17.9.2022 17:49

Η απάντηση του Σίμου Βενέτου στον "π" και μία μικρή ανταπάντηση ενθουσιασμού

Τον ρόλο του θιγόμενου και του κυνηγημένου απολαμβάνει το τελευταίο εικοσιτετράωρο ο σημερινός ιδιοκτήτης του «πολίτη». Σε έναν οίστρο κατά φαντασίαν καταδίωξης ο κ. Φύκαρης δρέπει καρπούς δημοσιογραφικής καταξίωσης γιατί αισθάνεται ότι τον απέκλεισε από την ενημέρωση ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χίου! 

Ο άνθρωπος και το Μέσο που διοικεί, αντί να απολογηθεί στους αναγνώστες του για ποιο λόγο τους έχει στερήσει την παραμικρή ενημέρωση από τις συνεδριάσεις και κατ’ επέκταση τη συμβολή της Δημοτικής Κοινότητας Χίου στο δημοτικό και όχι μόνο έργο, μέμφεται, με τη γνωστή ειρωνική του διάθεση, τον πρόεδρο γιατί επέλεξε – ως έχει ως πρόσωπο το απαράβατο δικαίωμα – να μην στείλει τον προσωπικό του απολογισμό στα Μέσα που διοικεί ο κ. Φύκαρης. Ζητά, δε, από την δημοτική αρχή να με κάνει και … ντα, γιατί δεν του κοινοποίησα τις προσωπικές μου θέσεις. Θα έχει, αλήθεια, ιδιαίτερη αξία η θέση των συλλογικών θεσμικών οργάνων στις οποίες μετέχει επί του θέματος. Αν δηλαδή το κάθε αιρετό πρόσωπο είναι από πουθενά υποχρεωμένο να ενημερώνει για τις προσωπικές θέσεις του το σύνολο των Μέσων. Να σημειωθεί, για να μην παρερμηνευθεί, ότι η Δημοτική Κοινότητα Χίου, ως έχει υποχρέωση, κοινοποιεί σε όλα τα Μέσα της Χίου και τις δράσεις της και τις συνεδριάσεις της. Ειδικά στις τελευταίες δεν είχαμε την τιμή να δούμε ποτέ τον κ. Φύκαρη ή τα Μέσα που διοικεί να τις παρακολουθεί για να ενημερώνει αντίστοιχα και το αναγνωστικό του κοινό. 

Να σημειωθεί ότι προσωπικά έχω πλήρη επίγνωση και του ρόλου μου και του ρόλου της Δημοτικής Κοινότητας Χίου. Είναι γνωμοδοτικός και συμβουλευτικός προς τη δημοτική αρχή κι αυτό από κοινού πράττουμε. Δίνουμε ερεθίσματα και στη δημοτική αρχή και σε λοιπούς φορείς του τόπου, αφού αφουγκραζόμαστε τη βούληση της τοπικής κοινωνίας. Και τούτο ενοχλεί τον μονίμως είρωνα κ. Φύκαρη αλλά θα συνεχίζουμε να το κάνουμε. 

Για να μην μείνει πάντως με την απορία, τον ενημερώνω ότι οι προσωπικές μου απόψεις θα συνεχίσουν να κοινοποιούνται όπου εγώ επιλέγω δίχως να δέχομαι από κανέναν υποδείξεις, όσο μεγαλοδημοσιογράφος κι αν εκλαμβάνεται. Σε κάθε περίπτωση θα κοινοποιούνται σε όσους εκτιμώ ότι ασκούν κριτική με βάση το δημόσιο συμφέρον κι όχι από το αν διαχειρίζομαι πόρους ως δημόσιο πρόσωπο. Γιατί, η αλήθεια είναι πως βλέπω ότι ο κ. Φύκαρης εξαντλεί το δημοσιογραφικό του οπλοστάσιο στον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Χίου, κοινώς βρήκε αντίπαλο, καθότι με όλους τους λοιπούς του αυτοδιοικητικού στερεώματος έχει τον τρόπο του… 

Τον ευχαριστώ που η κριτική του εξαντλείται σε ένα ατομικό μου παρκάρισμα – που κι εδώ υπάρχει ο αντίλογος, τον οποίο ως συνήθως ο κ. Φύκαρης ειρωνεύεται- και στη δήθεν μεγαλοστομία μου. Με τέτοια εις βάθος κριτική και αμείλικτη δημοσιογραφία λογικά δύσκολα θα χάσει το Πούλιτζερ. 

Χαιρετισμούς κ. Φύκαρη. Ο κόσμος έχει αντιληφθεί το ρόλο σας κι εγώ, τι να κάνουμε, θα συνεχίσω να σας αγνοώ, ως έχω κάθε δικαίωμα. Ελπίζω να ζήσετε και μετά από αυτό. 

Σίμος Βενέτος


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ "Π"

Αγαπητέ κ. Βενέτο,

Θα δήλωνα ενθουσιασμένος, σχεδόν γοητευμένος με τον αριστοτεχνικό και σε κάθε περίπτωση ορθό συντακτικά και γραμματικά τρόπο, με τον οποίο δομείται η απάντησή σας. Θα ήμουν έτοιμος να αναφωνήσω «ήμαρτον» (αόριστος β’ του αρχαίου «αμαρτάνω», το λέω όχι για εσάς, εσείς από όσο βλέπω σε λίγο θα μας διδάξετε, αλλά για τους ημιμαθείς που μας διαβάζουν), αλλά ευτυχώς δεν θα το κάνω, γιατί ευτυχώς δεν έχω ενδυθεί, ακόμα, τον μανδύα του Δρομοκαΐτειου για να θεωρήσω ότι, τα γραφόμενα της απάντησής σας έχουν κάποια σχέση με το πρόσωπό σας, πέραν της υπογραφής σας.

Ξεκινώντας από την εξαιρετικότατη απάντησή (σας),

Παρακαλώ ενημερώστε το αναγνωστικό κοινό με ημερομηνίες και ώρες και σαφείς αποδείξεις, για το πότε και με ποιο τρόπο, ενημερώσατε τον «π» για τις συνεδριάσεις της Δημοτικής Κοινότητας Χίου, για το πότε και με ποιο τρόπο ενημερώσατε τον «π» ακόμα και για την συμμετοχή της Δημοτικής Κοινότητας Χίου στο παγχιακό συλλαλητήριο για την υγεία (ελπίζω να μην θεωρείται το όργανο μονοπρόσωπο). (Σημείωση- Το τελευταίο σας μήνυμα στον «π» καταγράφεται στις 12.9.2021).

Συνεχίζοντας κ. Βενέτο, να σας υπενθυμίσω κάτι σύνηθες για το οποίο όσοι συναναστρέφονται με εμένα το γνωρίζουν. Δεν θεωρώ εαυτόν, ούτε μεγαλοδημοσιογράφο, ούτε εξουσιάζοντα τη Χίο, ούτε ρυθμιστή των πολιτικών πραγμάτων. Πολύ περισσότερο δεν θεωρώ τη θέση που κατέχω ως προνόμιο, διότι δεν πίστεψα ποτέ ότι είμαι κάτι παραπάνω από τον μέσο πολίτη της Χίου. Δεν χρησιμοποιώ τίτλους π.χ. εκδότης, διευθυντής πέραν αυτόν του απλού δημοσιογράφου και για τον οποίο κρίνομαι καθημερινά χωρίς κανένα ίχνος παραπόνου ακόμα και στην καθ υπερβολήν κριτική.

Άλλωστε αυτή, αν θέλετε, είναι και η διαφορά μας κ. Βενέτο. Εγώ ένας μη εκλεγμένος με δημόσιο λόγο επιζητώ και πληρώνω το τίμημα της δημόσιας κριτικής, εσείς ένας εκλεγμένος, δεν σηκώνετε μύγα στο σπαθί σας και το αποδείξατε άλλωστε.

Άφησα αυτό το «κατά φαντασίαν», για το τέλος κ. Βενέτο. Ούτε εγώ, ούτε κανένας στον «π» έχω ή έχει ή έχουμε ανάγκη τις δήθεν κόντρες με τον οποιονδήποτε Σίμο Βενέτο για να δρέψουμε καρπούς καταξίωσης. Αλίμονο δηλαδή και αν το είχαμε. Αλίμονο και σε εσάς αν θεωρείτε ότι όποιος αντιπαρατίθετε δημόσια μαζί σας το κάνει για να κλέψει λίγο από την αστερόσκονή σας.

Αλίμονο και σε αυτούς όμως κ. Βενέτο που κατά φαντασία θεωρούν ότι βρίσκονται πίσω από έργα που ούτε καν αγγίζουν τα όρια των χωρικών τους αρμοδιοτήτων.

Κλείνοντας κ. Βενέτο, εγώ θα ζήσω χωρίς εσάς κι εσείς χωρίς εμένα. Ελπίζω το ίδιο να θεωρείτε ότι μπορεί να κάνει και η Δημοτική Κοινότητα Χίου χωρίς εσάς.

 

Σημείωση: Με την ολοκλήρωση των νέων μας γραφείων ελπίζω να είστε ο πρώτος καλεσμένος που θα εγκαινιάσει τα νέα μας τηλεοπτικά στούντιο. Μετά τη σημερινή σας επιστολή, πιστεύω ακράδαντα ότι ο μέσος τηλεθεατής και αναγνώστης έχει να κερδίσει πολλά. Αν αποδέχεστε την πρόσκλησή μου παρακαλώ ενημερώστε μας στο 2271081314.

 

Ειλικρινά ενθουσιασμένος

Παντελής Φύκαρης

 

Υ.Γ.: Πιστεύω ότι, σας διέφυγε το γεγονός ότι το Βραβείο Πούλιτζερ αφορά σε διάκριση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, συνεπώς δεν μπορούμε να έχουμε καμία αξίωση σε έναν θεσμό εκτός Ελλάδας. Εκτός εάν, εισηγηθείτε να συμπεριληφθεί και η Ελλάδα. Ποτέ δεν ξέρεις, εδώ καταφέρατε να πείσετε την Λίνα Μενδώνη για τη Μονή Μουνδών και τον Μουτζούρη για το Λωβοκομείο. 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ