5.1.2022 19:34

Καλικάντζαροι με τη μορφή λαγού και η γυμνή αλήθεια!

Παραμονή των Φώτων και αντί το πνεύμα των γιορτών και η Χάρη του Αγίου Πνεύματος να έχει γαληνέψει την καρδιά μας, εμείς για άλλη μια φορά βρισκόμαστε στα " χαρακώματα " για την διαφύλαξη του τόπου μας! Έκαναν βέβαια την εμφάνιση τους έντονη τις τελευταίες ημέρες θλιβεροί καλικάντζαροι με τη μορφή λαγού που προσπαθούν μέσω της παραπληροφόρησης να επηρεάσουν τον κόσμο.

 Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα πρωτίστως ευρωπαϊκό και ταυτόχρονα εθνικό. Εμείς απλά είχαμε την ατυχία να βρεθούμε στην διαδρομή προς την σωτηρία. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε ως τόπος είναι να διαχειριστούμε και ίσως να περιορίσουμε τις συνέπειες του προβλήματος, μη επιτρέποντας βέβαια την καταστροφή της Χίου μας εξαιτίας των ολέθριων συνεπειών του. 

Για να έρθουμε στο ουσιαστικό και σε εκείνο που απασχολεί την κοινή γνώμη, η απάντηση είναι πως ναι, χρειάζεται μια εγκατάσταση που να φιλοξενεί με αξιοπρέπεια μετανάστες - πρόσφυγες αλλά και εργαζόμενους. Μία δομή σαν αυτή που έχει περιγραφεί από το Δημοτικό Συμβούλιο της Χίου είναι υπέρ αρκετή για να αντιμετωπίσει την παρούσα κατάσταση. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι η καταγραφή και η ταυτοποίηση τελειώνει μέσα σε λίγες μέρες και στην συνέχεια περνάμε στο μαρτύριο της σταγόνας που λέγεται απόδοση ασύλου. Όσο το άσυλο δεν υπήρχε στην Χίο η διαδικασία ήταν πολύ γρήγορη αλλά πλήρως λαθεμένη. Και αυτό γιατί πέραν της νομικής πλευράς υπάρχει και η εθνική που επέτρεπε την άνευ όρων απελευθέρωση και κυκλοφορία παράνομων μεταναστών. 

Καταγραφή και ταυτοποίηση και στην συνέχεια μεταφορά σε κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας για να εξεταστεί η χορήγηση ασύλου, θα έδινε την λύση στην διαχείριση του προβλήματος. Κέντρα οπωσδήποτε "κλειστά" και φυλασσόμενα! Έτσι, στην Χίο, η παραμονή θα ήταν ολίγων ημερών. Και αυτό γιατί στην νησιωτική Ελλάδα η διαχείριση αυτών των πληθυσμών είναι σχεδόν αδύνατη αλλά και εθνικά προβληματική. Πόσα χρήματα άλλωστε έχουν δαπανηθεί τα τελευταία χρόνια με μηδενικά αποτελέσματα; Η αρχή πρέπει να γίνει με διεκδίκηση, στα ευρωπαϊκά φόρα, της αλλαγής του γεωγραφικού περιορισμού, αν έχει ζητήσει γεωγραφικό περιορισμό η Ευρώπη. Και αυτή η αλλαγή θα είναι εφικτή από μια κυβέρνηση που θα επιδιώξει να καταστήσει σαφές ότι υπάρχει φύλαξη συνόρων και στα εξωτερικά αλλά και στα εσωτερικά σύνορα της χώρας μας και δεν αφήνει τους μετανάστες να λιάζονται και να εξαφανίζονται. 

Θεωρώ ότι είτε συγκυριακά είτε μέσα από τις κατάλληλες πολιτικές αυτό το έχει πετύχει η παρούσα κυβέρνηση. Ο χρόνος θα δείξει. Είναι τουλάχιστον άδικος κόπος να συζητάμε για τον τόπο της εγκατάστασης όταν πρώτα δεν έχουμε συμφωνήσει τι θέλουμε να φτιάξουμε. Και αν θεωρήσουμε από την πλευρά του υπουργείου ότι έχει πάρει την απόφαση για πλήρη μετεγκατάσταση του κέντρου από το χώρο της ΒΙΑΛ σε ένα νέο χώρο σαν και αυτόν στο Θόλος τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο καθόσον είμαστε πολύ μακριά από το δεδομένο που το δημοτικό συμβούλιο δέχεται ως βάση για να αρχίσει την όποια συζήτηση. Ειδικά μετά την επιχειρούμενη καταπάτηση δημοτικής έκτασης.

Για να αρχίσει η συζήτηση απαιτείται, μετά από την αποσυμφόρηση του νησιού και η εγκατάσταση η οποία θα φτιαχτεί να είναι μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση, ΌΧΙ ΓΙΑ ΆΣΥΛΟ, ΌΧΙ ΓΙΑ ΚΡΆΤΗΣΗ, όχι ΠΡΟΚΕΚΑ και αυτό να περιγράφεται με νόμο!

 Έτσι λοιπόν όταν η κυβέρνηση και τα τοπικά φερέφωνα της ζητούν να τους ορίσουμε μία περιοχή πού θα δημιουργηθεί το νέο κέντρο που έχει αποδεχθεί το δημοτικό συμβούλιο και φέρνουν ως επιχείρημα το ότι «όπου και αν σας πουν να πάει θα πείτε όχι γιατί το σημείο δεν είναι σωστό», δεν έχει άδικο γιατί δεν θα πούμε «όχι» ως προς το σημείο αλλά «όχι» ως προς την κατασκευή μιας τέτοιας εγκατάστασης σε ένα οποιοδήποτε χώρο στο νησί μας.

 Έτσι φυσικά είναι αδύνατη η επίλυση του προβλήματος και η μπάλα συνεχίζει να παίζεται στο γήπεδο των Καμποχώρων, στο Χαλκειός και στη ΒΙΑΛ. Ποιος πραγματικά λοιπόν είναι υπεύθυνος που δεν κλείνει η ΒΙΑΛ; Το δημοτικό συμβούλιο με την απόφασή του έχει ορίσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να γίνει η όποια συζήτηση.

 Μπορεί να τρέχουν λαγοί και καλικάντζαροι ακόμα και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο αλλά η ομόφωνη απόφαση ακόμα είναι σε ισχύ! 

Ειδικά μετά την παραδοχή του λάθους από την πλευρά του υπουργού ως προς την μη ανάγκη του τύπου υπερδομής που είχε παρουσιάσει ο κ. Στεφανής και είχε εγκρίνει το τότε υπουργικό συμβούλιο να πρέπει να σκεφτεί ότι και ο σημερινός σχεδιασμός δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση! 

Αντίθετα σοβαροί εθνικοί λόγοι μας αναγκάζουν να επανεξετάσουμε πλήρως την στρατηγική μας.

 Καταλήγοντας, εφιστώ την προσοχή στον κύριο υπουργό και την κυβέρνησή του: 

Η αντίδραση του κόσμου είναι πέραν των κομμάτων και των παρατάξεων! Μην φανταστείτε ότι έχετε να κάνετε με μια μικρή μειοψηφία γραφικών. Αντίθετα σύσσωμη η Χιακή κοινωνία έχει ταχθεί κατά τις περιθωριοποίησης του νησιού μας! Θα είστε οι ηθικοί (και όχι μόνο) αυτουργοί στην περίπτωση που χαθεί ο έλεγχος!

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ