11.1.2023 6:28

Η Ένωση μπορεί. Ο Δήμος γιατί όχι;

 Η χθεσινή ανακοίνωση από την ηγεσία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου της ετοιμοπαράδοτης κατάστασης ακινήτου της επί της Κων. Μονομάχου, το οποίο προορίζεται να εκμισθώσει ο Δήμος Χίου, φαινομενικά αποτελεί μια θετική για την αποσυμφόρηση των δημοτικών υπηρεσιών εξέλιξη.

Τι υποχρεώνει, όμως, τον Δήμο Χίου, μεγαλύτερο ιδιοκτήτη γης στο νομό, να καταφεύγει σε λύσεις εκμίσθωσης για να λύσει τα στεγαστικά του ζητήματα, αντί η αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας του να αποφέρει πόρους στα ταμεία του και να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία;

Κατά περιόδους έγιναν απόπειρες καταγραφής της δημοτικής ακίνητης περιουσίας με τελευταία αυτή που επιχειρήθηκε από τον Χαρ. Μπουρνιά και διεκόπη με την παραίτηση του. Σήμερα ποιος μπορεί με ακρίβεια να τοποθετηθεί για την τύχη αξιοποίησης της;

Εμβληματικά δημοτικά ακίνητα, όπως το κτίριο της οδού Λάδης, επί μια τετραετία δεν εμφανίζουν καμία εξέλιξη στην αξιοποίηση τους. Οσάκις παρουσιάζεται στεγαστική ανάγκη, ο Δήμος καταφεύγει στην εύκολη και δαπανηρή λύση της εκμίσθωσης.

Τι διαφορετικό κάνουν οι παράγοντες της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών και αδυνατούν να κάνουν οι παράγοντες του Δήμου Χίου;

Πολύ απλά, σχεδιάζουν πολιτικές σε βάθος χρόνου. Η καταγραφή και αξιοποίηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας είναι υπόθεση που υπερβαίνει τον ορίζοντα μιας θητείας. Αποφέρει οικονομικά και αναπτυξιακά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Ξοδεύεις τώρα για να απολαύσουν οι επόμενες γενιές.

Λογική που δεν δείχνει να συμμερίζεται η σημερινή δημοτική αρχή Χίου. Το κρυφτούλι με την ακίνητη δημοτική περιουσία επιβάλλεται να σταματήσει. Η νέα δημοτική αρχή θα έχει βασική της προτεραιότητα τη σύσταση ενός «περιουσιολογίου» του Δήμου Χίου.

Εκεί, σε ψηφιακή αποτύπωση θα επισημαίνονται όλα τα δημοτικά ακίνητα και θα παρέχεται η δυνατότητα στο δημότη ή ενδιαφερόμενο επενδυτή ηλεκτρονικά να εκδηλώσει τη βούληση του να συμμετέχει σε ανοιχτό διαγωνισμό εκμίσθωσης του ακινήτου που επιθυμεί να αξιοποιήσει.

Ταυτόχρονα η νέα δημοτική αρχή θα διαμορφώσει ένα οργανόγραμμα στέγασης όλων των υπηρεσιών της σε ιδιόκτητους χώρους με αποκεντρωτική φιλοσοφία. Η περιουσία του Δήμου πρέπει να επιστρέφει ως υπηρεσία στο δημότη.

Αυτό ήταν και το πνεύμα των περισσότερων από τους δωρητές. Να είναι πυροδότης ανάπτυξης και τροφός του δημοτικού ταμείου κι όχι διαχρονικό βαρίδι και δείκτης ανικανότητας

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ