18.2.2015 11:09

Παίρνουν ή δεν παίρνουν το μήνυμα... στα δεξιά;

Όσοι αναγάγουν το ζήτημα της παραμονής της χώρας στο ευρώ σε ζήτημα ζωής και θανάτου προφανώς δεν έχουν κυκλοφορήσει στην «πιάτσα» τις τελευταίες ώρες. Θα διαπίστωναν δυσάρεστα ότι ο καθένας και η καθεμιά που μέσα στα πέντε χρόνια λιτότητας έχασαν τα αυγά και πασχάλια, δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για το αν η επόμενη μέρα θα έχει ή δεν θα έχει ευρώ.

Ο ευρωσκεπτικισμός έχει εδραιωθεί στις ελληνικές συνειδήσεις. Η Ευρώπη έχει σταματήσει να αποτελεί προ πολλού ελπίδα για τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα και πλέον δεν κερδίζει έδαφος η φοβία που κατά κανόνα τους τελευταίους μήνες σκορπά η Νέα Δημοκρατία και το πρώην ΠΑΣΟΚ ότι η Ευρωζώνη αποτελεί τη ζωοδόχος κοιτίδα της ελληνικής οικονομίας.

Όποιον και όποια συνάντησα τις τελευταίες μέρες αντιλαμβάνεται τα δραματικά γεγονότα και τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες με μια απίστευτη ηρεμία και χαλαρότητα. Μπορεί να φαίνεται άτοπο, ωστόσο όλοι μας κατά βάθος έχουμε μια υποψία ότι το ενδεχόμενο να αποχωρήσουμε από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί πλέον το χειρότερο σενάριο. Μάλλον νιώθουμε περισσότερο άβολα αντιλαμβανόμενοι την ευκολία με την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση παραχωρούσε πρόσφορο έδαφος στους Ευρωπαίους για να πιέσουν με νέα μέτρα και λιτότητα, παρά φόβο για το αύριο. Προφανώς πριν δεν ασκήθηκε καμία σχεδόν αντίσταση, κι είναι λογικό να εξαγριώνεται στη φωνή που η χώρα υψώνει (μπορεί και παράτολμα) ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αυτά τα πλαίσια, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, αγωνιούν όσοι διαθέτουν σημαντικές καταθέσεις, όσοι φοβούνται ότι διακυβεύουν πολλά από τα ρίσκα που η ελληνική κυβέρνηση παίρνει τις τελευταίες μέρες.

Οι υπόλοιποι, εκείνοι που πλήρωσαν την κρίση βλέποντας τις συντάξεις τους να μειώνονται στο μισό, το επίπεδο διαβίωσής τους να αλλάζει άρδην από τη μια μέρα στην άλλη, τα παιδιά τους να μετακομίζουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά και τις επιχειρήσεις τους, τις μικρομεσαίες, να στενάζουν κάτω από την φορολογία, δεν έχουν να χάσουν κάτι ή για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, είναι έτοιμοι να ρισκάρουν ακόμη και ότι τους έχει απομείνει για να γλιτώσουν από την Ευρωζώνη και τον εξευτελισμό που μας επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ