2.7.2019 9:59

Η Αργυρώ Ζαννίκου Ψώρα μας μυεί στα «Εύθυμα της Βεγγέρας»

«Αν ο κάθε αναγνώστης σκάσει ένα χαμόγελο όταν τα διαβάσει θα έχει εκπληρώσει τον σκοπό που έγραψα το βιβλίο»

Δεν καταφέραμε να έχουμε δια ζώσης συνάντηση παρά μόνο τηλεφωνική εντούτοις όμως ακόμη και η 45λεπτη τηλεφωνική μας συνομιλία ήταν αρκετή για να διαπιστώσω τη διαύγεια της σκέψης της και την άδολη αγάπη της για τον συνάνθρωπο. Όντας ταλαιπωρημένη από την πολύμηνη περιπέτεια υγείας της, δεν δυσανασχέτησε λεπτό για όσα πέρασε αλλά απεναντίας δόξαζε τον Θεό που της έδωσε τη δύναμη να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να βγει νικήτρια. «Οι δυσκολίες μας κάνουν πιο δυνατούς και δοκιμάζουν τις αντοχές μας», αναφέρει στον «π» η συγγραφέας του πρόσφατα κυκλοφορηθέντος βιβλίου «Τα εύθυμα της Βεγγέρας». 

Η Αργυρώ Ζαννίκου Ψώρα , πρωτοσυστήθηκε στους φίλους του βιβλίου το Μάιο του 2018 όπου κυκλοφόρησε το πρώτη της βιβλίο με τίτλο «Ευχαριστώ». Ένα βιβλίο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο της Κατηχήτριάς της, Αγγελικής Βασιλάκη –Ευαγγελογιάννη. Έντεκα μήνες μετά ακολουθεί το δεύτερο της  βιβλίο «Τα εύθυμα της Βεγγέρας».

 Βέβαια το όνομα της στον Βροντάδο δεν ήταν άγνωστο καθώς για 45 ολόκληρα χρόνια δίδασκε αγγλικά ενώ ανέπτυξε πλούσια Χριστιανική Δράση διδάσκοντας για πολλά χρόνια σε κατηχητικά παιδιών και Κύκλων Νέων Μητέρων της Αδελφότητας Θεολόγων «η Ζωή».  «Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου γράφω.  Όλα όσα είχα στην καρδιά μου τα αποτύπωνα στο χαρτί και κρατούσα ημερολόγιο. Όλες μου οι αναμνήσεις είναι γραμμένες σε αυτό το ημερολόγιο, στο οποίο ανέτρεξα για να εκδώσω τα εύθυμα της βεγγέρας», αναφέρει η συγγραφέας.

«Θυμάμαι ότι ως μαθήτρια εκφωνούσα πάντοτε τους πανηγυρικούς λόγους των σχολικών εορτών ενώ είχα συμμετάσχει σε πολλά μονόπρακτα και δίπρακτα του Ματθαίου Μουντέ. Χαρακτηριστικό δε είναι το γεγονός ότι τα πρώτα μου γράμματα τα έμαθα από μια δασκάλα σε ηλικία 4 ετών, η οποία ήθελε να παίζω  με τον γιο της και εκείνη για να με ευχαριστήσει θα μου δίδασκε γράμματα. Φανατιστείτε ότι όταν πήγα δημοτικό ήξερε να γράφω και να διαβάζω σε μια εποχή μάλιστα πολύ δύσκολη για τη χώρα μας καθώς βρισκόταν σε πόλεμο με τους γερμανούς», θυμάται η  κα Αργυρώ.

 

Όταν οι αναμνήσεις γίνονται διηγήματα

Η Αργυρώ Ζαννίκου Ψώρα έχει έτοιμα προς έκδοση 10 βιβλία ενώ έχει γράψει πάνω από 500 ποιήματα. Τον Μάρτιο του 2005 βραβεύτηκε σε διαγωνισμό του Λογοτεχνικού περιοδικού «Κελαινώ» για μια παιδική ποιητική της συλλογή.

«Με το γράψιμο ταξιδεύω και ξεχνιέμαι. Παρότι γράφω από παιδάκι χρειάστηκε να φτάσω στην ώριμη ηλικία μου για να εκδώσω τα γραπτά μου. Δεν είχα τον χρόνο όταν ήμουν νέα να ασχοληθώ με εμένα και τα χόμπι μου. Πάντοτε νοιαζόμουν για τους άλλους και φρόντιζα τους άλλους. Μόλις όμως απεβίωσε ο σύζυγος μου, ο άγγελός μου, αποφάσισα να ανατρέξω στο αγαπημένο μου ημερολόγιο και να βρω όλα εκείνα που έγραφα κατά καιρούς. Το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο «ευχαριστώ» είναι ένα εκ βαθέων εξομολόγηση στον άνθρωπο που με έμαθε τόσα πολλά πράγματα.  Στον άνθρωπο που με βοήθησε να εξελιχθώ και να βελτιωθώ. Όλα τα χρωστάω στην κατηχήτρια μου, την Αγγελική, για αυτό και της το αφιέρωσα το πρώτο μου βιβλίο. Σο δεύτερο βιβλίο ήθελα όσοι το διαβάσουν να ευθυμήσουν και να γελάσουν. Αν αυτό γίνει τότε η επιθυμία μου αλλά και ο σκοπός για τον οποίο έγραψα αυτά τα διηγήματα θα έχει εκπληρωθεί», σημειώνει η Αργυρώ Ζαννίκου Ψώρα συμπληρώνοντας ότι τα «εύθυμα της βεγγέρας» είναι κομμάτια μέσα από το θησαυροφυλάκιο των αναμνήσεων του ημερολογίου της, τα οποία μετέφερε ατόφια και ανόθευτα όπως τα είχε ακούσει και κάποια από αυτά βιώσει. 

Who is who: Η Αργυρώ Ζαννίκου Ψώρα γεννήθηκε στο Βροντάδο. Έμαθε τα πρώτα της γράμματα στο 3ο ΔΣ Αγίου Μάρκου και στη συνέχεια φοίτησε στο Γυμνάσιο Βροντάδου. Το 1957 εισήχθη με εξετάσεις στο Αμερικανικό Σπουδαστήριο(Κολλέγιο IAS) για να κατοχυρώσει την αγγλική γλώσσα και τα λογιστικά παρακολουθώντας το ειδικό τμήμα διδασκαλίας δια αλληλογραφίας της Λογιστικής Σχολής «AZI». Το 1959 με εξετάσεις προσλαμβάνεται στην Εθνική Τράπεζα αλλά δεν εργάστηκε ποτέ καθώς παντρεύτηκε τον δικηγόρο (ελληνοαμερικάνο) Δημήτριο Ψώρα και μετακόμισε στην Αμερική. Εργάστηκε ο ιδιαιτέρα του συζύγους της και μόλις επέστρεψαν στην Ελλάδα δίδαξε την αγγλική γλώσσα σε παιδιά.  Το 2000 έκανε εκπομπή στο «Σήμαντρο»(ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος) με τίτλο «Για σένα τη Νέα Μητέρα».

Το 2018 έκδωσε το πρώτης βιβλίο με τίτλο «Ευχαριστώ» και το 2019 το δεύτερο με τίτλο «Ρα εύθυμα της Βεγγέρας». Έχει αποκτήσει δύο παιδιά και τέσσερα εγγόνια.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ