2.6.2022 14:00

Κάλιο αργά παρά ποτέ

Την Κυριακή 15 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ για την εκλογή Προέδρου και την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Με μια πρωτόγνωρη διαδικασία για το κόμμα που έδωσε το δικαίωμα ψήφου για εκλογή Προέδρου ακόμα και σε πολίτες που εγγράφονταν μέλη του κόμματος την ίδια στιγμή, έγινε πραγματικότητα κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει από το Συνέδριο του 2016.Πολλές-οι,το επισημαίναμε ως αναγκαίο από τότε και ως προϋπόθεση για ένα κόμμα που είναι στην κυβέρνηση και θέλει να είναι ξανά. Με αυτή την διαδικασία, επιβεβαιώθηκε η απόλυτη κυριαρχία του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα και έστειλε ηχηρά καμπανάκια της ευρείας αποδοχής που έχει στην κοινωνία, κάτι που φοβίζει και για αυτό πάντα είναι στόχος-ταϊσμένων ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων-,για να παρουσιασθεί ως υποδεέστερος του Κ. Μητσοτάκη. Το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας είναι ο τριπλασιασμός των μελών από 62.000 σε 172.00 και είναι-έστω και καθυστερημένα-, η ουσιαστική και αποφασιστική κίνηση διεύρυνσης του κόμματος που έγινε και πάλι χάρη στον Αλέξη Τσίπρα.

Το εγχείρημα της διεύρυνσης και του ανοίγματος στην κοινωνία και ταυτόχρονα η συμπόρευση με τους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρήθηκε και άλλες φορές. Όμως, είναι γεγονός ότι ενώ παίρνονταν αποφάσεις, αυτό παρέμενε ουσιαστικά στα χαρτιά και στα λόγια γιατί κάποιοι δεν την ήθελαν και πρόβαλαν αιτιάσεις που στην σημερινή πραγματικότητα φαντάζουν οπισθοδρομικές. Έτσι ενώ ήθελαν την ψήφο και την στήριξη, η οργανωτική ένταξη όλων αυτών των υποστηρικτών που βοήθησαν να γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και παγίωσαν την βάση του στο 32% στις εκλογές του 2019,έβρισκε εμπόδια. Από την μία τα αριστόμετρα και η πολιτική καθαρότητα ως προνόμιο ολίγων, από την άλλη ενώ έδιναν το δικαίωμα ηλεκτρονικών εγγραφών απαιτούσαν πασαρέλες και έγκριση και όλα αυτά τα βάπτιζαν γνωριμία και ένταξη στην κομματική ζωή. Δεν ήθελαν ποτέ να αποδεχθούν, ότι οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία γίνονται μέλη για τον Τσίπρα και δεν επιθυμούν να τους πιέζουν και να τους περνάν από το κόσκινο. Σε αυτό το σημείο να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν υποστηρίζω ένα κόμμα σούπερ μάρκετ χωρίς αρχές και αξίες, αλλά είναι δεδομένο ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι για τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ ήλθαν κοντά και δεν διαπραγματεύτηκαν τίποτα. Βέβαια, στην πραγματικότητα όλα τα παραπάνω ήταν προφάσεις για να καλυφθεί το βασικό που ήταν οι αγκυλώσεις, οι κομματικές θέσεις και ο έλεγχος του κόμματος. Έτσι, ενώ έχουμε την χειρότερη κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εισπράξει αυτή την δυσαρέσκεια γιατί κατά την γνώμη μου έχει απογοητεύσει τους ψηφοφόρους που ενώ περιμένουν πολλά βλέπουν τους ίδιους και τους ίδιους, έναν πολιτικό λόγο συχνά μπερδεμένο και μια εικόνα που δεν αξίζει στον ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ.

Οι συμπολίτες μας, ανταποκρίθηκαν στο προσκλητήριο και κάνοντας συνειδητή επιλογή, μετέτρεψαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό, αριστερό, προοδευτικό και ριζοσπαστικό κόμμα που μπορεί να ξαναδώσει ελπίδα και ορμή για πολιτική αλλαγή. Δεν είναι τίποτα τυχαίο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία είναι αβάσταχτα, η ακρίβεια τσακίζει τον οικογενειακό προγραμματισμό, πολίτες δεν μπορούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα, η ανεργία καλπάζει, η εργασιακή ανασφάλεια γιγαντώνεται, δικαιώματα και κατακτήσεις τσαλαπατιούνται, ανύπαρκτη κοινωνική δικαιοσύνη, δημόσια παιδεία και υγεία αφήνονται να αργοπεθαίνουν για να ανθίζει η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Η Κοινωνία, που έχει υποστεί πολλά, μνημόνια, πανδημία και σήμερα οικονομική και ενεργειακή κρίση, χρειάζεται ανάσα, αισιοδοξία και ελπίδα. Δεν ξέρω πως θα είναι το αύριο, θέλω να πιστεύω ότι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ, μπορεί να μας ξανακάνει να ελπίζουμε.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ