21.2.2015 12:38

«ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΕ ΙΔΩ»

 

(Η Έκτη Αίσθηση ή/και τα μάτια της ψυχής;)

 Προ ημερών, καλεσμένος από την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία, παραβρέθηκα στην παράδοση-παραλαβή μεταξύ των παλαιού και νέου Δ.Σ. της εταιρείας μας[1] και (συγχρόνως) στην έναρξη των επιμορφωτικών μαθημάτων.

Την όλη εκδήλωση χαιρέτησαν (και κάποιοι και προλόγησαν) διά­φοροι επώνυμοι και τιτλούχοι γιατροί και ο Υπουργός Υγείας κ. Π. Κου­ρουμπλής, εκήρυξε την έναρξη των εργασιών!

Επειδή τον κ. Υπουργό τον γνώριζα από την εποχή που το ΠΑΣΟΚ ήτο παντοδύναμο, εγώ δε ως εκπρόσωπος των Χίων προέδρευα του Δ.Σ. του «Δρομοκαϊτείου» (Χιώτικο Κληροδότημα γαρ!) και αμφότεροι ασχολού­μεθα με την καταπολέμηση της μάστιγας που φέρει το όνομα ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ, μαζί με τον κ. Ανωμερίτη (Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αγρο­τικής Τραπέζης, τότε) επειδή λοιπόν τον γνώριζα (με κάποια οικειότητα) και τον εκτιμούσα (και τον εκτιμώ διότι είναι πολύ ευαίσθητο άτομο), σηκώθηκα και τον επλησίασα καθώς έβγαινε από την αίθουσα με τη βοή­θεια συνοδού (γιος του;), τον χαιρέτησα μεγαλόφωνα και… πήγα να του συστηθώ. Εκείνος με διέκοψε και ανεφώνησε: «Ρε γιατρέ, που ήσουν τόσα χρόνια, θέλω να σε ιδώ». Εγώ έκπληκτος και συγκινημένος που γνώρισε τη φωνή μου[2] του υποσχέθηκα ότι θα τον συναντήσω (άλλωστε στο «Δρομο­καΐτειο» έχομε του κόσμου τα προβλήματα!...).

Το πιο πάνω περιστατικό μου έφερε στο νου μου ένα άλλο παρό­μοιο. Τέλος του 1980, «Λαϊκό» Νοσοκομείο – πρώην «Βασιλεύς Παύλος»: Μόλις είχα γυρίσει από την Αμερική (Σιάτλ, Ουάσινγκτον, Βρετανική Κολομβία) όπου μαζί με τα χρόνια της Αγγλίας αθροίζονταν 4,5 χρόνια απουσίας από την Ελλάδα! Μπαίνοντας στο χώρο του «Λαϊκού», τους πρώ­τους που είδα ήταν ο Προκόπης και ο Μάνος, όπου καθισμένοι στο τηλε­φωνικό κέντρο εκτελούσαν τα καθήκοντά τους. Και οι δύο ήταν τυφλοί, δούλευαν όμως καλύτερα από εμάς τους… ανοικτομάτες. Στο χαιρετισμό που τους απηύθυνα φώναξαν και οι δύο με μια φωνή! «Ρε γιατρέ, που ήσουν τόσα χρόνια;» Εγώ και στη μία περίπτωση (με τον Υπουργό) και στην άλλη (με τους δύο τηλεφωνητές) κατάπια τη γλώσσα μου, δεν ήξερα πώς να αντιδράσω!

Με τα πιο πάνω περιστατικά προσπαθώ να πείσω (και να εξηγήσω) στον εαυτό μου ότι οι τυφλοί και 6η αίσθηση έχουν και τα μάτια της ψυχής τους ορθάνοικτα είναι!...

Επανερχόμενος στο θέμα του Υπουργού Υγείας νομίζω ότι είναι ο κατάλληλος ΑΝΘΡΩΠΟΣ στην κατάλληλη θέση. Γράφω τη λέξη άνθρωπος με κεφαλαία, διότι συνηθίζω να λέω (και να γράφω) ότι τα Πανεπιστήμια βγάζουν μεν επιστήμονες (καλούς και κακούς), δεν βγάζουν όμως (όλους τους επιστήμονες) και Ανθρώπους! Η ανθρωπιά είναι στα γονίδιά μας, ούτε αγοράζεται, ούτε πωλείται (εν μέρει βέβαια κληρονομείται).

Κλείνοντας το κείμενό μου, θα παρακαλούσα τους αναγνώστες να μην με κατατάξουν σ’αυτούς που πολιτικολογούν. Αν ανέφερα σε προηγού­μενα κείμενα μου την προσφορά του Γεννηματά στην Υγεία του Ελληνικού λαού και ιδιαίτερα στην Ψυχική Υγεία, είναι γιατί έζησα από κοντά την προσπάθειά του για μετεξέλιξη, για βελτίωση, για αναβάθμιση της Υγείας, πράγμα το οποίο εν μέρει το πέτυχε με βαρύτατο αντάλλαγμα την υγεία του με αποτέλεσμα να πεθάνει νέος και πτωχός!

Ελπίζω και ο νυν Υπουργός Υγείας να αποδώσει ό,τι και ο αείμνηστος Γεννηματάς, όχι όμως εις βάρος της δικής του Υγείας…

Καλή Επιτυχία Αγαπητέ και Σεβαστέ κ. Υπουργέ! Θα είμεθα κοντά σου όπου, όσο και όταν μας χρειαστείς!...


[1]    Ξεκίνησα ως Γενικός Χειρουργός (14 χρόνια) και κατέληξα Αγγειοχειρουργός (34 χρόνια).

[2]    Άραγε πώς βλέπουν οι τυφλοί;

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ