26.10.2020 17:07

Γνωρίστε το ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου

Γράφει η Ειρήνη Ασπρούλη, Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής Τμήματος Παιδιών και Εφήβων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου

Το ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα είναι ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα για παιδιά με:

• Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος.
• Μεικτές ειδικές αναπτυξιακές διαταραχές.
• Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με Υπερκινητικότητα.
• Νοητική υστέρηση.

Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει συνεδρίες συγκεκριμένου χρόνου, εβδομαδιαίας συχνότητας, είναι ατομικό και μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα θεραπευτικά προγράμματα.

Στόχος του είναι η βελτίωση της συμπεριφοράς, της επικοινωνίας και της ανάπτυξης των γνωστικών τομέων του παιδιού ή του έφηβου.
Οι στόχοι του προγράμματος είναι η προσαρμογή του παιδιού στο χώρο, η ανάπτυξη της δεξιότητας του να «διδάσκεται», η βελτίωση της επικοινωνίας, η εκπαίδευση των παιδιών με αυτισμό, ώστε να λειτουργούν όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητα μέσα στην κοινότητα, αισθανόμενα ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.

Επίσης, στόχος είναι η βελτίωση της συνεργασίας, η αύξηση του χρόνου απασχόλησης, η ανάπτυξη δεξιοτήτων οργάνωσης και συγκέντρωσης, καθώς και βελτίωσης της εικόνας εαυτού και αυτοπεποίθησης.

Οι τομείς που αξιολογούνται και δουλεύονται στο πρόγραμμα, είναι οι εξής:
 

• Επικοινωνία και αλληλεπίδραση: Στηριζόμενη στις ικανότητες του παιδιού τίθενται οι βάσεις για ανάπτυξης της επικοινωνίας, με παιχνίδια και τραγούδια αλληλεπίδρασης, εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας (PECS, Makaton κ.α.).

• Γνωστικοί τομείς, με στόχο τη «γνωριμία» του παιδιού με το περιβάλλον και την κατάκτηση βασικών δεξιοτήτων γνώσης, π.χ.:

o Ταύτιση π.χ. ίδιων αντικειμένων, ίδιων χρωμάτων κ.α.
o Κατηγοριοποίηση και ομαδοποίηση π.χ. ζώων, φρούτων, ρούχων, λαχανικών κ.α.
o Αναγνώριση αντικειμένων (ονομασία, λειτουργία, ιδιότητα) και η μίμηση απλών κινήσεων του σώματος και κινήσεων με χρήση αντικειμένων.
o Σωματογνωσία: Δείχνει και ονοματίζει μέλη του σώματός του.

• Μνήμη:

o Οπτική μνήμη: Ενισχύεται η ικανότητά του να θυμάται μία ποσότητα οπτικών πληροφοριών, όπως γράμματα, αριθμούς, χρώματα.
o Ακουστική μνήμη: Ενισχύεται η ικανότητά του να θυμάται ακουστικές πληροφορίες από το περιβάλλον, π.χ. τη διεύθυνση του σπιτιού του, τον αριθμό τηλεφώνου του.
o Χωροχρονικός προσανατολισμός: Δουλεύονται όλες οι έννοιες του χώρου, όπως μέσα, έξω, πάνω κ.λπ. και οι έννοιες του χρόνου, όπως οι εποχές, οι μέρες, οι μήνες κ.λπ.
 

• Αδρή και λεπτή κινητικότητα (εκτελεί δραστηριότητες που ενεργοποιούν μεγάλους μύες ή μυϊκές ομάδες, όπως βάδιση, τρέξιμο. Η αδρή κίνηση αποτελεί τη βάση για την οργάνωση και την εκτέλεση της λεπτής κινητικότητας, όπως είναι το ντύσιμο, το γράψιμο κ.α.).

• Οπτικοκινητικός συντονισμός (ανάπτυξη του συντονισμού με στόχο την ανάπτυξη ποικίλων δεξιοτήτων, όπως π.χ. να δένει τα κορδόνια του, να αντιγράφει κ.α.).

• Δημιουργία κατασκευών με διάφορα υλικά, με στόχο τη γνώση μέσα από πολυαισθητηριακές δραστηριότητες.

• Παιχνίδια αλληλεπίδρασης με τον θεραπευτή, παιχνίδια με κανόνες και ελεύθερο παιχνίδι (κρυφτό, μπάλα, δαχτυλόκουκλες – επιτραπέζια – χωρίς κάποιο δομημένο σενάριο, με μόνο «εργαλείο» τη φαντασία του παιδιού και την ανάπτυξη νέων ιδεών του).

• Προγραφή και πρώτη γραφή, προανάγνωση και ανάγνωση, προαρίθμηση και αριθμητική.

• Αυτοϋπηρέτηση (η εκπαίδευση σε δραστηριότητες καθημερινής ζωής, όπως είναι το ντύσιμο, το πλύσιμο, αγορές από μαγαζιά, με απώτερο στόχο την αυτονομία).
 

Η αξιολόγηση και το πρόγραμμα υλοποιούνται σε οργανωμένο περιβάλλον (ακολουθώντας τις αρχές της μεθόδου TEACCH) και για κάθε παιδί οργανώνεται εξατομικευμένο πρόγραμμα, βασιζόμενο στις ικανότητες, δεξιότητες και τις ανάγκες του.
Το ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα μπορεί να υλοποιηθεί και διαδικτυακά, αν δεν είναι εφικτή η έλευση στους χώρους μας, με εξατομικευμένη υποστήριξη παιδιού και γονέων.

Πληροφορίες: Τμήμα Παιδιών και Εφήβων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Εγκρεμού 30, Χίος, τηλ 2271020000(εσωτ.1)

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ