21.2.2024 10:03

5η Βραδιά Τοπικής Ιστορίας στο Αντίβαρο: Η Σχολή της Χίου

Η 5η κατά σειρά Βραδιά Τοπικής Ιστορίας στον Κοινωνικό Χώρο «Αντίβαρο» το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024, στις 7.00 το απόγευμα, έχει θέμα τη Σχολή της Χίου (1792-1822) και την αναμέτρηση διαφωτιστών – συντηρητικών. 

Η 5η κατά σειρά Βραδιά Τοπικής Ιστορίας στον Κοινωνικό Χώρο «Αντίβαρο» (Καλοπλύτου 44) είναι αφιερωμένη στα πρώτα χρόνια της περιώνυμης Σχολής της Χίου. Ενός μοναδικού σχολείου για τα δεδομένα της εποχής του με ακτινοβολία σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο. Περιγράφονται τα χρόνια της άνθισης της Σχολής μέχρι την καταστροφή της το 1822.

Παράλληλα γίνεται αναφορά στην κρίσιμη αναμέτρηση ανάμεσα στους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού διαφωτισμού και στους συντηρητικούς κύκλους, όπως μεταφέρθηκε στην εκπαιδευτική και πνευματική πραγματικότητα της Χίου. Με οδηγό τις ιστορικές πηγές θα προσεγγιστούν προσωπικότητες όπως ο Αδαμάντιος Κοραής, ο Αθανάσιος ο Πάριος, ο Νεόφυτος Βάμβας κ.ά.

Μια ματιά στα γεγονότα και στην ιστορία της Σχολής μέσα από έργα, μαρτυρίες και αλληλογραφία δασκάλων, μαθητών και ξένων επισκεπτών της Χίου. Εισηγητής ο ιστορικός Κώστας Ζαφείρης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ