25.5.2015 16:44

Υπάρχουν τόποι έμπνευσης

Οι περισσότεροι δυσανασχετούν στη θέα των μισοαδειανών charter να αποβιβάζουν τρίτης ηλικίας βορειοευρωπαίους επισκέπτες. Από τη μια συναινούμε ότι καλό θα ήταν η Χίος να μην γίνει Μύκονος (λες και θα το μπορούσε, ακόμα κι αν το επιδίωκε) κι από την άλλη μας δυσαρεστεί η έλλειψη τουριστών νεότερης γενιάς.

Από την υψηλής ηλικιακής κλίμακας άφιξη τουριστών το νησί βγαίνει πολλαπλά κερδισμένο. Έχει την ικανότητα να διατηρεί το χαρακτηριστικό της νηνεμίας του, να μην διαταράσσει τη φυσιογνωμία του με την εναλλαγή των εποχών. Απευθύνεται σε πιο … αφράτα πορτοφόλια, ανθρώπων με λιγότερες βιοποριστικές ανάγκες από όσους αυτή την περίοδο δημιουργούν. Τέλος πετυχαίνει να δημιουργεί μια ομάδα πιστών επισκεπτών, θερινών θαμώνων, ανθρώπων που αναζητούν πια την ευκολία τους, δεν τους ελκύει το άγνωστο και απροσδόκητο, δένονται με μεγαλύτερη ευκολία με ντόπιους, δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς φιλίας και εμπιστοσύνης.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία βέβαια αναζητούν ένα ισχυρό ερέθισμα που θα τονώσει την έμπνευση τους. Σαν τις Γαλλίδες, που μόλις αντίκρισαν την Αγιογαλούσαινα και το περιβάλλον φυσικό της τοπίο, το έριξαν στη ζωγραφική. Σχεδόν απερίσπαστες επί ώρες αποτύπωναν το τοπίο με το χρωστήρα τους και μονολογούσαν ότι την επόμενη χρονιά, με το τοπίο που τις περιέβαλλε σαν ερέθισμα, θα φέρουν όλη την ομάδα … ζωγραφικής, τους άλλους 6 φίλους τους, να εμπνευστούν από το χαρισματικό τοπίο.

Τόποι έμπνευσης σε ολόκληρη τη Χίο υπάρχουν αναρίθμητοι. Κατά ένα περίεργο τρόπο επιμένουμε να μην τους αναδεικνύουμε. Σχεδόν σε όλο το … απάτητο νησί υπάρχουν σημεία του που κάλλιστα θα μπορούσαν να εμπνέουν καλλιτεχνικές φύσεις και να μετατρέψουν, άθελα μας, το νησί σε τόπο προορισμού ανθρώπων με ευαισθησίες. Πόσο μεγάλος στόχος για να βγει κι αληθινός…

 

 

 

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ