3.7.2015 23:41

Προστατέψτε τώρα τον Δήμο από τις προεκλογικές κινδυνολογίες επικεφαλής προσώπων-οργανισμών

Ελάχιστες ώρες πριν ολοκληρωθεί η προεκλογική περίοδος για το δημοψήφισμα, σε δήλωσή του στην Αλήθεια, ο κύριος Παντελής Καμπούρης, πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου Χίου, αναφέρει ότι κινδυνεύουν με κλείσιμο οι παιδικοί σταθμοί λόγω εξελίξεων στο ΕΣΠΑ.  Τη στιγμή που ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του ΕΣΠΑ, ο κύριος Αλέξης Χαρίτσης, έχει αποσαφηνίσει ότι η εξέλιξη στο σχεδιασμό του ΕΣΠΑ συνεχίζεται κανονικά. Τη στιγμή, επίσης, που κυκλοφορεί ευρέως non paper της Νέας Δημοκρατίας που συνιστά ακριβώς αυτό, δηλαδή τις κινδυνολογικές αναφορές στο ΕΣΠΑ. Σε συνέντευξή του στην Αλήθεια, ο κύριος Απόστολος Τζιώτης, πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, αναφέρεται σε κίνδυνο λειψυδρίας από έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος. Τη στιγμή που η ΔΕΗ αλλά και κανένας στη χώρα δεν έχουν αναφερθεί σε τέτοιο κίνδυνο. Ανταποκρινόμενος πρόθυμα σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις που αναφέρονται στον ίδιο κίνδυνο, ο οποίος, επαναλαμβάνω, δεν έχει αναφερθεί πουθενά στο δημόσιο προεκλογικό διάλογο.

Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν αιρετοί της δημοτικής πλειοψηφίας που θα ανησυχούσαν όσο και εγώ από τέτοιες αυθαίρετες πρωτοβουλίες. Ελπίζω και εσείς ο ίδιος.  Προφανώς καθένας δικαιούται και υποχρεούται να έχει και να διατυπώνει τη πολιτική του  γνώμη για κάθε ζήτημα που θέλει, πόσο μάλλον ο πρώτος πολίτης του νησιού.   Εξασφαλίζοντας όμως παράλληλα ότι το πλέγμα των θεσμών που συγκροτεί το δήμο δεν χρησιμοποιείται για μικροκομματικά συμφέροντα. Η πολιτική διαδικασία του δημοψηφίσματος που επέβαλε το τελεσιγραφικό take it or leave it των δανειστών στην ελληνική κοινωνία αποτελεί μια κοινωνική δοκιμασία που είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολη.  Θα κερδίσουμε ως κοινωνία αν εστιαστούμε στις εκτιμήσεις και τις επιλογές που προκύπτουν από αναλύσεις και επιχειρήματα. Στις δύσκολες συγκυρίες που περνά τα τελευταία χρόνια και η τοπική μας κοινωνία, η αποφυγή τέτοιων προεκλογικών πρωτοβουλιών κινδυνολογίας από επικεφαλής κρίσιμων δημοτικών οργανισμών (από το νομικό πρόσωπο του δήμου για την πρόνοια μέχρι το δημοτικό οργανισμό ύδρευσης), θα έπρεπε να είναι αυτονόητη. Με την ιδιότητα του πολίτη, μπορεί ο καθένας να κινδυνολογήσει αυθαίρετα. Με την υπογραφή του ως επικεφαλής ενός κρίσιμου δημοτικού οργανισμού, όχι.

Δυσκολίες θα υπάρχουν για καιρό μπροστά μας, κι αυτό ανεξάρτητα από το αν επικρατήσει στο δημοψήφισμα της Κυριακής το ΟΧΙ (όπως θα ήθελα εγώ) ή το ΝΑΙ (όπως προτιμάτε εσείς). Όπως και οι κρατικοί οργανισμοί πρόνοιας και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, έτσι και οι αντίστοιχοι δημοτικοί οργανισμοί, είναι θεσμοί ισορροπίας κοινωνικής ισχύος που βασίζονται  στη σχετική αυτονομία από την άμεση πολιτική αντιπαράθεση. Η εργαλειακή αξιοποίησή τους για μικροπολιτική αποτελεί σφάλμα. Πόσο μάλλον σε περιστάσεις που δεν ενδείκνυνται.

Κάποια άλλη στιγμή, ελπίζω άμεσα, θα έχω την ευκαιρία να επιχειρηματολογήσω για την σημασία για τη Χίο του να κρατηθεί, όσο γίνεται, μια δημοτική αρχή όπως η δική σας στα πολιτικά χαρακτηριστικά στη βάση των οποίων διεκδίκησε ρητά και κέρδισε τελικά την ευρεία συναίνεση των πολιτών της Χίου. Τη σημασία του να μη συρθεί μέχρι ολοκληρωτικής απορρόφησης στην δεξιά παράταξη της πολιτικής μας ζωής. Θα το κάνω υπογράφοντας με την πολιτική μου ιδιότητα, ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Η δημόσια επιστολή που σας απευθύνω αυτή αναφέρεται σε κάτι διαφορετικό. Γι αυτό και υπογράφω με την ιδιότητα του κατέχοντος το ιεραρχικά έσχατο αιρετό αξίωμα του συμβούλου της ελάσσονος αντιπολίτευσης της Δημοτικής Κοινότητας Χίου. Ένα απόλυτα περιφερειακό αξίωμα, στην άλλη άκρη του κέντρου της δημοτικής εξουσίας που κατέχετε εσείς. Καμιά φορά όμως οι πολύ φάλτσοι ήχοι ακούγονται ευκρινέστερα στην περιφέρεια απ’ ότι στο κέντρο της εξουσίας.

 

Ελπίζοντας στην άμεση παρέμβασή σας,

Τέλης Τύμπας

Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Χίου

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ