17.7.2017 12:09

Πολύ κοντά μας οι πιο σημαντικές εκλογές

Αποφύγετε τα πρόωρα χρονικά άλματα. Δεν αναφέρομαι ούτε στις εθνικές, ούτε στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τόσα χρόνια μπαφιάσαμε στη δικαιολογία. Το Επιμελητήριο είναι όργανο συμβουλευτικού και γνωμοδοτικού χαρακτήρα για την Πολιτεία. Σαν να λέμε ποιος δίνει βάση σε όσα λέει.

Αυτή η προσέγγιση από μόνη της αποδυναμώνει το θεσμό. Απηχεί σαφώς την πραγματικότητα αλλά ένα όργανο αποκτά τελικά την ταυτότητα που του δίνει η διοίκηση του. Θυμάμαι σαν τώρα τον Μ. Μεννή στα ... ντουζένια του, στην τελευταία θητεία του στην Ομηρούπολη να έχουν πέσει πάνω του όλοι οι συνεργάτες του. Δήμαρχε απαγορεύεται από το νομικό πλαίσιο αυτό που σκέπτεσαι, του έλεγαν. Κι εκείνος στο χαβά του. Αυτοδιοίκηση θα πει διοικώ εγώ τον τόπο μου. Εγώ θα το κάνω και θα προσαρμοστεί ο νόμος στις ανάγκες μου, τους απαντούσε και ... το έκανε. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, άνοιγε νομοθετικούς δρόμους, γιατί πράγματι έρχονταν ο νόμος και προσαρμόζονταν στις πρωτοβουλίες του.

Με έπιασε πάλι ο ... Μεννηδισμός μου; Μάλλον όχι. Συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό όργανο πράγματι το Επιμελητήριο, μα δεν του απαγορεύει κανείς να μετατραπεί και σε παιδευτικό. Αν λείπει κάτι σήμερα στη Χίο είναι η κουλτούρα σεβασμού στην επιχειρηματικότητα. Με συστηματική προσπάθεια αμαυρώσαμε τις έννοιες «κέρδος», «επιχείρηση», «ιδιωτική πρωτοβουλία». Τις ακούγαμε και τις ακούμε και συνειρμικά τις ταυτίζουμε με το αδηφάγο κεφάλαιο, την κερδοσκοπική μανία των πολυεθνικών τραστ. Ενοχοποιήσαμε έννοιες για να βασιλεύουν οι πολιτικές μας θεωρίες και τελικά πετύχαμε η Χίος να ξεμείνει από παραγωγική βάση, από σοβαρές ιδιωτικές επιχειρήσεις και να διακινεί εδώ και δεκαετίες την αντίληψη ότι ο κατ’ εξοχήν τομέας δράσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ο τουρισμός, είναι δουλειά του κρατισμού να τον σχεδιάσει και να τον εφαρμόσει.

Κάποιοι πίστεψαν στις προεκλογικές εξαγγελίες της παρούσας δημοτικής αρχής ότι θα στηρίξει με κάθε τρόπο την ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Εξαπατήθηκαν. Τα πολλαπλά δείγματα γραφής της διαψεύδουν τις εξαγγελίες της. Έχει την ίδια φοβική στάση απέναντι στις ιδιωτικές επενδύσεις που έδειξαν πολλοί προκάτοχοι της.

Ο μόνος φορέας που απέμεινε να αναδείξει τη σημασία της έννοιας «επιχείρηση» είναι ο φυσικός του χώρος, το Επιμελητήριο. Τα τελευταία χρόνια και σ’ αυτό ζήσαμε την πλήρη παραχάραξη των ρόλων. Ο κατ’ εξοχήν προστάτης της ιδιωτικής οικονομίας προασπίστηκε τον κρατισμό με πάθος και φανατισμό.

Το Νοέμβριο στο Επιμελητήριο προκηρύσσονται εκλογές. Όσοι ασπάζονται την αντίληψη ότι η εμπιστοσύνη στην ιδιωτική οικονομία θα βγάλει τη Χίο από το σημερινό της αδιέξοδο έχουν την υποχρέωση να μην αντιμετωπίσουν την πρόκληση όπως στο παρελθόν, ως μια απλή υποχρέωση σε γνωστούς και συναδέλφους υποψηφίους. Χρειαζόμαστε Επιμελητήριο που θα ορίζει την ατζέντα της ανύπαρκτης σήμερα δημόσιας συζήτησης, θα εκπαιδεύσει σωστά την κοινωνία για τις ευεργετικές επιπτώσεις στην οικονομία σωστών επιχειρηματικών σχημάτων, θα επιβάλλει στις κρατικές υπηρεσίες το σεβασμό απέναντι στον ιδιωτικό μόχθο. Οι εκλογές του Νοεμβρίου είναι σημαντικότερες, ίσως, για τη φυσιογνωμία του νησιού κι από πολλές άλλες που θα ακολουθήσουν. Είναι βαρόμετρο εξελίξεων για την ίδια την κοινωνία. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ