4.11.2012 23:34

Τετέλεσται;

 
Σημάδια πλήρους αποσύνθεσης στο άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ και τοπικά, με τον Γραμματέα, Ηλ. Κλεισσά, να ανοίγει πρώτος την πόρτα. Ακολουθούν παραιτήσεις κι άλλων στελεχών.
Το μάδημα της μαργαρίτας για τις πιθανότητες επιβίωσης του ΠΑΣΟΚ το αμέσως προσεχές διάστημα στην κεντρική πολιτική σκηνή έχει συνέπειες φυλορροής και στον άλλοτε κραταιό τοπικό κομματικό μηχανισμό. Η παραίτηση από τη θέση του Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Χίου, Ηλ. Κλεισσά, φαίνεται να ανοίγει γαϊτανάκι παραιτήσεων από άλλα κομματικά στελέχη, της λεγόμενης κεντροαριστερής κατεύθυνσης, τα οποία διαφωνούσαν από την πρώτη στιγμή με τη στήριξη που παρέχει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά. Το πάλαι ποτέ κραταιό κομματικό όργανο βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους αποσύνθεσης, με την πρόβλεψη ότι δε θα υπάρξει διάδοχος γραμματέας του κ. Κλεισσά να έχει πολλές πιθανότητες. Σύμφωνα με το καταστατικό, τη θέση του παραιτηθέντος γραμματέα καταλαμβάνει η αναπληρώτρια, Ευτ. Βλυσίδου, η τακτική της όμως να απέχει εδώ και διάστημα από τις συνεδριάσεις του οργάνου μαρτυρά ίσως την απροθυμία της να αναλάβει καθήκοντα.
 
Ακολουθούν κι άλλοι
Το βαρύ κλίμα στο ΠΑΣΟΚ έχει ως συνέπεια να διχοτομηθεί η ομάδα των τοπικών στελεχών του σ’ αυτά που προσμένουν τη δημιουργία ενός νέου κεντροαριστερού φορέα, χωρίς επί του παρόντος να τον αντικρίζουν στους σχεδιασμούς Λοβέρδου, με το ένα τους μάτι να κλείνει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, και σ’ αυτά που θεωρούν ως τελικό καταφύγιο τη συμπόρευση με τη Ν.Δ., ως πολιτική στέγη που θα εκφράσει την ευρωπαϊκή συνέχεια της χώρας.
Τα στελέχη της πρώτης κατηγορίας (ανάμεσα τους η Γρ. Αλλοιμόνου) τελούν ήδη υπό παραίτηση, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός των προσεχών ημερών με κείμενο περισσότερων της μιας υπογραφής, χωρίς ωστόσο, επί του παρόντος, να αποποιούνται την ιδιότητα του κομματικού μέλους, περισσότερο για συναισθηματικούς λόγους. «Από τι να παραιτηθείς;», αναρωτήθηκε στέλεχος της συγκεκριμένης γραμμής στον «π», θέλοντας να καταδείξει ότι στην ουσία οι κομματικοί ρόλοι στο εσωτερικό του τοπικού ΠΑΣΟΚ έχουν πάψει προ πολλού να υφίστανται.
 
Το έμμεσο φλερτ
Τα στελέχη κεντροαριστερής προέλευσης πνέουν ήδη τα μένεα κατά του προέδρου της ΔΕΥΑΝΧ, για την πρωτοβουλία του να συναντηθεί με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκη, και να ξεκινήσει ΣΔΙΤ για έργα της ΔΕΥΑΝΧ στη νότια Χίο, θεωρώντας ότι ο Μιχ. Φυτούσης χρησιμοποιεί εργαλεία της ιδιωτικής οικονομίας, που εκφράζουν τη σημερινή κυβέρνηση και στην ουσία φλερτάρει με την ιδεολογία που εκφράζει η δημοτική αρχή.
Ήδη κι άλλο σημαίνον στέλεχος της δημοτικής αρχής Χίου, με διακριτή θέση στο ΠΑΣΟΚ κατά το παρελθόν, δεν κρύβει στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ότι στην περίπτωση κατάρρευσης του Κινήματος στην επιλογή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ ή Ν.Δ. θα επιλέξει τη δεύτερη, ως εγγύηση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας.
 
Προς το παρόν θεατής
Τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ στη Χίο παρακολουθεί, ως θεατής, ο βουλευτής Κ. Τριαντάφυλλος. Άλλωστε οι δυνατότητες παρέμβασης του προς το παρόν είναι σχεδόν ανύπαρκτες, ειδικά όσο εντείνονται οι εσωκομματικές συγκρούσεις σε επίπεδο κορυφής. Οι σκέψεις για ανάληψη ενωτικής πρωτοβουλίας από τον ίδιο είναι υπό συζήτηση στο επιτελείο του, με τον κίνδυνο μια τέτοια ενέργεια να την καταστήσουν άγονη οι εξελίξεις να είναι ορατός. Για αυτό οι όποιες πρωτοβουλίες αναληφθούν εκ μέρους του Κ. Τριαντάφυλλου αναμένονται μετά την κρίσιμη ψηφοφορία των μέτρων από τη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ