5.5.2021 10:42

Το ΣΕΣΝΟΧ για τα νέα εμβολιαστικά κέντρα στο Νοσοκομείο

Η κυβέρνηση της ΝΔ ενάμιση χρόνο τώρα από την έναρξη της πανδημίας, αδιαφορώντας για το αίτημα των υγειονομικών για ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ), ώστε να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας των νοσοκομείων τα οποία σηκώνουν το κύριο βάρος της πανδημίας και να υπάρξει απεμπλοκή τους από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, μέσω των διοικήσεων ΥΠΕ και νοσοκομείων προχωρούν σε επέκταση των εμβολιαστικών γραμμών μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, στελεχώνοντάς τα με το ήδη υπάρχον ανεπαρκές αριθμητικά προσωπικό

Συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Χίου, που λειτουργεί ένα εμβολιαστικό κέντρο εδώ και σχεδόν 4 μήνες, προστίθενται άλλα 3. Τα κέντρα αυτά δημιουργούνται με αφαίρεση χώρων από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία (π.χ. παιδιατρικό - χημειοθεραπεία), περιορίζοντας περαιτέρω τη λειτουργία τους και οδηγώντας σε συγχρωτισμό υγιών (που προσέρχονται για να εμβολιαστούν) με ασθενείς (που προσέρχονται για να εξεταστούν).

Η διενέργεια εμβολιασμών στα δημόσια νοσοκομεία τα επιβαρύνει περαιτέρω με πράξεις που αποτελούν ευθύνη της υποβαθμισμένης ΠΦΥ η οποία εξακολουθεί να αδυνατεί να αναλάβει εξολοκλήρου τον εμβολιασμό, λόγω χρόνιων σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, οι οποίες προϋπήρχαν και δεν καλύφθηκαν ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Η δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων δεν συνοδεύεται από τις αναγκαίες νέες μόνιμες προσλήψεις, αλλά στηρίζεται στις μετακινήσεις και την αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς των υπηρετούντων εργαζομένων και σε προσλήψεις ελάχιστων επικουρικών νοσηλευτών, προκαλώντας δυσλειτουργία στα νοσηλευτικά τμήματά. Με τον ίδιο τρόπο άλλωστε στελεχώνονται και οι μονάδες και οι κλινικές COVID.

Η λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων όπως και τα υπόλοιπα μέτρα διαχείρισης της πανδημίας είναι εναρμονισμένα με την πολιτική κρατικής υποχρηματοδότησης της υγείας. Αυτή η πολιτική επιβάλλει τις χιλιάδες κενές θέσεις, τα εξαντλητικά ωράρια και τις συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού, καθώς και την υποβάθμιση όλων των υπόλοιπων λειτουργιών των δημόσιων δομών υγείας, προκειμένου αυτές να ανταπεξέλθουν στην περίθαλψη κρουσμάτων και στον εμβολιασμό. 

Δεν μπορούν τα πιεσμένα νοσοκομεία να επωμιστούν μόνα τους και όλο το βάρος του εμβολιασμού ενάντια στην COVID-19, ο οποίος είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει καιρό, αφού μέχρι στιγμής μόλις το 8% (περίπου) του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ενώ είναι πιθανό να χρειαστεί να επαναληφθεί του χρόνου. 

Εμείς οι υγειονομικοί λέμε ένα μεγάλο «ναι» στον μαζικό εμβολιασμό και ένα μεγάλο «όχι» στην πολιτική που θέλει να παρουσιάσει το εμβόλιο ως άλλοθι για την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης. Ο εμβολιασμός ούτε πανάκεια είναι ούτε η μόνη λύση της πανδημίας. Μοναδική λύση είναι η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας στο νομό, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, η επάρκεια Υγειονομικού Υλικού και μέσων ατομικής προστασίας, η λήψη μέτρων προστασίας στους μεγάλους εργασιακούς χώρους και ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Λαού. 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ