Παραπολιτικά

4/10/12 11:10

τελ. ενημ.: 4/10/12 11:47

Τόσο κοντά και τόσο μακριά

Την αφορμή μου έδωσε η πρωτοβουλία της Κ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων να βγει από το καβούκι της και να παρουσιάσει στο κοινό τα πεπραγμένα της εδώ και δυο δεκαετίες μέσω μιας διημερίδας στα μέσα του Οκτώβρη. Το έχω ξαναγράψει ότι οι αρχαιολογικές υπηρεσίες εν γένει στο νησί ταυτίζονται στη συνείδηση του κόσμου με τη … γάγγραινα, κυρίως γιατί καθυστερούν απελπιστικά στις κατά καιρούς αυτοψίες τους σε ιδιωτικές αιτήσεις ή συχνά υποβάλλουν κατοίκους προστατευόμενων αρχαιολογικών οικισμών σε παράλογες για την εποχή δαπάνες.
Ωστόσο δεν πρέπει να παραβλεφθεί ότι τελευταία κάτι έχει αρχίσει να μεταβάλλεται, αποδεικνύοντας ότι η λειτουργία των υπηρεσιών είναι συνυφασμένη απόλυτα με τον ανθρώπινο παράγοντα. Η αρχαιολόγος Δέσπ. Τσαρδάκα καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να εντάξει το Αρχαιολογικό Μουσείο στην κοινωνία, έχω την εντύπωση, όμως, ότι το σύστημα λειτουργεί όπως τη μοναχική καλαμιά μέσα στον κάμπο.
Το Μουσείο μας βρίσκεται τόσο κοντά, στην καρδιά της πόλης, κι όμως εμείς το εντάσσουμε σε άλλο πλανητικό σύστημα και ελάχιστοι έχουμε διαβεί την πόρτα του. Κι όμως εκεί μέσα είναι ακόμα φυτεμένες οι ρίζες μας…

Σχόλια άρθρου: 0