30.10.2022 18:52

Σταμάτης Κριμιζής - Το παιδί που έφτιαχνε ρουκέτες

Κυριολεκτικά μας καθήλωσε το 2ωρο (βραβευμένο) ντοκυμαντέρ του σκηνοθέτη Γιάννη Βαμβακά, που, με μουσική του μεγάλου Βαγγέλη Παπαθανασίου, προβλήθηκε χθες βράδυ (Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022) στο “ΟΜΗΡΕΙΟ”, με πρωτοβουλία του Δήμου Χίου.

Το ντοκυμαντέρ παρουσιάζει την, έως τώρα, ζωή του Βρονταδούση αστροφυσικού και Ακαδημαϊκού Σταμάτη Κριμιζή και πώς, από “ρουκετατζής” της Παναγίας Ερειθιανής που σημάδευε (με την παρέα του) τον κουμπέ (τρούλο) του Αγίου Μάρκου, βρέθηκε να “σημαδεύει” με “άλλες παρέες” τα ουράνια σώματα του Ηλιακού μας Συστήματος.

Ο ίδιος ο Σταμάτης, παρών στην εκδήλωση, εμφανώς συγκινημένος, για μία ακόμη φορά, προέτρεψε παιδιά (ήταν αρκετά στο “Ομήρειο”), γονείς και συντοπίτες, να εφαρμόσουμε στην πράξη τα “Τρία Άλφα” αν επιθυμούμε ατομική και συλλογική επιτυχία και πρόοδο. Ποιά είναι αυτά; Η ΑΡΙΣΤΕΙΑ, η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ και η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ.

Ας μου επιτρέψει ο αγαπητός και σεβαστός συμπατριώτης μας, να τον συμπληρώσω, προσθέτοντας έξη ακόμη “ΑΛΦΑ” που νομίζω ότι προκύπτουν από την όλη πορεία του ως σπουδαίου επιστήμονα-ερευνητή του Διαστήματος.

Αυτά είναι η ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ, η ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ, η ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ (η πιστή εκτέλεση του καθήκοντος), η ΑΥΤΟΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, η ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ και η ΑΥΤΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗ (ως προσπάθεια διατήρησης των σωματικών, πνευματικών και ψυχικών δυνάμεων δια της καθημερινής άσκησης.

Κλείνω με μία (όχι κολακευτική) παρατήρηση και μιά παράκληση. Παρατήρησα περίεργη (και αδικαιολόγητη) μικρή παρουσία καθηγητών και απουσία αιρετών εκπροσώπων μας όλων των βαθμίδων. Αν δεν κάνω λάθος μόνο πέντε ή έξη ήταν παρόντες του κ. Δημάρχου συμπεριλαμβανομένου. Η παρατήρηση αφορά πλειοψηφίες και μειοψηφίες, δυστυχώς.

Η παράκληση απευθύνεται στους έχοντες την εποπτεία και ευθύνη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Χίο, την Αιγνούσσα και τα Ψαρά. Το ντοκυμαντέρ πρέπει, οπωσδήποτε, να το δουν όλα τα παιδιά των Λυκείων και Γυμνασίων. Θα αντλήσουν χρήσιμα διδάγματα.

Προφανώς πρέπει να το δουν και αρκετοί Βρονταδούσοι που δεν το μπόρεσαν χθες.

Το Κινηματοθέατρο της ΠΕΚΕΒ μπορεί να διατεθεί για τη σχετική προβολή.

Ο λόγος στο Τ.Σ Βροντάδου, την ΠΕΚΕΒ, τον ΦΟΒ και το Σύλλογο Αποφοίτων του Γυμνασίου και των Λυκείων Βροντάδου,απόφοιτος των οποίων είναι και ο Σταμάτης Κριμιζής

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ