27.6.2013 18:21

Τα σενάρια ερμηνείας για την έξοδο Μουσουρούλη απ’ την κυβέρνηση…

Τελικά η επιμονή των αθηναϊκών δημοσιευμάτων ότι από τους επικρατέστερους για αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα ήταν ο Κ. Μουσουρούλης επιβεβαιώθηκε. Η παραγωγική παρουσία του και η έξωθεν καλή μαρτυρία, από τον Ι.Μ.Ο. ως τον κ. Ραϊχενμπαχ, δεν αρκούσαν για να τον διατηρήσουν στη νέα κυβέρνηση, για το σχηματισμό της οποίας πρυτάνευσαν άλλες λογικές. Κυρίως νομής της εξουσίας με τρόπο που θα είχε υπό απόλυτη καταστολή και έλεγχο όλες τις παραδοσιακές δυνάμεις του πολιτικού συστήματος που εξέθρεψε την κρίση.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα κατακλύζονται από βροχή σεναρίων για το πώς διακόπηκε απότομα η πολιτική εκτόξευση Μουσουρούλη. Θυμίζω απλά τη διαδρομή της. Από υψηλόβαθμο στέλεχος της Ε.Ε., γενικός γραμματέας σε δυο κορυφαία υπουργεία, βουλευτής Χίου με την πρώτη, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ως αντιπολίτευση, επανεκλογή στη Βουλή και αμέσως υπουργός.

ΣΕΝΑΡΙΟ 1: Η ενόχληση της επετηρίδας

Η αστραπιαία πολιτική ανέλιξη, αναγνώριση ουσιαστικά των δυνατοτήτων του, κάθισε στο στομάχι πολλών, ειδικά των εκλεγμένων στο καμίνι της Α’ και Β’ Αθηνών. Το θέμα τίθονταν συχνά σε κορυφαία πολιτικά πηγαδάκια, ενοχλημένα από το πώς κάποιος, χωρίς οικογενειακά ένσημα στην πολιτική, αναρριχάται τόσο σύντομα, φράζοντας το δρόμο σε όσους έχουν βαθιές ρίζες πίσω τους από πάππου προς πάππου. Το επιτελείο του Αν. Σαμαρά φαίνεται να έχει δεχθεί σωρεία παρατηρήσεων για την εξέλιξη Μουσουρούλη για αυτό και από την πρώτη στιγμή οι διαρροές των εδώ και μηνών σεναρίων ανασχηματισμού τον ενέτασσαν στους πρώτους υποψηφίους για αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα. Τα «παπαγαλάκια» της επετηρίδας είχαν αρχίσει το ψηστήρι πολύ έγκαιρα.

ΣΕΝΑΡΙΟ 2: Η επιλογή αυτονομίας

Πέρα από την προσωπική φιλία με τους Χρ. Φώλια και Κ. Χατζηδάκη, ο Κ. Μουσουρούλης δεν ενέδωσε στην πρόκληση ενσωμάτωσης του σε πολιτική φυλή εντός της Ν.Δ.. Διαμελισμένη σε Σαμαρικούς, Καραμανλικούς, Μητσοτακικούς ή Αβραμοπουλικούς η παράταξη της Ν.Δ. δεν έχει πετύχει να απογαλακτιστεί από την προσωπολατρία και την καμαρίλα. Μολονότι υπηρέτησε την πρώτη και με Καραμανλή και με Σαμαρά, ο Κ. Μουσουρούλης δεν εντάχθηκε ποτέ σε πολιτική ομάδα, με αποτέλεσμα να μην χρεώνεται σε κανένα και κατά συνέπεια να μην υποστηρίζεται από κανέναν.

ΣΕΝΑΡΙΟ 3: Η σχέση απόστασης με τον εφοπλισμό

Στη σύγχρονη ελληνική ιστορία η θέση του υπουργού Ναυτιλίας δεν ήταν αποκλειστική επιλογή του εκάστοτε πρωθυπουργού. Ή τουλάχιστον ο εκάστοτε πρωθυπουργός όριζε πρόσωπο που πίστευε ότι θα ήταν της αρεσκείας του εφοπλιστικού κόσμου. Ίσως στη βάση αυτού του δεδομένου στηρίχθηκε και η υπουργοποίηση Μουσουρούλη, ως βουλευτής προερχόμενος από το κατεξοχήν ναυτικό νησί.

Η θητεία Μουσουρούλη στο Υ.Ν.Α. δεν ήταν όμως συνηθισμένη. Αν και κατηγορήθηκε ότι επιχείρησε να νομοθετήσει την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και για την ποντοπόρο, οι σχέσεις του με το σύνολο των πλοιοκτητών ήταν πάντα από απόσταση ασφαλείας. Τους αντιμετώπιζε ως θεμέλιο λίθο για την εδραίωση της κυριαρχίας της ελληνικής ναυτιλίας, ποτέ δεν έγινε όμως … το παρεάκι τους, η σφραγίδα ισχύος τους ως προσκεκλημένος στις δεξιώσεις τους. Κι αυτό κάποιοι δεν μπορούσαν να το αποδεχτούν, για αυτό και, ίσως για πρώτη φορά, δεν ασκήθηκαν πιέσεις ανανέωσης της θητείας του.

 

… και η επόμενη δική του μέρα

Όσοι έχουν επικοινωνήσει τις τελευταίες ώρες με τον πρώην υπουργό διαπιστώνουν υψηλή δόση απογοήτευσης. Είχε πιστέψει ότι η δουλειά του ίδιου και των συνεργατών του ήταν εχέγγυο παραμονής στο κυβερνητικό σχήμα, γεγονός που δεν επιβεβαιώθηκε.

Προς το παρόν δεν υπάρχει καθαρό μυαλό για να προδιαγράψει από τώρα τις κινήσεις του. Σκοπεύει να το … καθαρίσει μια περίπου 15μέρη ξεκούραση, με κάποιες από τις μέρες να αφιερώνονται στην απέραντη γαλήνη των Ψαρών, αγαπημένο τόπο του.

Πρόσωπο που η ψυχολογία της στιγμής ρυθμίζει τις στροφές παραγωγικότητας, ο Μουσουρούλης αναζητά αιτίες που θα αναθερμάνουν το ενδιαφέρον του για την ενεργό πολιτική δράση. Αν αυτές βρεθούν στο δρόμο του, για το υπόλοιπο της θητείας του μπορεί να φανεί για τη Χίο πιο παραγωγικός από όσο κι όταν κρατούσε στα χέρια του το υπουργικό τηλέφωνο. Αν πάλι δεν τις συναντήσει, κάθε απόφαση από τον ίδιο δεν θα πρέπει να εκπλήξει κανέναν για τα μελλοντικά προσωπικά του σχέδια.

Το βέβαιο είναι ότι με την ιδιότητα του βουλευτή Χίου θα εξαντλήσει τώρα τις πιθανότητες να γίνει δουλειά σε δυο διαφορετικά επίπεδα. Της παραχώρησης εκμετάλλευσης της μαρίνας και του νότιου τμήματος του λιμένα Χίου σε ενδιαφερόμενους ιδιώτες, γνωρίζοντας προκαταβολικά ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Ήδη είναι έτοιμο το Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το θέμα, έστω κι αν δεν θα φέρει την υπογραφή του. Και της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την επέκταση του αεροδρομίου. Η προσπάθεια αυτή δυσχεραίνει μετά το διαμελισμό των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Μεταφορών και Υποδομών. Πλέον η υπόθεση περνά από το γραφείο Χρυσοχοϊδη και όχι Χατζιδάκη.

Ο Μουσουρούλης περνάει τώρα τη δύσκολη φάση του. Έχει ξενερώσει με την πολιτική, όχι γιατί θεωρεί εαυτόν μόνιμο στον υπουργικό θώκο. Απλά ήρθε η σταγόνα να ξεχειλίσει το ποτήρι της συνολικής αποστροφής του για την πολιτική, όπως τη βιώνει εδώ και δυο χρόνια. Μέσο πιέσεων και εξαρτήσεων, ένα διαρκές αλισβερίσι, με δούναι και λαβείν την απειλή της ψήφου και όχι χάραξης στρατηγικής, όπως ο ίδιος την είχε φανταστεί. Αυτό το πολύ κρίσιμο διάστημα θα σημαδέψει την πολιτική σταδιοδρομία του. Και θα αναδείξει αν η Χίος έχει τη δυνατότητα να τον κερδίσει ως εκπρόσωπο της ή θα επιλέξει ότι ούτε για εκείνη ήταν ο … τύπος της. Κοντός ψαλμός αλληλούια…

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ