29.5.2015 11:06

Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά θα έχει καταστροφικές συνέπειες

Μια νέα κυβέρνηση αξίζει ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής για το ξεκίνημα της υλοποίησης του προγράμματός της, πολύ περισσότερο σε αυτήν τη φάση. Είμαστε, όμως, με συμπληρωμένο τετράμηνο, με μια εικόνα κυβέρνησης η οποία περισσότερο αγωνιά πώς θα πείσει το κόμμα για τις αποφάσεις της παρά πώς θα αντιμετωπίσει τα ίδια τα προβλήματα. Όποια ρευστότητα υπήρχε, όπου υπήρχε την εξάντλησε, η οικονομία υφίσταται μόνο ως έννοια, η κρατική μηχανή σβήνει, η φροντίδα για την υγεία επιδεινώνεται, η άμυνα της χώρας αποδυναμώνεται, η κυριαρχία της χώρας αμφισβητείται ακόμα και από την Αλβανία. Κάθε μέρα που κυλά θεωρείται κατόρθωμα. Πόσο πια έχουμε εθιστεί στο χαμηλότερο; Μέχρι πότε θα δικαιολογούμε την ανικανότητα, τον πολιτικό αμοραλισμό και θα στρουθοκαμηλίζουμε για τη διαιώνιση των προβλημάτων, βρίσκοντας ως δικαιολογία ότι οι προηγούμενοι δεν έκαναν περισσότερα;

Να έρθουμε, όμως, και στα πιο δικά μας, τα νησιωτικά.

Είναι γνωστό, ότι οι κάτοικοι των νησιών της Ελλάδας ευρίσκονται σε εμφανώς δυσμενέστερη οικονομική θέση σε σχέση με τις ηπειρωτικές περιοχές, οι λόγοι είναι γνωστοί, άλλες ευρωπαϊκές χώρες με νησιά το έχουν αντιμετωπίσει ικανοποιητικά. Τη νησιωτικότητα, το περιβόητο μεταφορικό ισοδύναμο κλπ. τα ακούγαμε για χρόνια, πλην όμως, δεν τα είδαμε, δεν τα νοιώσαμε.

Τα ελληνικά νησιά ζουν, κυρίως, από τον τουρισμό και από ό,τι ιδιαίτερο παράγει η γη τους, συνήθως "περιττό" και όχι τόσο αναγκαίο, βλέπε μαστίχα!!!! Ο τουρισμός, που συμβάλλει τόσο καθοριστικά στην οικονομία των νησιών και της χώρας, είναι μια οργανωμένη και άκρως ανταγωνιστική διεθνής βιομηχανία, η οποία προγραμματίζει και κλείνει δουλειές έτη μπροστά. Γι' αυτόν το λόγο απαιτεί συνέπεια και σταθερότητα στο πλαίσιο των συμφωνιών και των κανόνων και όχι αιφνιδιασμούς!!

Αύξηση της τάξης 5-7% στο ΦΠΑ επιφέρει αύξηση π.χ. σε ένα τουριστικό συμβόλαιο 300.000 ευρώ (για ένα μεσαίου μεγέθους ξενοδοχείο) 21.000 ευρώ μόνο στη διαμονή. Αν προσθέσουμε την αύξηση στις μετακινήσεις, στη διασκέδαση, φαγητό κλπ. αντιλαμβανόμαστε το τεράστιο κόστος που προκύπτει. Το συμβόλαιο όμως έχει υπογραφεί από μήνες ή έτη νωρίτερα, ποιος θα πληρώσει αυτήν τη διαφορά, όχι πάντως ο tour operator ο οποίος συνήθως είναι σε θέση ισχύος!!!! Δυο τινά θα συμβούν, ή θα χρεωθεί τη διαφορά η νησιωτική επιχείρηση ή θα ακυρωθεί το συμβόλαιο προς άλλο προορισμό.

Μια τέτοια λοιπόν εξέλιξη, αιφνιδιαστικής και απρόβλεπτης αύξησης του ΦΠΑ, το αμέσως επόμενο διάστημα, μας επηρεάζει άμεσα και αφορά σχεδόν όλον τον κύκλο των επαγγελμάτων του τόπου μας με εύκολα αντιληπτές τις συνέπειες για την απασχόληση κλπ.

Όσο ελκυστικά και αν είναι τα νησιά μας το κόστος για ένα μεσαίο Ευρωπαίο είναι σημαντικό και η επιβάρυνση για ένα ζευγάρι της τάξεως π.χ. των 150 ευρώ μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας να τον αποτρέψει να αγοράσει ένα πακέτο εβδομαδιαίων διακοπών για τη Χίο ή άλλο ελληνικό νησί.

Εκτός των παραπάνω, η αύξηση του κόστους ζωής μας 5-7% με ένα ακόμα φόρο που θα προστεθεί στους άλλους που προηγήθηκαν, άμεσους ή έμεσους, συνυπολογισμένου του μεταφορικού κόστους των αγαθών και καυσίμων με αναπόφευκτη όπως φαίνεται και τη μείωση των μισθών και συντάξεων, είναι βέβαιο ότι θα μας πλήξει πολύ σοβαρά.

Είναι αναγκαίο, επιβεβλημένο όλοι μας να κινητοποιηθούμε άμεσα και απορώ γιατί δεν έχει δρομολογηθεί ακόμα από τους έχοντες την ευθύνη.

 

Σταύρος Μιχαηλίδης

Υποναύαρχος (ε.α.) Λ.Σ

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ