29.9.2022 15:02

Μ. Σχοινάς από την Κρήτη: Η Ευρώπη θα βρει τις λύσεις συλλογικά, ενωμένα και συνεκτικά

Την ανάγκη να δοθεί πανευρωπαϊκή απάντηση στην πρόκληση της ενεργειακής κρίσης υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς από το Ηράκλειο Κρήτης, κάνοντας αναφορά στην κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας αύριο στις Βρυξέλλες. Νωρίτερα είχε ομιλία στην ετήσια συνεδρίαση των μελών της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Χερσόνησο.

«Είναι η πρώτη προσπάθεια να εγκριθεί ένα πρώτο κύμα προτάσεων που έχει κάνει η Επιτροπή στις 14 Σεπτεμβρίου για την έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των παρόχων, έτσι ώστε να μπορέσουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να στηριχθούν. Όμως αύριο θα συζητήσουμε με τους υπουργούς και το δεύτερο κύμα της ευρωπαϊκής στήριξης, το οποίο περνάει μέσα από το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, μέσα από κάποιες παραμέτρους που θα συζητηθούν» ανέφερε ο κ. Σχοινάς ο οποίος πρόσθεσε ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όπως κάναμε και στην πανδημία και με τα εμβόλια και με το Ταμείο Ανάκαμψης και στο ενεργειακό η Ευρώπη θα βρει τις λύσεις συλλογικά, ενωμένα και συνεκτικά».

Ο κ. Σχοινάς σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ανέφερε ότι οι σχέσεις της με την Ευρώπη, αποτελεί θέμα που «φτάνει σε ένα κρίσιμο σημείο» συμπληρώνοντας ότι «τη στιγμή που η Ευρώπη ενωμένη με τη Δύση, ορθώνουμε ένα μέτωπο απέναντι στον Ρωσικό αναθεωρητισμό και στον πόλεμο, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η Τουρκία επωφελείται προνομιακών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Τελωνειακή Ένωση) και την ίδια στιγμή δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία. Υπάρχουν κάποια όρια στην τουρκική στάση και η εμπρηστική της ρητορική απέναντι στη χώρα μας και σε άλλες χώρες της περιοχής, είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας και πολύς κόσμος στην Ευρώπη φτάνει στα όρια του με αυτή την τουρκική στάση. Πιστεύω ότι θα έχουμε πολλές ευκαιρίες -η μία είναι η Πράγα η άλλη είναι οι επόμενες εκθέσεις που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διεύρυνση της Ένωσης- για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα» πρόσθεσε ο κ. Σχοινάς.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται στην Κρήτη και θα έχει επαφές σήμερα και αύριο, χαρακτήρισε το νησί «ναυαρχίδα της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας» ενώ πρόσθεσε για το νησί, ότι «η ευρωπαϊκή στήριξη θα συνεχιστεί και στο μέλλον».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ