15.9.2023 17:39

Συνέδριο για τον ποιητή Φρήντριχ Χαίλντερλιν

18 – 22 Σεπτεμβρίου 2023 (Χίος και Σμύρνη)

Η Βιβλιοθήκη Κοραή φιλοξενεί διεθνές επιστημονικό συνέδριο για τον σπουδαίο Γερμανό ποιητή Φρειδερίκο Χαίλντερλιν ο οποίος αναγνωρίζεται σήμερα διεθνώς ως ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές όλων των αιώνων. Το συνέδριο με τίτλο «Ο Χαίλντερλιν και το Αιγαίο» διερευνά ακριβώς πτυχές του ποιητικού του έργου που συνδέονται με το ελληνικό αρχιπέλαγος και τα παράλια της Ιωνίας. Είναι πολύ σημαντικό, επομένως, και με ιδιαίτερο συμβολικό βάρος, που οι διοργανωτές επέλεξαν ως τόπο διεξαγωγής του συνεδρίου ένα νησί του Αιγαίου, τη Χίο, αλλά και τη Σμύρνη, όπου θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί το συνέδριο. Ο Χαίλντερλιν (1770-1843) υπήρξε με τον ιδρυτή της Βιβλιοθήκης μας, τον ανθρωπιστή και βασικό εκπρόσωπο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού Αδαμάντιο Κοραή (1748-1733) περίπου σύγχρονοι και με κοινό όραμα την αναγέννηση της Ελλάδας. Στη κεντρική συλλογή της Βιβλιοθήκης Κοραή περιλαμβάνεται ένα σπάνιο τεκμήριο για τον Χέλντερλιν. Πρόκειται για τον 21ο τόμο της πολύτομης σειράς του 19 ου αιώνα η οποία προέρχεται από δωρεά του W. R. Rosenbusch.

Το Συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία των Πανεπιστημίων Paderborn (Γερμανίας), Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με την Διεθνή Εταιρία Χαίλντερλιν (Hölderlin-Gesellschaft) και τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Βιβλιοθήκη Κοραή στις 18-20 Σεπτεμβρίου και θα συνεχιστεί στη Σμύρνη, όπου και θα ολοκληρωθεί, στις 20-22 Σεπτεμβρίου. 

Συμμετέχουν ειδικοί ερευνητές και ερευνήτριες πάνω στο έργο του Χαίλντερλιν από Πανεπιστήμια της Γερμανίας, Αυστρίας, Ουγγαρίας, Ιταλίας, Ελλάδας και Τουρκίας. Η γλώσσα που θα διεξαχθεί είναι η γερμανική . 

Στο περιθώριο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στη Βιβλιοθήκη Κοραή διάλεξη για το ενδιαφερόμενο κοινό της Χίου στην ελληνική γλώσσα, την Δευτέρα, 18.09.2023, ώρα 20.00 με θέμα «Ο Χαίλντερλιν και η Ελλάδα» και ομιλητές τον καθ. Βασίλειο Βερτουδάκη (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και την καθ. Αναστασία Αντωνοπούλου (Πανεπιστήμιο Αθηνών). 

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ