23.3.2018 11:43

"Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την κατάσταση στην ΒΙ.ΑΛ." οι πρώτες δηλώσεις Βίτσα

Τις πρώτες του δηλώσεις ως υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής πραγματοποίησε πριν από λίγη ώρα έξω από την ΒΙ.ΑΛ. ο Δημ. Βίτσας, καταθέτοντας τους πρώτους προβληματισμούς του αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα. 

Ο κ. Βίτσας υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ικανοποίηση από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της ΒΙ.ΑΛ. και έδειξε να αντιλαμβάνεται σε σημαντικό βαθμό τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και τα αιτήματα των κατοίκων. "Τους καταλαβαίνω γιατί η εικόνα δεν είναι σωστή. Πρέπει να υπάρχει από την πλευρά μας ισορροπημένο ενδιαφέρον. Όσο σκεφτόμαστε τους μετάναστες και τα προβλήματα τους άλλο τόσο πρέπει να νιαζόμαστε και για εκείνους που βρίσκονται έξω και πέριξ αυτών των Κέντρων" υποστη΄ριξε χαρακτηριστικά. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Βίτσας ζήτησε την συνεργασία και την υπομονή όλων για όσο διάστημα τα πράγματα θα σε μια κατάσταση. "Υπάρχει πεδίο αντιμετώπισης των προβλημάτων. Όλοι έχουν δίκιο και αυτό πρέπει να εξετάσουμε. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι για όσο διάστημα παραμείνουν τα Κέντρα να μειώσουμε στο ελάχιστο τα προβλήματα, να μην επιβαρύνουν οι υποδομές τις περιοχές. Και θα πρέπει να τονίσω ότι στόχος απώτερος είναι το μεταναστευτικό να εκλείψη και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε σεβόμενοι όλες τις διεθνής συνθήκες και τις συμφωνίες που διέπουν την διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος", υπογράμμισε. 

Για το ενδεχόμενο αποσυμφόρησης των νησιών ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής χαρατήρισε το ζήτημα μονοσήμαντο, αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή στην ΒΙ.ΑΛ.  βρίσκονται λιγότεροι από 1200 πρόσφυγες σε αντίθεση με τους 2000 που ήταν πριν από λίγο διάστημα. "Δεν μπορεί να υπάρχουν μετακινήσεις μόνο προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Πρέπει να γίνουν και αλλού. Αυτό που εξετάζουμε άμεσα με νομοσχέδιο που φέρνουμε στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα είναι η σημαντική μείωση του χρόνου εξυπηρέτησης των αιτημάτων ασύλου. Αυτό ίσως βοηθήσει", ανέφερε. 

"Δεν είμαστε εδώ ως πολιτεία και ως υπουργείο για να χτίζουμε υποδομές για το προσφυγικό", δήλωσε ο κ. Βίτσας ερωτώμενος για τον επίκειται επέκταση της ΒΙ.ΑΛ. "Δεν θα γίνει χωρική επέκταση, δεν θα μεγαλώσει και δεν θα αλλάξει η ΒΙ.ΑΛ. Οι όποιες σκέψεις έχουν να κάνουν αποκλειστικά με την οργάνωση του χώρου, με καλύτερη και νέα περίφραξη και τέτοιες εργασίες. Δεν υπάρχει πλάνο για άλλη εγκατάσταση. Θα διευκολύνουμε την εδώ λειτουργία", υπογράμμισε. 

Τέλος, αναφορικά με την πιθανότητα δημιουργίας ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. ο κ. Βίτσας μετέφερε το θέμα στις συζητήσεις που θα έχει με τον δήμαρχο Μαν. Βουρνού, χαρακτηρίζοντας το επιμέρους ζήτημα. "Θα μιλήσω με τον δήμαρχο, θα δούμε τι θα γίνει. Τον γνωρίζω και πιστεύω ότι κι εκείνος επιθυμεί την βελτίωση του κλίματος και την καλύτερη λειτουργία. Θα μιλήσουμε, θα ακούσουμε και δούμε τι θα γίνει", τόνισε ο υπουργός, που αυτή την ώρα συναντάνται με τον Μαν. Βουρνού στο δημαρχείο. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ