20.4.2016 10:23

Τι απέγινε η ΑΕΝΑΛ και τα Lesvos shop

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΡΑ ΑΝΑΖΗΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΓΝΩΣΤΗ Η ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ

Από το χρονοντούλαπο της ενημέρωσης ανασύρει η Περιφερειακή Σύμβουλος του συνδυασμού «Αιγαίο- Γόνιμη Γραμμή» Μαρία Νικολάρα τις υποθέσεις της Αναπτυξιακής Εταιρίας Λέσβου και των Lesvos Shop, ζητώντας να πληροφορηθεί με επιστολή της στον πρόεδρο του Π.Σ. ενάμιση χρόνο μετά τι ακριβώς έχει πράξει η Περιφερειακή Αρχή Καλογήρου για το θέμα.

Αναλυτικά στην επιστολή της αναφέρει:  

«Αξιότιμοι κ. Περιφερειάρχης και κ. Πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου,

με αφορμή την επικείμενη συνεδρίαση του Π.Σ της 21/4/2016 με θέμα τον απολογισμό του έργου της Περιφερειακής Αρχής έτους 2015 ,δεν μπορεί παρά να διερωτηθεί κάποιος γιατί 20 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της , η παρούσα Περιφερειακή αρχή, δεν αναζήτησε και δεν έφερε έστω προς ενημέρωση του Περ. Συμβουλίου , στοιχεία για την εξέλιξη της υπόθεσης της ΑΕΝΑΛ και του Lesvos shop και ουδέποτε το θέμα αυτό, που εξακολουθεί να ταλανίζει τόσο πρώην εργαζόμενους και συνεργάτες των παραπάνω, αλλά και να συζητιέται από την Λεσβιακή κοινωνία, εισήχθη προς συζήτηση. Σαν να μην υπήρξε ποτέ.

Κατά τη συνεδρίαση της 24/2/2015 και με αφορμή τη συζήτηση  για τη διασφάλιση των συμφερόντων της ΠΒΑ απέναντι στους υπεύθυνους για την κατάρρευση της συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου- Λήμνου ,με την οποία εμπλέκεται η ΑΕΝΑΛ ως δανειολήπτρια και ως βασικός μέτοχος της Lesvos shop, σας είχα θέσει ερωτήματα σχετικά με την πορεία της εκκαθάρισης της αλλά και με θέματα εκκρεμοτήτων όσον αφορά την καταβολή δεδουλευμένων και ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων της δεύτερης, χωρίς να λάβω κάποια απάντηση.

Απεναντίας συχνά εισάγονται στην Οικονομική Επιτροπή θέματα νομικής υποστήριξης ή εκπλήρωσης υποχρεώσεων της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, ως διαδόχου της Ν.Α. Λέσβου για εκκρεμότητες των παραπάνω εταιρειών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις αποφάσεις του Π. Συμβουλίου της προηγούμενης περιόδου, σε ότι αφορά την ΑΕΝΑΛ γνωρίζουμε ότι υπογράφηκε εντέλει , στις 9/9/2013 ,μεταξύ Π.Β.Αιγαίου και ΣΟΛ σύμβαση για την εκκαθάρισή της, με εκκαθαριστές τους ορκωτούς ελεγκτές- λογιστές κ.Κων. Τάκη και Βασ. Χατζηλάκο. Στη συνέχεια οι εκκαθαριστές με το από 16/7/14 έγγραφό τους, ενημέρωσαν την Π.Β.Αιγαίου για θέματα που σχετίζονται με υποχρεώσεις της ΑΕΝΑΛ από οφειλές προς το ΙΚΑ, από υποχρεώσεις για φόρους και τέλη και την εξέλιξη των φορολογικών ελέγχων, για εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις και διαταγές πληρωμών, την ανάγκη ορισμού δικηγόρου από την Περιφέρεια για εκπροσώπηση τόσο της ΑΕΝΑΛ όσο και της Περιφέρειας σε εκκρεμείς δίκες και λόγω της έλλειψης πόρων εκ μέρους της πρώτης. Ζήτησαν επίσης να παραταθεί η σύμβασή τους μέχρι 31/12/14 χωρίς πρόσθετη αποζημίωση. Είναι γνωστή επίσης η από το 2012 εισαγγελική παραγγελία για διενέργεια φορολογικών ελέγχων.

         Θεωρώ ότι ,έστω και με καθυστέρηση τόσων μηνών, είναι επιτακτική ανάγκη η ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου τόσο για την εκκαθάριση της ΑΕΝΑΛ όσο και την πορεία των παραπάνω υποθέσεων συνολικά(ΑΕΝΑΛ- Lesvos shop). Ταυτόχρονα η ενημέρωση αυτή και η εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, για μια τόσο σοβαρή υπόθεση του παρελθόντος, με οικονομικές επιπτώσεις τόσο για την Περ. Βορείου Αιγαίου, όσο για επιχειρήσεις , συνεταιρισμούς γυναικών και εργαζόμενους ,αποτελεί ανάγκη και αίτημα όλων των παραπάνω  και της Λεσβιακής κοινωνίας αλλά και υποχρέωση απέναντι στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για το λόγο αυτό ζητώ να οριστεί άμεσα ειδική προς τούτο συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην οποία να κληθούν να παρευρίσκονται υπηρεσιακοί ή άλλοι παράγοντες (πχ εκπρόσωπος των ορκωτών λογιστών, οι νομικοί που έχουν εκπροσωπήσει την Π.Β.Αιγαίου και έχουν χειριστεί τις υποθέσεις,  κλπ) προκειμένου να δώσουν πληροφορίες ή να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με το θέμα και να παρουσιάσουν αναλυτικά οικονομικά στοιχεία για τις μέχρι τώρα δαπάνες της Περ.Β.Αιγαίου που απορρέουν από τις συγκεκριμένες υποθέσεις (λύσης της ΑΕΝΑΛ, εκκαθάρισης, αμοιβών δικηγόρων ή συμβούλων, ασφαλιστικών εισφορών, πληρωμής δικαιούχων κλ.π., αλλά και όσων δαπανών έχουν καταστεί οριστικές και εκκρεμεί ακόμα η καταβολή τους)».

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ