18.3.2014 15:57

«Τελεσιδικεί» η παραίτηση Μουσουρούλη

• ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ.

Την τυπική ανακοίνωση ολοκληρωμένου του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ. αναμένει η υπογραφή της παραίτησης από το βουλευτικό αξίωμα για τον Κωστή Μουσουρούλη.

Τα εικοσιτετράωρα που πέρασαν ξεκαθαρίζουν το τοπίο και όλα συνηγορούν ότι ο βουλευτής Χίου και πρώην υπουργός πήρε τη συγκατάθεση Σαμαρά να περιληφθεί στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο. Ο δρόμος για τις Βρυξέλλες, με πολιτικά ή υπηρεσιακά καθήκοντα, ήταν ολοφάνερο εδώ και μήνες ότι είχε χαραχτεί από τον Χιώτη βουλευτή. Το υποδήλωνε η σπάνια φυσική παρουσία του στο νομό, η έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος για τις υποψηφιότητες ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών στη Χίο.

Κάρμαντζη θέλει η Συγγρού

Πηγές από τη Συγγρού θεωρούσαν χθες δεδομένο ότι η παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα Μουσουρούλη συνεπάγεται την αυτόματη ορκωμοσία Κάρμαντζη. «Στις 1 Απριλίου βουλευτής θα έχει ορκιστεί ο Στ. Κάρμαντζης», μετέφεραν χαρακτηριστικά, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν αν αυτό συνεπάγεται φραγή και σε μια υποψηφιότητα του για τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Χίου. Είναι σαφές ότι ασυμβίβαστο βουλευτικής ιδιότητας και υποψηφιότητας δεν υφίσταται, θα συνεκτιμηθεί βέβαια κατά πόσο θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα η διπλή υπόσταση του ρόλου.

Ανοίγει η συζήτηση

Το σχεδόν βέβαιο πλέον ενδεχόμενο ορκωμοσίας Κάρμαντζη αυτόματα ανοίγει ξανά το κουτί των υποψηφιοτήτων για την αντιπεριφέρεια. Ήδη έχουν αρχίσει να διαρρέονται ονόματα ενδιαφερομένων, με τέσσερα πρόσωπα να θεωρείται ότι θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης. Γιάννης Ξενάκης και Σταύρος Μιχαηλίδης, ενώ απ’ τον κατάλογο της … επετηρίδας θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα έρθουν στο προσκήνιο και τα ονόματα των Γ. Μαλαφή και Ευαγ. Μελιτζάνη.

Τις τελευταίες ώρες έχει αρχίσει να κλονίζεται και η βεβαιότητα ότι υποψήφια περιφερειάρχης θα είναι η Χρ. Καλογήρου. Φήμες που εκκινούν από τη Λέσβο αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο διαφορετικής επιλογής από τη Ν.Δ. για το περιφερειακό της ψηφοδέλτιο. Η φημολογία διαψεύδεται έντονα από το περιβάλλον της γενικής γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όμως το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη στις 18 Μαρτίου και δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί η ημερομηνία επίσημης ανακοίνωσης της υποψηφιότητας της πολλαπλασιάζει τον αρχικό θόρυβο.

Η γενικότερη αστάθεια στις αυτοδιοικητικές επιλογές της Ν.Δ. πάντως δυσχεραίνει ήδη τις πιθανότητες επιτυχίας σε όλα τα επίπεδα και ίσως λειτουργήσει καταλυτικά ώστε η τοπική Ν.Δ. να ξεφύγει οριστικά από τον κορμό των αυτοδιοικητικών πρωταγωνιστών της επί δυο δεκαετίες και να ανοίξει νέο κύκλο προσώπων, με βαρύ τίμημα φυσικά την απώλεια μιας ακόμη πενταετίας. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ