14.4.2020 11:38

Ιατρικός Σύλλογος: «Δεν έχει σημασία αν ο χώρος καραντίνας είναι εντός ή εκτός πόλης»

"Ο χώρος που θα επιλεγεί θα πρέπει να πληροί τους όρους καραντίνας", αναφέρει σε παρέμβασή του

Την άποψή του σχετικά με τη δημιουργία χώρου καραντίνας στη Χίο, καταθέσει με ανοιχτή επιστολή του προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου.

Σε αυτή αναφέρεται στους χώρους που έχουν προταθεί μέχρι σήμερα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν έχει σημασία αν ο χώρος που θα επιλεχθεί είναι εντός ή εκτός αστικού ιστού αλλά να τηρεί όλες τις προϋποθέσεις για καραντίνα.


Αξιότιμοι κύριοι, αφορμή της επιστολής μας αποτελεί μία από τις πτυχές της πανδημίας του Covid-19, αυτή που αφορά στους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες-μετανάστες από την Τουρκία, που όπως γνωρίζετε ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου καθώς στη γείτονα χώρα υπάρχει υψηλός επιπολασμός. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η Τουρκία αποτέλεσε μία από τις πρώτες χώρες για την οποία κλείσαμε τα σύνορα.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι οι εισερχόμενοι από την Τουρκία όπως και από κάθε χώρα με υψηλό επιπολασμό του Covid-19 θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών και αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφωνούν όλοι. Ο δε χώρος που θα επιλεγεί για την καραντίνα θα πρέπει να εξασφαλίζει την ανά άτομο απομόνωση, το ξεχωριστό μπάνιο, το ότι δεν θα βγουν στην κοινότητα (φύλαξη) και την εξέταση κάθε περιστατικού που θα πληροί τα κριτήρια πιθανής λοίμωξης, ή τη δειγματοληψία σε όλους τους εισερχόμενους κατά τα πρότυπα ανάλογων περιπτώσεων (κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess).

 • Εγκαταστάσεις αλλότριου αντικειμένου που έχουν προταθεί από θεσμικούς φορείς ως χώροι καραντίνας, σε καμία περίπτωση δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της καραντίνας, τουλάχιστον ως έχουν.

• Ιδανικοί χώροι καραντίνας κατά την άποψη του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Χίου είναι οι ξενοδοχειακές μονάδες που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της καραντίνας.

• Τα μεμονωμένα καταλύματα πληρούν και αυτά τις προϋποθέσεις της καραντίνας, έχουν όμως ως μειονέκτημα τη δυσκολία ελέγχου της τήρησης.

• Η εγκατάσταση σε πλοία, που κάποιοι προτείνουν, φαίνεται κατ´ αρχήν και αυτή να πληροί τους όρους της καραντίνας.

Εν κατακλείδι: δεν έχει τόση σημασία αν ο χώρος της καραντίνας θα είναι εντός ή εκτός του ιστού της πόλης.

Η επιλογή του χώρου, που δεν είναι δουλειά του Δ.Σ του Ι.Σ. Χίου να τον υποδείξει, πρέπει σε κάθε περίπτωση να πληροί όλους τους όρους της καραντίνας και αυτό είναι στην αρμοδιότητά μας να το ελέγξουμε.

Παρακαλούμε ως οι πλέον αρμόδιοι όπως μας κοινοποιήσετε τους σχεδιασμούς σας ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα ώστε ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου να καταστεί αρωγός της υλοποίησής τους.

Μετά τιμής,

 

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Χίου             

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ