6.8.2013 16:36

Ξεφυλλίζοντας τη Χίο

Πόσες φορές την τελευταία στιγμή πριν κλείσεις τη βαλίτσα των διακοπών, πετάς μέσα της ένα βιβλίο, λογοτεχνικής κυρίως υφής; Θεωρείται ακόμα ο καλύτερος σύντροφος του καλοκαιριού, ιδίως αν το μοντέλο των ονειρεμένων για σένα διακοπών προβλέπει περίσσευμα από χαλάρωση.

Στον χώρο απόλαυσης των τοπικών γεύσεων του πολυχώρου στο Αγ. Γάλας έρχεσαι σε άμεση επαφή με την πλούσια Χιώτικη Βιβλιογραφία, ερευνητική, ιστορική και λαογραφική κυρίως, καθώς το μυθιστόρημα δεν ταιριάζει σε ένα γρήγορο ξεφύλλισμα, απαιτεί τον χρόνο του. Πάνω στα γαλάζια τραπεζάκια κάτω από τη συστοιχία των πλατανιών, σε περιμένουν οι πιο επιμελημένες χιακές εκδόσεις των τελευταίων ετών.

Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, άρα δυνατότητα να δεις τον εαυτό σου ή τον γνωστό σου, και μικρά αυτοτελή κεφάλαια, ικανά να διαβαστούν σε δυο λεπτά και να σε πληροφορήσουν για κάτι που δεν ήξερες.

Το βιβλίο του Παν. Σαλιάρη για τη Χιώτικη Φύση, τα βιβλία της Στ. Τσιροπινά για τα έθιμα του νησιού και τον κύκλο του σιταριού, τα βιβλία του Κ. Φραγκομίχαλου για το Αγ. Γάλας και τη Σφαγή, της Πόπης Χαλκιά Στεφάνου για τους Αγίους της Χίου και τα Καμπαναριά των εκκλησιών, της Ευαγγ. Παπαζή για τα παραδοσιακά παιχνίδια του νησιού και πολλά άλλα περιμένουν τον επισκέπτη να τα μετροφυλλίσει, να γνωρίσει τη Χίο από τα μάτια των σύγχρονων της ερευνητών.

Ο αρχικός αιφνιδιασμός, «τι γυρεύει ένα βιβλίο πάνω στο τραπέζι», μετατρέπεται σύντομα σε λαχτάρα να τα δεις όλα, καταλαβαίνοντας ότι έρχεσαι σε επαφή με μια Χίο που στην περιγράφουν άνθρωποι των γραμμάτων και του πνεύματος κι έτσι απολαμβάνεις ότι επιθυμείς.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ