19.5.2015 21:05

«Σ΄ όποιον δεν αρέσουν οι σφυριές, δεν πάει στα ατσιγκαναριά…»

Ειλικρινά, με μεγάλη έκπληξη ανέγνωσα στον τοπικό Τύπο, κοινό δημοσίευμα των κ.κ. Αναστασίου Κουτσοδόντη και Σταύρου Σταυρινούδη, εκπαιδευτικών, συνδικαλιστών του χώρου τους και μελών της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χίου, αναφορικά με δικό μου άρθρο στο οποίο στηλίτευα την πολιτική της κεντρικής διοίκησης να επιχορηγεί τα σχολεία της επικράτειας και στη συνέχεια να ζητά να πάρει πίσω τα χρήματα με πλάγιους τρόπους, μεταφέροντας αρμοδιότητες της Πολιτείας στην τοπική Αυτοδιοίκηση δίχως τις αντίστοιχες πιστώσεις. Ειδικότερα, μίλησα για αύξηση κατά 20 % των χρημάτων που δόθηκαν στα σχολεία και την επιβολή σήμερα ενός νέου «μέτρου», της πληρωμής των σχολικών τροχονόμων από τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.

Δεν είχα σκοπό να δώσω συνέχεια, αλλά οι -κατά τα λοιπά- αγαπητοί σε μένα και δίχως μέχρι σήμερα διαφωνήσαντες -έναντι όσων από κοινού πρεσβεύαμε-, με εξέπληξαν και απέδειξαν περίτρανα πως αλλάζει ο άνθρωπος «σαν ανεμοδούρα» όταν αλλάζουν και οι κυβερνήσεις. «Αρχή (εξουσία) άνδρα δείκνυσι» έλεγαν οι πρόγονοί μας.

Ήθελα, λοιπόν, προς αποκατάσταση της αληθείας, με τη σειρά μου, να επισημάνω τα εξής:

1) Η αύξηση του 20 % (όχι 25 % όπως διατείνονται, ξαναδείτε το συνολικό ποσό και όχι τα επιμέρους) έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση και όχι τη σημερινή.

2) Η πρώτη αύξηση δόθηκε στο Δ΄ τρίμηνο του 2014 και υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2014 σε κεντρικό επίπεδο, δηλαδή δυο μήνες πριν τις Εθνικές εκλογές. Αυτό το θέτω εδώ, επειδή αναφέρατε ότι η αύξηση δόθηκε το Α΄ τρίμηνο του 2015, προφανώς θέλοντας να εμφανίσετε τη σημερινή κυβέρνηση ότι αύξησε τα ποσά των επιχορηγήσεων.

3) Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να οικειοποιείται τις όποιες επιτυχίες στη διεκδίκηση δικαιωμάτων, διότι το γεγονός αυτό είναι συλλογικό και διαχρονικό. Και κανένας δεν μίλησε για περαιτέρω μείωση. Εγώ μίλησα για εμπαιγμό περί δήθεν αύξησης. Ποια αύξηση; Και πόσο την κοστολογείτε εσείς ;

4) Ακόμη ηχούν στα αυτιά μου οι τοποθετήσεις σας, κατά τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (Δ.Ε.Π.), στις 25 Νοεμβρίου 2014, ότι: «εμείς δεν θα επιτρέψουμε από τα λειτουργικά χρήματα των σχολείων να ληφθούν χρήματα για τους σχολικούς τροχονόμους των Δημοτικών Σχολείων και θα απαιτήσουμε να στέλνονται επιπλέον χρήματα, όπως γινόταν μέχρι σήμερα». Σε τούτο, τότε (Νοέμβριος 2014), συμφωνήσαμε όλοι –ομόφωνα- να κρατήσουμε αυτή τη στάση. Τι μεσολάβησε από τότε μέχρι σήμερα και αλλάξατε στάση; Μήπως η αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου;  Εγώ έχω μια όψη (κατά το κοινώς λεγόμενο <<μούρη>>) και μια άποψη, χειμώνα καλοκαίρι και δεν μπορώ να λέω άλλα τον Νοέμβρη και άλλα τον Μάιο. Εξάλλου, εάν ήσασταν κατά την τελευταία συνεδρίαση της Δ.Ε.Π. θα βλέπατε ότι, την ίδια άποψη είχαν όλα τα μέλη της Επιτροπής. Και συγκεκριμένα, ενώ τις προηγούμενες φορές όταν έρχονταν χρήματα για τους τροχονόμους υπήρχε στην εντολή εκταμίευσης η επισήμανση <<Λειτουργικές δαπάνες Σχολείων & Σχολικοί Τροχονόμοι>>, σήμερα αναφέρεται ξεκάθαρα μόνο «Λειτουργικές δαπάνες Σχολείων». Και επειδή ανά την Ελλάδα διαπίστωσαν οι Δήμοι, οι Σχολικές Επιτροπές αλλά και οι Δ/ντες των Σχολείων, ότι πάνε με πλάγιο τρόπο να <<μας τη φορέσουν>>, αντέδρασαν όλοι και δεν απέδωσαν τα χρήματα. Έτσι, υποχρεώθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών να επανέλθει με έγγραφό του και να πει ότι <<θα πληρώσετε και τους Σχολικούς Τροχονόμους από αυτά>>, δίχως να αναγράφεται στην αρχική εντολή εκταμίευσης του ποσού στο Γραμμάτιο κάτι τέτοιο. Ποιο είναι, λοιπόν, το ποσό της αύξησης που δόθηκε και γιατί;

5) Τι σχέση έχει το δημοσίευμά μου, με όσα επικαλείσθε, επιχειρώντας να απαντήσετε σε άλλη ανακοίνωση, προ μηνών (της τότε δ/κσης της Ένωσης Γονέων- αλήθεια, τι συμβαίνει εδώ, τα ίδια άτομα άλλοτε ομιλούν ως ΕΛΜΕ και άλλοτε ως Ένωση Γονέων, δίδοντας απαντήσεις αφενός αρκετά όψιμα και αφετέρου εξ ονόματος άλλου φορέα;).

6) Πότε αμφισβήτησε ή υποτίμησε και ποιος, οποιονδήποτε δ/ντη σχολείου, κύριοι; Προσωπικά υπηρέτησα εννέα (9) χρόνια αρκετές Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Χίου και ουδέποτε με οιονδήποτε δ/ντη σχολείου είχα το παραμικρό πρόβλημα. Εάν έχετε εσείς πρόβλημα με οποιονδήποτε αιρετό ή πρώην αιρετό ή εκπαιδευτικό ή υπηρεσιακό παράγοντα, να βγείτε να το πείτε δημόσια και με το όνομά του, ποιος είναι, τι σας έκανε και ποιον αμφισβήτησε.

7) Η στελέχωση των Σχολικών Επιτροπών, που ορθά θίγετε, έχει και αυτή σχέση με την πολιτική που εφαρμόζει η κεντρική Πολιτεία. Εάν, πραγματικά, θέλετε να στελεχωθούν οι Σχολικές Επιτροπές συμφωνήστε και παλαίψτε, σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο, να δοθεί έγκριση στο Δήμο της Χίου να προσλάβει μόνιμο διοικητικό προσωπικό, όπως έχει ζητήσει. Ειδάλλως, να μας πείτε και ποια υπηρεσία του Δήμου να υποβιβάσουμε, παίρνοντάς της υπαλλήλους, που προφανώς χρειάζεται. Οι αιρετοί δεν κρατούν μακριά μαγικά ραβδιά που κάνουν θαύματα. Πρέπει να κρατούν ανοικτά αυτιά, μάτια και μυαλά και να συζητούν συλλογικά. Το να φωνάζετε στο Δήμο ή τους εκπροσώπους του δεν προσφέρει τίποτε. Τα στελέχη σας κυβερνούν σήμερα. Με τα οποία -βεβαίως- δεν έχουμε πρόβλημα, σε προσωπικό επίπεδο. Και εάν προσωπικά εσείς, δεν φέρνατε αντίρρηση, για την εξυπηρέτηση της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής από μέρος των Σχολικών Φυλάκων που διατίθενται στα σχολεία (οι οποίοι σημειωτέον, αμείβονται από τον δημοτικό προϋπολογισμό, είναι δηλαδή δημοτικοί υπάλληλοι αμιγώς) και δεν φυλάσσουν το σχολικό χώρο πέραν του πρωινού ωραρίου, θα είχε το όλο πρόβλημα λυθεί, έστω μέχρι να εγκριθούν οι όποιες προσλήψεις. Όμως, τότε διαμαρτυρηθήκατε εντονότατα στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, θέτοντας μάλιστα ζήτημα εκτός ημερησίας διατάξεως (πάλι στις 25/11/2014). Ωστόσο, δεν είδα να αναγνωρίζετε ούτε την τεράστια δουλειά που έκαμαν οι Πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών ούτε το γεγονός ότι, σήμερα, ο Δήμος έριξε μεγαλύτερο βάρος στις Σχολικές Επιτροπές και έφερε και επιπλέον υπαλλήλους (είτε μόνιμη είτε τους κατά περιόδους-περιστασιακούς, βάσει των όσων έχει τη δυνατότητα να πράξει).

8) Τέλος, θέλω να πιστεύω ότι η απουσία σας κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, οι οποίες χρονικά ακολούθησαν της εκλογής της νέας κυβέρνησης, είναι τελείως συμπτωματική και δεν έχει να κάνει με την δύσκολη θέση στην οποία κάποιοι θα ευρίσκοντο, υποχρεούμενοι να αλλάξουν άρδην τις μέχρι πρότινος διεκδικητικές και μεγαλόστομες απόψεις τους, αντικαθιστώντας τις με τη σιωπή, όταν θα καλούνταν να ψηφίσουν Αποφάσεις διεκδικητικού χαρακτήρα, προς την κεντρική εξουσία, για την αναβάθμιση των σχολείων μας.

Και εν τέλει, για να κλείσουμε το όλο θέμα, συμφωνούν ή διαφωνούν κάποιοι ότι, τα κονδύλια που δίδονται στα σχολεία είναι πενιχρά, οι δε ανάγκες πολλαπλάσιες; Συμφωνούν ότι πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτό που πάει να γίνει, δηλαδή να μετακυλίσουν ευθύνες της Πολιτείας στην τοπική Αυτοδιοίκηση ή όχι;

Ποια θα είναι η άποψή τους έναντι της μεθόδου, που ήδη ξεκίνησε το Υπουργείο, να μεταφέρει στους Δήμους την διασφάλιση των πιστώσεων για τις καθαρίστριες των σχολείων από τον προσεχή Σεπτέμβριο; (εκεί να δείτε τι θα γίνει…)

Επίσης, θα συμβάλλουν ή όχι στο να επισκευαστεί το «πλωτό» κτιριακό συγκρότημα του 1ου-3ου ΓΕΛ, έχοντας εμείς στείλει προ μηνός συγκεκριμένη μελέτη στον Ο.Σ.Κ. (όπως μας ζητήθηκε) προϋπολογισμού 500.000 και πλέον Ευρώ ;

Θα συμβάλλουν ή όχι στο να κατασκευαστεί νέο κτιριακό συγκρότημα για την Ειδική εκπαίδευση (Ειδικό Σχολείο);

Ποια θέση λαμβάνουν για τον χωροταξικό σχεδιασμό της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην κεντρική Χίο (Αγ. Μηνά- Καμπόχωρα); Στην διευρυμένη Δ.Ε.Π. της 22ας Απριλίου ε.ε. δεν προσήλθαν να καταθέσουν τις απόψεις τους, καίτοι κληθέντες. Εννοώ, ως εκπρόσωποι θεσμικών φορέων που εκπροσωπούν, όχι άτομα.

Αυτά ενδιαφέρουν το χιώτικο λαό. Τα υπόλοιπα είναι για κατανάλωση ένθεν και ένθεν και σε αυτά δεν θα σταθώ.

Το παρόν σημείωμα, ας μην εκληφθεί ως πεδίο αντιπαράθεσης, δεν γράφτηκε με αυτό το σκοπό, αλλά αποκατάστασης της αλήθειας και της πραγματικότητας των γεγονότων.

Στο χωριό μου λένε «όποιος δεν θέ σφυριές, δεν πα, γιούκα μου, στ΄ ατσιγκαναριά…».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ