13.2.2015 12:11

Σχεδιασμός και χρηματοδότηση της Δασκαλόπετρας και των Τριών Μύλων

Θεωρώ ότι απαιτούνται ορισμένες διευκρινίσεις σχετικά με τα έργα που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται να υλοποιηθούν στην περιοχή της Δασκαλόπετρας και των Τριών Μύλων, ώστε να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις από άστοχες τοποθετήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο ή από δημοσιεύματα του τοπικού τύπου.

Το 2009, από τον τότε Δήμο Ομηρούπολης δημοπρατήθηκε ένα έργο που αφορά τη Δασκαλόπετρα, κόστους 374.756,89 ευρώ, που συμβασιοποιήθηκε στις 20/3/2009. Το έργο αυτό αφορά αναπλάσεις στην περιοχή, την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και την αναβάθμιση του αλιευτικού καταφυγίου και συγκεκριμένα:

-          Διαμορφώσεις -  πλακοστρώσεις και φυτεύσεις

-          Προμήθεια και τοποθέτηση οργάνων παιδικής χαράς

-          Διαμόρφωση μονοπατιού πρόσβασης από τον αρχαιολογικό χώρο προς την Εθνική Οδό Χίου – Καρδαμύλων

-          Συντήρηση και ανάδειξη της Βρύσης του Πασά

-          Αναβάθμιση του αλιευτικού καταφυγίου με επιστρώσεις τύπου σταμπωτού δαπέδου και προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού

Επειδή παρήλθε μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να  οριστικοποιηθεί η χρηματοδότηση του έργου, η σύμβαση με τον Ανάδοχο παρέμεινε ανενεργή, έως ότου εξευρεθεί νέα πηγή χρηματοδότησης για αυτό. Στα πλαίσια αυτής της αναζήτησης, με πρόταση του τότε Δήμου Ομηρούπολης, κατά το 2010, συμπεριλήφθηκε πρόταση στο LEADERΑλιείαςγια έργο στην περιοχή της Δασκαλόπετρας, ύψους 277.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, μετά το 2011, ο Δήμος Χίου σαν διάδοχος του Δήμου Ομηρούπολης αναζήτησε και άλλες πηγές χρηματοδότησης του συγκεκριμένου έργου, με αποτέλεσμα να επιτύχει την ένταξη μέρους του (αφορά κυρίως τον αρχαιολογικό χώρο), προϋπολογισμού 263.000 ευρώ, στο ΕΣΠΑ, με ταυτόχρονη δέσμευση ποσού 120.000 ευρώ από τη ΣΑΤΑ για τη χρηματοδότηση του μη επιλέξιμου μέρους του έργου (αφορά το αλιευτικό καταφύγιο).

Έτσι, η σύμβαση με τον Ανάδοχο ενεργοποιήθηκε ξανά και το έργο υλοποιείται με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του εντός του 2015.

Επανερχόμενοι στο LEADERΑλιείας, θα πρέπει να πούμε ότι στο τελικό εγκεκριμένο σχέδιο (Ιούνιος 2012) υπήρχαν τρία προενταγμένα Δημόσια έργα του Δήμου Χίου, για χρηματοδότηση:

α. Ανάδειξη Τριών Μύλων Βροντάδου, προϋπολογισμού 96.000 ευρώ

β. Κατασκευή ανοικτού Μουσείου καραβομαραγκού στη θέση Πετροκάραβο, προϋπολογισμού 77.000 ευρώ

γ. Το προαναφερόμενο έργο της περιοχής της Δασκαλόπετρας, προϋπολογισμού 277.000 ευρώ.

Καθίσταται επομένως σαφές ότι το έργο της Δασκαλόπετρας έπρεπε ούτως ή άλλως να απεμπλακεί  από το LEADERΑλιείας όχι γιατί δεν θα υλοποιηθεί, αλλά γιατί ήδη υλοποιείται από άλλη πηγή χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ + ΣΑΤΑ). Μια προσπάθεια που κάναμε να μεταφέρουμε την πίστωση της ΣΑΤΑ στο LEADERΑλιείας δεν είχε αποτέλεσμα, γιατί η Διαχειριστική Αρχή μας διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί σύμβαση του 2009, δεδομένου ότι το Σχέδιο του LEADERγια τη Χίο εγκρίθηκε το 2012.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι ούτε το έργο στο Πετροκάραβο μπορεί να υλοποιηθεί, εφόσον ο χώρος δεν έχει νομιμοποιηθεί μέχρι σήμερα, θεωρήσαμε ότι ο μόνος τρόπος για να μη χαθεί εντελώς η χρηματοδότηση τουLEADERείναι να μεταφέρουμε τις εγκεκριμένες πιστώσεις στους Τρεις Μύλους, βάσει νέας μελέτης που εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα κέντρο πληροφόρησης ως «Τοπικό Κέντρο πληροφόρησης» της περιοχής και προβλέπει:

-          Διαμορφώσεις – πλακοστρώσεις – φυτεύσεις στον περιβάλλοντα χώρο που συνδέει τους δύο Μύλους.

-          Κατασκευή ξύλινων διαδρόμων όδευσης.

-          Κατασκευή του μουσείου καραβομαραγκού στο δεύτερο μύλο.

-          Συντήρηση του αλιευτικού σκάφους «ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ» και μεταφορά του στην περιοχή.

-          Κατασκευή καρνάγιου με εγκατάσταση συστήματος ανέλκυσης σκαφών (αναπαράσταση) παράλληλα με τη γλίστρα που υπάρχει.

-          Αναβάθμιση του αλιευτικού καταφυγίου με δαπεδοστρώσεις, προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού.

Προβλέπεται επίσης  ότι το πληροφοριακό υλικό,  που θα παραχθεί στο πλαίσιο της ομάδας πράξης θα διατίθεται από πληροφοριακό  σταντ στην περιοχή παρέμβασης.

Το έργο αυτό έχει προϋπολογιστεί στο ύψος των 355.000 ευρώ (αντί των αρχικά προβλεπόμενων 96.000 ευρώ) και ήδη βρισκόμαστε σε ένα αγώνα δρόμου, ώστε αφενός να εγκριθεί η τροποποίηση από τη Διαχειριστική Αρχή του LEADERΑλιείας και αφετέρου να εξασφαλιστούν όλες οι απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις για την ένταξη προς χρηματοδότηση και υλοποίηση του, με χρονοδιάγραμμα που θα προβλέπει την ολοκλήρωση του εντός του 2015.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ