20.9.2022 16:23

«Από το χθες στο σήμερα - Η αναβίωση των μνημείων της Χίου»

Ενημερωτική δράση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς για το έτος 2022 εορτάζονται με τον τίτλο «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά - Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές», υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η φετινή θεματική του εορτασμού αφορά στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και ειδικότερα στην ευαισθητοποίηση γύρω από τεχνικές και υλικά αποκατάστασης περασμένων εποχών, στην επισήμανση καλών πρακτικών από το παρελθόν που μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε τους ιστορικούς χώρους σήμερα, καθώς και στη χρήση νέων τεχνολογιών και ψηφιακών εργαλείων για τη διατήρηση των παραπάνω παραμέτρων της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου διοργανώνει, την Παρασκευή 23-9-2022, ενημερωτική δράση με τίτλο «Από το χθες στο σήμερα. Η αναβίωση των μνημείων της Χίου», στο ναό του Αγίου Ισιδώρου Λέτσαινας. Η δράση απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και έχει στόχο να φανερώσει πώς οι σωστές τεχνικές αποκατάστασης μπορούν να οδηγήσουν στην ανάδειξη και επανάχρηση ερειπωμένων μνημείων, διατηρώντας τις ισορροπίες μεταξύ της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της τοπικής ανάπτυξης. Θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές αποκατάστασης και επανάχρησης μνημείων που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του μνημειακού πλούτου της Χίου και αναδεικνύουν το ρόλο της βιωσιμότητας στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς: από Μουσουλμανικό Τζαμί σε Βυζαντινό Μουσείο, από Οθωμανικό Λουτρό σε εκθεσιακό χώρο, από Οθωμανικό σχολείο σε γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, από παλαιοχριστιανική βασιλική στον εν ενεργεία ναό του Αγίου Ισιδώρου.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ