6.3.2018 18:33

Ηλ. Μπίσιας: «Η ναυτική εκπαίδευση θα κρατήσει κοντά στη Χίο τη νέα γενιά εφοπλιστών»

«Καλός ο πολιτισμός, καλή η αρχιτεκτονική του νησιού αλλά το διεθνές στερέωμα γνωρίζει τη Χίο για τη ναυτιλία της. Είναι η μόνη υπηρεσία – προϊόν που αυτή τη στιγμή αναγνωρίζεται παγκοσμίως». 

Τα επώνυμα παραδείγματα που τοποθέτησε στη συζήτηση ο Ηλ. Μπίσιας δεν επιδέχονταν αμφισβήτησης. Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ο Θεοδ. Βενιάμης, πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος  ο Γ. Πατέρας, πρόεδρος του Committee του Λονδίνου ο Χαρ. Φαφαλιός. Ακόμα και ξένοι εφοπλιστικοί οίκοι διοικούνται από Χιώτες. Ζούμε την εποχή της πρωτοκαθεδρίας των Χιωτών πλοιοκτητών.

Δεν είμαστε η Αρία φυλή

«Πελοποννήσιοι δεν υπάρχουν πια, οι Ιόνιοι πλοιοκτήτες εξαφανίστηκαν, οι Ανδριώτες απέμειναν 3 – 4 οικογένειες, οι Κασσιώτες δυο οικογένειες. Οι Χιώτες είναι και παραμένουν στην πρωτοκαθεδρία. Γιατί; Είναι τόσο επιτυχημένοι και ρέει μέσα τους το αίμα το θαλασσινό; Όχι. Οι Χιώτες δεν είναι η Άρια φυλή της ναυτιλίας. Απλά το επιχειρηματικό παράδειγμα των Χιωτών είναι επιτυχημένο γιατί διαθέτει ρίζες οικογενειακής παράδοσης, στενών δεσμών με το πλήρωμα, και κυριαρχεί η αίσθηση ότι όλοι είμαστε πολύ κοντά στη ναυτιλιακή  εταιρεία», επεσήμανε ο κ. Μπίσιας.

Η αιχμή του δόρατος

Έδωσε μάλιστα ένα χειροπιαστό παράδειγμα της ισχυρής αντίληψης για τη σημασία της ναυτικής εκπαίδευσης. Πριν ένα χρόνο τον κάλεσε  η Αταλάντη Χατζηπατέρα, κόρη του Γιάννη Χατζηπατέρα -  προέδρου του Committee επί 20 χρόνια, να δει το αρχείο του πατέρα της. «Υπάρχουν συγκλονιστικές επιστολές μεταξύ του Γ. Χατζηπατέρα και του άλλου μεγάλου Χιώτη, του Αντρέα Λαιμού, οι οποίοι έγραφαν μεταξύ τους καθ’ όλη τη διάρκεια του ‘50 και του ‘60 για το πώς ο Χιώτικος και Αιγνουσσιώτικος εφοπλισμός θα γίνει πρώτος στον κόσμο. Τι έλεγαν αυτές οι μεγάλες προσωπικότητες; Ότι πρέπει να σκύψουν πάνω στη ναυτική εκπαίδευση».

Η γέφυρα

Ο Χιώτης πλοιοκτήτης έχει αποδείξει την αγάπη του για τη χιακή ναυτιλία. Ωστόσο ο Ηλ. Μπίσιας έθεσε τον προβληματισμό κατά πόσο αυτή η παράμετρος θα διατηρηθεί και τα επόμενα 20 χρόνια; «Η επόμενη γενιά πλοιοκτητών και ναυτικών θα αγαπήσει τον τόπο της; Η ναυτιλία χρειάζεται γέφυρες συνεργασίας. Η επόμενη γενιά για να μπορέσει να έχει αυτή την αγάπη για τον τόπο πρέπει να σκύψει στη ναυτική εκπαίδευση. Στο Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε. έχουν για πρώτη φορά εκλεγεί πολλοί νέοι Χιώτες πλοιοκτήτες 40 – 50 ετών, είναι η επόμενη γενιά. Θα αγαπήσουν αυτό τον τόπο όσο οι πατεράδες τους, οι παππούδες τους; Η ναυτική εκπαίδευση θα τους φέρει κοντά.»

Η ευθύνη της κοινωνίας

«Στεναχωριέμαι που τα Χιώτακια φεύγουν να σπουδάσουν στην Αγγλία, Τι δεν πάει καλά;», αναρωτήθηκε ο Ηλ. Μπίσιας, θυμίζοντας ότι στη Χίο υπάρχει όλο το «πακέτο» ναυτικής εκπαίδευσης, με τις δύο Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, ναυτικά λύκεια, πανεπιστήμιο ναυτιλίας και σύντομα ιδιωτικό λύκειο.

«Στην Ελλάδα περιμένουμε πάντα κάποιος να μας σώσει. Στη ναυτιλία ξέρετε ποιος θα μας σώσει; Εσείς οι ίδιοι θα σωθείτε, αν φέρετε κοντά της τα παιδιά σας», υπέδειξε.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ