29.7.2019 9:36

Ανύπαρκτο το «Δημοτικό» Πολιτιστικό Καλοκαίρι

Μοναδική οργανωμένη όαση πολιτισμού οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «ΙΩΝΙΑ»

Την ώρα που στα γειτονικά μας νησιά, Σάμο και Λέσβο, οι κάτοικοι και επισκέπτες τους ζουν στο ρυθμό των πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων, εμείς εδώ στη Χίο ζούμε στους ρυθμούς της απόλυτης πολιτιστικής μιζέριας.

Βρισκόμαστε ήδη στα τέλη Ιουλίου και η μοναδική πολιτιστική όαση του νησιού έρχεται από το φεστιβάλ του Διεθνούς Κέντρου Παιδείας και Πολιτισμού «ΙΩΝΙΑ», το οποίο σταθερά τα τελευταία χρόνια προσφέρει στο Χιακό κοινό ποιοτικές θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις επενδύοντας σε μεγάλα ονόματα του ελληνικού μουσικού πενταγράμμου και αξιολογότατα θεατρικά σχήματα. Και μπορεί το Διεθνές Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού «ΙΩΝΙΑ» να δίνει πολιτιστικές ανάσες στους Χιώτες, οι σύλλογοι και τα πολιτιστικά σωματεία να κάνουν φιλότιμες προσπάθειες και να προσφέρουν αξιοπρεπέστατες εκδηλώσεις, ο Δήμος όμως και το Νομικό του Πρόσωπο, που πέρσι έδινε «ρέστα» και πραγματοποιούσε συναυλίες με «τρανταχτά ονόματα» της ελληνικής μουσικής σκηνής (Γιάννης Πάριος, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μελίνα Κανά, Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Γεωργία Νταγάκη) ελέω προεκλογικής περιόδου, φέτος είναι απών, με τον πρόεδρο του να δικαιολογεί την απουσία του από την έλλειψη χρημάτων.

«Η προετοιμασία έπρεπε να γίνει το χειμώνα και τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο. Όμως τότε ήταν αδύνατο, αφού εμείς δεν είχαμε προϋπολογισμό και δεν μπορούσαμε να σχεδιάσουμε. Τώρα πλέον είναι αργά και δεν μπορούμε να κλείσουμε συναυλίες», εξηγεί ο Π. Καμπούρης, ξεχνώντας βέβαια ότι πέρσι το ΝΠΔΔ έλαβε έκτακτη επιχορήγηση της τάξεως των 150.000€ από τον Δήμο για να πραγματοποιήσει πολιτιστικές δράσεις. Βέβαια πέρσι ήταν έτος προεκλογικό και όλα επιτρέπονταν. Φέτος που είναι έτος μετεκλογικό και που η παρούσα δημοτική αρχή δεν έχει το άγχος της επανεκλογής δεν ήταν απαραίτητες και οι εκδηλώσεις…

Απορίας άξιο δε είναι το γεγονός ότι παρότι το ΝΠΔΔ δεν θα πραγματοποιήσει καμία εκδήλωση και ως εκ τούτου το δημοτικό στάδιο δεν θα χρησιμοποιηθεί για δικές του δράσεις, εντούτοις αρνήθηκε την παραχώρησή του στο Διεθνές Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού «ΙΩΝΙΑ» για να φιλοξενήσει τις συναυλίες του.

Κάντο όπως η Λέσβος…

Τη στιγμή που εμείς εδώ στη Χίο αναμένουμε από τα περιοδεύοντα μουσικά και θεατρικά σχήματα να μας θυμηθούν και από τους συλλόγους να μας δώσουν  ανάσες πολιτισμού, στη Λέσβο δεν προλαβαίνουν να παρελαύνουν καλλιτέχνες της εγχώριας μουσικής σκηνής. Όπως μάλιστα εξηγεί ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δ. Μυτιλήνης, Κώστας Αστυρακάκης, όλα είναι θέμα σωστών συνεργασιών και έγκαιρου προγραμματισμού.

«Στη Λέσβο ο πολιτισμός δεν σταματά ποτέ. Όμως η προετοιμασία για το πολιτιστικό καλοκαίρι ξεκινάει νωρίς ώστε να υπάρχει σωστός προγραμματισμός και ευχέρεια επιλογής μουσικών και θεατρικών σχημάτων. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι από τις 130 εκδηλώσεις του καλοκαιριού οι 115 έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Το Λεσβιακό καλοκαίρι έχει πλέον καθιερωθεί και όλοι οι καλλιτέχνες θέλουν να συμμετέχουν σε αυτό. Εμείς βάζουμε ελάχιστα χρήματα. Φέτος φιλοξενούμε στο νησί μεγάλες θεατρικές παραστάσεις και ποιοτικά παιδικά θέατρα με διάσημους ηθοποιούς όπως Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, η Βίκυ Σταυροπούλου, η Μπέσυ Μάλφα. Στις μουσικές εκδηλώσεις έχουμε τον μαέστρο Παναγή Μπαρμπάτη με τους τραγουδιστές της Λυρικής Σκηνής Κορωναίο και Ντάβου, τους Γιάννη Ζουγανέλλη και Διονύση Τσακνή, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και τη Στέλλα Κονιτοπούλου, οι «48 ώρες» και το «Trio Mousicanty», ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Μηλιώκας, ο Γιοκαρίνης και ο Ζιώγαλας, ο Κώστας ο Καλδέλλης με τους «Μυτιληνιούς» των Αθηνών, η Βασιλική Παπαγεωργίου από το συγκρότημα «Βόσπορος» και πολλοί άλλοι που θα ζωντανέψουν και φέτος τις γιορτές παράδοσης στα χωριά μας, τις γιορτές του ούζου, τη REGGATTA σε Μυτιλήνη και Πλωμάρι, τον Παπανικολή στην Ερεσσό, τον Πειρατή στην Πέτρα και πολλές ακόμη εκδηλώσεις» , αναφέρει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δ. Μυτιλήνης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ