλλήλους διαφορετικών ταχυτήτων που θα εξαρτώνται απόλυτα από τις βουλές της κάθε δημοτικής αρχής.

Ο νέος οργανισμός, χρησιμοποιώντας ως «τυράκι» τη στήριξη των ακριτικών νησιών, έρχεται να αλλάξει τελείως το τοπίο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Υποτίθεται ότι θα καλύψει τα κενά που απόλυτα συνειδητά δημιούργησαν οι πολιτικές των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων οι οποίες «άνοιξαν το δρόμο» στην αποδοχή των οργανισμών από τους μικρούς νησιωτικούς δήμους.

Τέλος, η σημερινή κυβέρνηση, επειδή είδε ότι «δεν θα της βγουν τα κουκιά», προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, και αλλάζοντας το νομοθετικό πλαίσιο αφαίρεσε από τα δημοτικά συμβούλια τη δυνατότητα να αποφασίσουν για ένα τόσο μείζον θέμα με σημαντική επίδραση στο σύνολο των λειτουργιών κάθε δήμου. Φαίνεται ότι στην αστική δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Η δημοκρατία είναι καλή, αρκεί να είναι στα μέτρα τους.

Γι’ αυτό το λόγο απαιτήσαμε να συζητηθεί και να ληφθεί σχετική απόφαση από το πλέον αντιπροσωπευτικό συλλογικό όργανο του δήμου, το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου έχουν λόγο και εκπροσώπηση όλες οι δημοτικές παρατάξεις. Αυτό άλλωστε ήταν και το πνεύμα της 578/2020 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία είχε προβλεφθεί η επαναφορά του συγκεκριμένου θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη οριστικής απόφασης. Κάθε άλλη διαδικασία, με οποιοδήποτε πρόσχημα, είναι αντίθετη προς το πνεύμα της συγκεκριμένης απόφασης και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ