5.4.2024 10:01

Ελλάδα 2024: το περιπολικό δεν είναι ταξί!

Κυριακή ετών 28. Η 5η γυναικοκτονία το 2024. Η 65η τα τελευταία τρία χρόνια!

Η Κυριακή πήγε στο αστυνομικό τμήμα να ζητήσει βοήθεια, Οι αστυνομικοί υπηρεσίας δεν γνώριζαν τα στοιχεία της Κυριακής, δεν γνώριζαν τα στοιχεία του δράστη, δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον στο να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η κοπέλα. Πλήρης αδιαφορία! Δείγμα μιας αστυνομίας με πλήρη έλλειψη εκπαίδευσης.

Η Κυριακή δολοφονείται μπροστά στον φρουρό του τμήματος. Μπροστά σε ένα αστυνομικό τμήμα, που θεωρητικά είναι ένας ασφαλής χώρος.

Η Κυριακή δεν δολοφονείται όμως μόνο μία φορά, δολοφονείται, από πρώην στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ που με θράσος μας είπε ότι φταίει η Κυριακή επειδή έδειχνε χαρούμενη στα social media μετά τον χωρισμό της. Δολοφονείται από απόψεις, ότι αν ο φρουρός είχε παρέμβει, με το όπλο του πιθανότατα σήμερα θα μιλούσε η αντιπολίτευση για ακραία αστυνομική βία, θα είχε προφυλακιστεί ο αστυνομικός και θα κινδύνευε να περάσει τη ζωή του στη φυλακή. Μπερδεύοντας τα αυτονόητα. Βέβαια δεν έχω σκοπό να χαλάσω άλλη γραμμή να εκφράσω κάτι για τις απόψεις αυτές. Ας κριθούν, από την κοινωνία. Συμβουλή, πριν πούμε κάτι, ας σκεφτόμαστε πρώτα!

Δυστυχώς για όσους γνωρίζουν και μελετούν τα δεδομένα η Κυριακή δεν θα είναι η τελευταία και ας ακούγεται τόσο κυνικό. 

Δεν θα είναι η τελευταία διότι η κοινωνία είναι άρρωστη. Ζούμε λοιπόν σε μία κοινωνία που εφαρμόζει απαρχαιωμένες απόψεις πολλών δεκαετιών πίσω. 

Απόψεις βαθιά ριζωμένες, σε μία βαθιά συντηρητική πατριαρχική κοινωνία. Ας γυρίσουμε λοιπόν το χρόνο λίγο πίσω. Ο κόσμος ήταν μαθημένος και γεννημένος στην ύπαιθρο εκεί που όλοι έμειναν μαζί εκεί που ο άντρας ο ηγέτης και αφέντης του σπιτιού είχε την γυναίκα του δούλα. Γυναίκα μόνο για τις δουλειές του σπιτιού και για να ικανοποιεί τις σεξουαλικές προτιμήσεις του αφέντη. Έπρεπε να είναι πάντα στο πόδι, το σπίτι στην εντέλεια ,το φαγητό στο τραπέζι όταν γυρίσει ο άντρας του σπιτιού και όταν η γυναίκα έμεινε έγκυος ήταν πάλι δούλα. 

Όταν γεννιέται το παιδί και ήταν αγόρι ο ηγέτης το γιόρταζε γιατί έλεγε ότι γεννήθηκε ο διάδοχος. Όταν όμως γεννιέται η κοπέλα δεν το έλεγε, το κορίτσι ήταν ήδη καταδικασμένο αμέσως μετά τη γέννα να είναι και εκείνο δούλα μαζί με τη μητέρα της.

Οι γυναίκες θεωρούνται κτήματα που δεν έχουν δικαίωμα να βγουν έξω και να πάρουν πρωτοβουλίες, πρέπει να ξεριζώσουμε αυτήν τη βαθειά πατριαρχία από μία κοινωνία η οποία είναι άρρωστη. Μία κοινωνία που επιστρέφει στο χθες και δεν βλέπει το σήμερα.

Μια κοινωνία που μέσα στα αστυνομικά τμήματα ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ! Που σε κοπέλες που θα καταγγείλουν βία θα τους πουν, τα δικαστήρια διαρκούν χρόνια, έχεις παιδιά, δεν σκέφτεσαι την οικογένεια σου κ.α. Μία αστυνομία μακριά από τον πολίτη. Δεν είναι το περιπολικό ταξί απάντησε ο τηλεφωνητής στην Κυριακή. Ταξί για τον απλό πολίτη, άραγε αν στην θέση της Κυριακής ήταν, ένας διάσημος; Ναι από αυτούς που προστατεύουν με φύλαξη, μαζί με δεκάδες ακόμα και καλά διάσημους! Αυτά στην Ελλάδα του 2024.! Είναι η ίδια αστυνομία που μας ζητά να καλούμε το 100 αν δεν νιώθουμε καλά μετά από ξενύχτια αλλά δεν είχε περιπολικό να σώσει μία κοπέλα! Την δολοφόνησε πρώτα η αδιαφορία των αστυνομικών που είχαν υπηρεσία εκείνη την ημέρα.

Ζούμε (;) στην Ελλάδα του πάμε όπου βγει, στείλε όταν φτάσεις και το περιπολικό δεν είναι ταξί!

Υ.Γ Η «γυναικοκτονία» (femicide στα αγγλικά) είναι όρος διεθνής που έχει υιοθετηθεί από τον ΟΗΕ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν ορίζεται ως «γυναικοκτονία» κάθε φόνος, κάθε δολοφονία γυναίκας. Ο όρος «γυναικοκτονία» δηλώνει τη δολοφονία γυναίκας επειδή είναι γυναίκα, είναι σύντροφος, μπορεί σύζυγος, είναι μητέρα ή κόρη. Ο όρος γυναικοκτόνια έπρεπε ήδη να έχει κατοχυρωθεί και στην Ελλάδα, αλλά βλέπεις ζυγίζουμε πρώτα ψήφους και μετά τα άλλα, μην χαλάσουμε την πατριαρχία κιόλας.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ