21.9.2021 13:30

Πολιτική παρέμβαση για να σωθούν οι βυζαντινές εκκλησίες της Χίου

Τη συνδρομή της Υπ. Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη ζητά ο Ανδρέας Μιχαηλίδης

Την παρέμβαση της συμπατριώτισσάς μας Υπ. Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη ζητά μέσα από επίκαιρη ερώτηση ο Βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, σημειώνοντας ότι αρκετά από τα βυζαντινά διαμάντια του νησιού κινδυνεύουν πλέον με κατάρρευση και μη αναστρέψιμες ζημιές εξαιτίας της χρόνιας εγκατάλειψής τους.

Ο Βουλευτής Χίου, σε δηλώσεις του στον «π» προέταξε το ζήτημα της ωρίμανσης μελετών αλλά και της εξεύρεσης πόρων για την εκτέλεση των αναγκαίων έργων, ώστε σημαντικά βυζαντινά μνημεία να διασωθούν αλλά και να αναδειχθούν. 

Στα πλαίσια του προβληματισμού του κ. Μιχαηλίδη εντάσσεται η Ιερά Μονή Μουνδών η οποία βρίσκεται όπως δήλωσε σε «απαράδεκτη κατάσταση» .Το πρόβλημα για τον ίδιο, εντοπίζεται στον καθολικό και στα προκτίσματα της Μονής.

Εκτός από την Μονή Μουνδών ο ίδιος αναφέρθηκε και στον Άγιο Ιωάννη Αργέντη ο οποίος επίσης καταρρέει καθώς, όπως εξήγησε, τα υποστυλώματα που είχε τοποθετήσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχουν υποστεί  φθορά από το πέρας του χρόνου.

Το ίδιο ενδιαφέρον και αγωνία δείχνει και για τον Ταξιάρχη των Μεστών ώστε να διασωθεί το μοναδικής ομορφιάς ξύλινο τέμπλο.

Ο κ. Μιχαηλίδης μέσα από την ερώτηση στην Υπουργό Πολιτισμού αναμένει απαντήσεις για το που βρίσκονται οι μελέτες μνημείων που περιμένουν την έγκριση του αρμόδιου Υπουργείου αλλά και ποιες χρηματοδοτικές ενέργειες θα αναλάβει άμεσα προκειμένου να διασωθούν τα παραπάνω Βυζαντινά και μεταβυζαντινά χριστιανικά μνημεία.

Μάλιστα ως χρηματοδοτικά εργαλεία πρότεινε το ΕΣΠΑ ή το Ταμείο Ανάκαμψης:

«Το βασικό ερώτημα είναι καταρχήν η τύχη των μελετών, αυτές που εκκρεμούν προς έγκριση από το Υπουργείο και κυρίως το χρηματοδοτικό κομμάτι, το πώς δηλαδή το Υπουργείο θα αναζητήσει πόρους από το ΕΣΠΑ ή από το Ταμείο Ανάκαμψης στο οποίο τόσο πολύ προσβλέπει αυτή η Κυβέρνηση».

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και σε ναούς Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής περιόδου οι οποίοι βρίσκονται όπως δήλωσε «σε ερειπιώδη κατάσταση». Μερικές από αυτές τις εκκλησίες, όπως ανέφερε, είναι, η Αγία Παρασκευή στην Καλλιμασιά και ο Άγιος Γεώργιος στα Πραστιά.

Παράλληλα ο κ. Μιχαηλίδης έκανε λόγο για υποστελέχωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με την τρανή απόδειξη απουσίας αρχιτέκτονα στην Υπηρεσία. 

Αναφερόμενος στο έργο της Υπηρεσίας επίσης δήλωσε:

«Παρά τις εξαιρετικές και φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει η Αρχαιολογική Υπηρεσία τοπικά στο νησί μας σε ένα πολυδιάστατο, πολύπλευρο κι επίπονο έργο στο οποίο με τις υπάρχουσες συνθήκες ανταποκρίνεται άψογα».

Τέλος αναφέρθηκε και στο παρεκκλήσι του Άγιου Ιωσήφ στο Γαλλικό Κολλέγιο όπου υπάρχει για τον ίδιο μια «αδικαιολόγητη καθυστέρηση», δεδομένου ότι έχει περάσει ένας χρόνος από την δημοπράτηση του έργου.

Όπως ανέφερε, η παρούσα χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερα θετική καθώς υπάρχουν προς αξιοποίηση, σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, προσθέτοντας όμως ότι για να γίνουν τα παραπάνω έργα, το Υπουργείο οφείλει να ενισχύσει με χρήμα και εργατικό δυναμικό την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου, της οποίας το έργο εξήρε.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ