27.6.2025 11:37

Ερώτηση Μιχαηλίδη για τις πυρκαγιές στη Χίο: Ζητεί άμεση αποκατάσταση και μέτρα προστασίας

Επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για τις καταστροφές και την έλλειψη συντονισμού στις πυρκαγιές της 22ας Ιουνίου

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς πέντε συναρμόδιους Υπουργούς κατέθεσε ο Βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης, για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη Χίο στις 22 Ιουνίου 2025, αναδεικνύοντας σοβαρά κενά στην αντιπυρική προστασία του νησιού.

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του, η καταστροφική φωτιά προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές, εξαιτίας «της πλημμελούς αντιπυρικής θωράκισης, της απουσίας αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης και της έλλειψης κεντρικού επιχειρησιακού συντονισμού τις κρίσιμες πρώτες ώρες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περισσότερα από 60.000 στρέμματα δασικής, χορτολιβαδικής και αγροτικής γης παραδόθηκαν στις φλόγες, μεταξύ των οποίων και μεγάλες εκτάσεις με μαστιχόδεντρα, ένα προϊόν ΠΟΠ ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Χίου. Εκτεταμένες ζημιές υπέστησαν επίσης γεωργικές καλλιέργειες, θερμοκήπια, αγροτικές εγκαταστάσεις, κτηνοτροφικές και μελισσοκομικές μονάδες, καθώς και κρίσιμες υποδομές όπως δρόμοι, δίκτυα κοινής ωφελείας και δημοτικές υπηρεσίες.

Ο Σταύρος Μιχαηλίδης εξήρε τη συνεισφορά των πυροσβεστικών δυνάμεων, των εθελοντικών ομάδων και της Χιακής κοινωνίας στην τιτάνια προσπάθεια περιορισμού της καταστροφής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η συμβολή τους ήταν καθοριστική σε μια μάχη που δόθηκε με ελάχιστα μέσα και χωρίς επαρκή στήριξη από το κεντρικό κράτος».

Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής του παρέμβασης, ο Βουλευτής ζητεί την άμεση αποκατάσταση των ζημιών, την οικονομική και υλική στήριξη των πληγέντων και την εφαρμογή μέτρων κρατικής αρωγής, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα. Ταυτόχρονα, επισημαίνει την ανάγκη για επείγουσα έναρξη έργων αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας, ενόψει της φθινοπωρινής περιόδου.

«Οι κάτοικοι της Χίου δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Η κρατική αδράνεια κοστίζει όχι μόνο περιουσίες αλλά και την ασφάλεια και το μέλλον του τόπου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ερώτηση που κατέθεσε ο Σταύρος Μιχαηλίδης προς τους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, περιλαμβάνει σειρά κρίσιμων ερωτημάτων σχετικά με την ακριβή ώρα ειδοποίησης της Πυροσβεστικής, την επάρκεια των εναέριων και επίγειων μέσων, την αιτία της πυρκαγιάς, την ενδεχόμενη εμπλοκή υποδομών (όπως του δικτύου ΔΕΔΔΗΕ), τη διαδικασία αποζημιώσεων και την κρατική μέριμνα για τους πληγέντες.

Στην κοινοβουλευτική ερώτηση συνυπογράφουν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και αρμόδιοι για ζητήματα πολιτικής προστασίας και κλιματικής κρίσης: Παναγιώτης Δουδωνής (Επικρατείας), Παρασκευάς Κουκουλόπουλος (Κοζάνης), Ανδρέας Πουλάς (Αργολίδος), Εμμανουήλ Χνάρης (Ρεθύμνου) και Μανώλης Χριστοδουλάκης (Ανατολικής Αττικής).

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί ευρύτερα τις επόμενες ημέρες, καθώς αυξάνεται η πίεση για την ταχεία ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού στο νησί.

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.

Ειδήσεις σήμερα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ