22.3.2017 17:27

Ο πόθος των λαών για ελευθερία δικαιώνεται

Με συγκίνηση αλλά και υπερηφάνεια θα εορτάσουμε και φέτος την Εθνική Επέτειο της Πατρίδας μας, την μέρα που ανέτειλε η Εθνική μας Ανεξαρτησία 25η Μαρτίου 1821.  Φέρνουμε στη σκέψη μας  τα ιστορικά γεγονότα, προσεγγίζουμε με σεβασμό και ταπεινότητα τις μεγαλειώδεις σελίδες ηρωισμού και θυσίας που έγραψαν οι πρόγονοί μας.

Μέσα στη σκοτεινιά μιας Ευρώπης όπου δέσποζε η Ιερά Συμμαχία, μια χούφτα Έλληνες αψήφησαν μια ολόκληρη Αυτοκρατορία, διεκδίκησαν και κατέκτησαν με το αίμα τους  την πολυπόθητη Ελευθερία.  Το επαναστατημένος έθνος έδωσε κορυφαία παραδείγματα αυταπάρνησης και αυτοθυσίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ειδικά για μας στη Χίο, τις Οινούσσες και τα Ψαρά, οι σελίδες της ιστορικής μνήμης είναι ποτισμένες με το πνεύμα της θυσίας και του μαρτυρίου. Είναι γραμμένες μέσα από τη θηριωδία του δυνάστη, αλλά και μέσα από τις αναρίθμητες πράξεις ηρωισμού των επαναστατημένων συμπατριωτών μας.

Με κορυφαίες στιγμές της απίστευτης αγριότητας Σφαγές της Χίου το 1822, αλλά και την ασύλληπτου θάρρους Πυρπόληση της Τουρκικής Ναυαρχίδας από τον Κωνσταντίνο Κανάρη, τα νησιά μας έδωσαν το δικό τους φόρο αίματος στον Αγώνα για την Απελευθέρωση του Έθνους.

Η επέτειος της Εθνεγερσίας, μεταφέρει πολύτιμα μηνύματα για το Σήμερα και το Αύριο. Αλλά πάνω απ’ όλα μεταφέρει το μήνυμα ότι ο πόθος και ο αγώνας των λαών για την Ελευθερία, όσες θυσίες κι αν απαιτηθούν, όσες δυσκολίες κι αν συναντήσει, στο τέλος πάντοτε δικαιώνεται. Ας θυμηθούμε τους αθάνατους στίχους του Κωστή Παλαμά: «Η Μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα.»

Ας κρατήσουμε το μήνυμα αυτό ως πολύτιμη παρακαταθήκη και πηγή έμπνευσης για μας και τις γενιές που πρόκειται να έρθουν. 

 

Αφρούς δεν έχω γι’ άρματα, κούφια βοή γι’ αντάρα,
έχω ποτάμι αίματα, με θέριεψε η κατάρα
του κόσμου, που βαρέθηκε, του κόσμου που ‘πε τώρα:
«Βράχε, θα πέσεις, έφτασεν η φοβερή σου η ώρα!»

                                                                                                              

Αριστοτέλης Βαλαωρίτης «Ο Βράχος και το Κύμα» 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ