25.7.2014 18:13

Το Θωμά απ’ το χέρι και ξενάγηση σε όλο το νησί

Ήμουν προχθές με μεγαλοσχήμονα παράγοντα των τοπικών μας θεμάτων. «Να σου εξομολογηθώ κάτι; Πριν ένα μήνα πήγα για πρώτη φορά στη Μονή Μουνδών. Ενθουσιάστηκα!»
Μου ‘φερε κατά νου τότε που η Κίνηση των 19 για την Αμανή είχε βάλει τους δημοτικούς συμβούλους σε ένα λεωφορείο και τους έκανε τον κύκλο της Αμανής. Τότε ένας δήμαρχος των νοτίων και προβεβλημένο κομματικό στέλεχος είχε έρθει με το αυτοκίνητο του ως την Ποταμιά αλλά το άφησε εκεί γιατί φοβήθηκε μην … χαθεί. Όταν δε πήγαμε στα Αγιάσματα, μου ψιθύρισε στο αυτί ότι «επιτέλους θα τα δω!».
Τα παραδείγματα ταιριάζουν περισσότερο στη βόρεια Χίο, μα μη θαρρείτε ότι πολλοί από τους «βόρειους» εκλεγμένους έχουν επισκεφτεί τους Ολύμπους, ή ξέρουν που πέφτει η παραλία του Σαλάγωνα.
Συνηθίζουμε να λέμε ότι η Χίος είναι ένας μικρός τόπος, η υστέρηση μας σε γνώση της ιδιαίτερης πατρίδας μας είναι όμως σημαντική. Το σύμπτωμα αυτό αφορά και τους εκπροσώπους μας, σε μεγάλο βαθμό, οπότε κανένας μπορεί να συνάγει τι είδους αποφάσεις μπορούν να λάβουν την κρίσιμη ώρα, όταν δεν έχουν καν σχηματοποιημένη άποψη για το χώρο, τις δυνατότητες του και την προοπτική του. Με ποιο σθένος, για παράδειγμα ο προαναφερόμενος μεγαλοσχήμονας να πιέσει για την αποκατάσταση της Μονής Μουνδών, όταν δεν έχει εικόνα του αγιογραφικού πλούτου της;
Το σοβαρό αυτό κενό, που σίγουρα θα εμφανιστεί και στους από Σεπτέμβρη αιρετούς μας, ένας – δυο μπορούν κάπως να το καλύψουν. Ο νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, μαζί με την πρώτη πρόσκληση, να αποστείλει στους συμβούλους το πολύ καλό βιβλίο πατριδογνωσίας του Αρ. Κελεπερτζή και να τους εξετάσει κιόλας, ειδικά αν τύχει να είναι εκπαιδευτικός, όπως προβλέπω.
Παράλληλα ο Μαν. Βουρνούς να παρακαλέσει το Θωμά Καραμουσλή να αφιερωθεί για μια εβδομάδα στην υπηρεσία των δημοτικών αρχόντων και να τους ξεναγήσει, με τον τρόπο και την ευρυμάθεια του, απ’ άκρη σε άκρη του νησιού.
Κάποιοι θα λέτε έπεσε βαριά η ζέστη κατακέφαλα στο Γεωργούλη. Πιστέψτε το όμως. Η σφαιρική γνώση του νησιού είναι προϋπόθεση λήψης των σωστών αποφάσεων, ιδίως σε περιόδους ισχνών αγελάδων οικονομικά. Υποχρεωμένοι να θέτουν προτεραιότητες, δεν θα είναι σε θέση να τις ορίσουν ακριβοδίκαια όσοι οι «νότιοι» ξέρουν μόνο τα νότια και οι «βόρειοι» τα βόρεια. Ας σκεφθεί την πρόταση ο δήμαρχος κι ας αποτελέσει πρωτοτυπία. Και μην αισθανθεί ότι προσβάλλει το επίπεδο των συνεργατών του. Στην πράξη θα διαπιστώσει πόσο ωφέλιμη ήταν η ενέργεια του, όταν τους ακούει να αποδέχονται ότι «εδώ πρώτη φορά πατάω το πόδι μου».

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ