27.2.2015 18:28

Τα πρόσωπα του περιφερειακού … δράματος

Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΣΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ ΠΑΝΙΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ ΠΡΟΣΘΕΤΟΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΚΒΑΘΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΣΜΑΤΟΣ

Οι σοβαρές ενστάσεις από τους περιφερειακούς συμβούλους της Χίου για το κατά πόσο μπορεί να αποδώσει η εφαρμογή της οριζόντιας διοίκησης της Περιφέρειας χωρίς ενδιάμεσες φάσεις εξοικείωσης, είναι η μια όψη του νομίσματος στο βαθύ και ολοφάνερο πια χάσμα στο συνδυασμό «Εμείς, για το Αιγαίο».

Υπάρχει παράλληλα άλλη μια παράμετρος, εξίσου σοβαρή για να προκαλέσει πρόσθετους … ερεθισμούς στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Καλογήρου και Κάρμαντζη και κατά συνέπεια και των περισσότερων από τους περιφερειακούς συμβούλους της Χίου. Είναι η εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει η περιφερειάρχης τα πρόσωπα – «κόκκινα πανιά» για τον αντιπεριφερειάρχη Χίου.

Κοινό μυστικό είναι στη Χίο ότι δυο πρόσωπα δεν θέλει να βλέπει και να ακούει ο Στ. Κάρμαντζης από τον πολιτικό «γαλάζιο» περίγυρο της Χίου. Το Γιάννη Μαλαφή και τον Πρ. Μανωλάκη σε δευτερεύουσα φάση. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα ακριβώς επέλεξε να εκπροσωπούν τη Χίο η Χρ. Καλογήρου σε δυο θεσμικά όργανα τα οποία αναδεικνύει και ποντάρει στην ενεργοποίηση τους. Τον γιατρό – πρώην δήμαρχο επέλεξε στο Περιφερειακό Επιστημονικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας, τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Χίου, με τη ιδιότητα του χημικού, τοποθέτησε στο διοικητικό συμβούλιο της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης. «Τυχαία η επιλογή;», αναρωτιέται το περιβάλλον Κάρμαντζη, ενώ περιφερειακοί σύμβουλοι του συνδυασμού επισημαίνουν ότι δέχονται την ίδια ώρα σωρεία παραπόνων από τα μη εκλεγμένα μέλη του συνδυασμού για τον παραγκωνισμό τους.

Από τη χιώτικη πτέρυγα του συνδυασμού της η Χρ. Καλογήρου κατηγορείται για μια παράκεντρη λειτουργία της, έχοντας συστήσει μια ομάδα εξωθεσμικών συνομιλητών, εντελώς ασύνδετη με τους συνεργάτες με τους οποίους εκτέθηκε στο εκλογικό σώμα. «Αν θεωρεί ότι οι Μαλαφής – Μανωλάκης της έδωσαν την εκλογή, να αναλάβει και την ευθύνη για τα αποτελέσματα στις κρίσιμες ψηφοφορίες του Περιφερειακού Συμβουλίου», τεντώνεται το σχοινί από ορισμένα από τα εκλεγμένα μέλη του συνδυασμού στη Χίο.

Συνάγεται πια από τα παραπάνω ότι, αν άμεσα δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες, το … δράμα θα συνεχίζεται στην πλάτη των διεκδικήσεων του νησιού.

Δεν έπιασε η «διαμεσολάβηση»

Ρόλο ειρηνευτή, εγγυητή ή όπως αλλιώς θέλετε να τον ονομάσουμε στη διακεκαυμένη ζώνη των σχέσεων Καλογήρου – Κάρμαντζη είχε αυτοβούλως αναλάβει αρχικά ο Θοδ. Βαλσαμίδης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Υπηρεσιών είναι το πρόσωπο που χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης και της Χρ. Καλογήρου αλλά φημίζεται και για το αδιατάρακτο των σχέσεων του με το Στ. Κάρμαντζη. Λογικά έχει σηκώσει κι εκείνος ψηλά τα χέρια…

Οι Χιώτες εκτιμούν πως ο Θοδωρής έχει κάθε καλή πρόθεση, από αποτέλεσμα όμως … αγνοείται. Επομένως μάλλον άλλο πρόσωπο θα πρέπει να αναλάβει καθήκοντα να τους φέρει πιο κοντά. Το πρόσωπο αυτό πρέπει να έχει ως βασική επιχειρηματολογία ότι, ακόμα κι αν δεν πετύχει να τους μετατρέψει σε καρδιακούς φίλους το διάστημα που απομένει, πρέπει να τους πείσει ότι, ως ελάχιστη εγγύηση, πρέπει και οι δυο τους να πετύχουν την ομαλή συγκατοίκηση. Επιβάλλεται για το θεσμό, για τη Χίο, για την οριζόντια διοίκηση, για τους ίδιους…

Ζητούν ενεργοποίηση και απ’ το Σταμάτη

Στο εσωτερικό του περιφερειακού συνδυασμού τώρα μάλλον ο Κ. Παπαδόπουλος θα πρέπει να λογαριάζεται στην πλευρά Καλογήρου, ό,τι και να συμβεί. Η τιμή που του έγινε με την επιλογή του ως αντιπεριφερειάρχη από ότι φαίνεται δεν είναι εύκολο να υποτιμηθεί εκ μέρους του. Τον δεσμεύει.

Υπάρχουν τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι οι οποίοι υπερθεματίζουν των θεμάτων που θέτει ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κι είναι άλλοι τρεις, οι οποίοι επίσης αποδέχονται το δίκαιο των ισχυρισμών Κάρμαντζη, πλην όμως ζητούν και από τον ίδιο μεγαλύτερο βαθμό ενεργοποίησης. Συγκεκριμένα αναμένουν πρωτοβουλίες και στην κατεύθυνση της επούλωσης του τεράστιου ενδοπαραταξιακού ρήγματος και έναν καλύτερο δικό τους συντονισμό, ώστε να πιέσουν τη Μυτιλήνη παραγωγικά, με προτάσεις από το νησί κι όχι μόνο με διαμαρτυρίες και γκρίνια.

Θα γίνει ντόμινο;

Το μεγάλο ερωτηματικό των επόμενων ωρών είναι αν η … ανυπακοή ή η εξέγερση, όποιος όρος σας ταιριάζει καλύτερα, της περιφερειακής πλειοψηφίας της Χίου θα προκαλέσει παρενέργειες και στους γειτονικούς νομούς.

Ως … ύποπτο για μια ανάλογη ενέργεια ανυπακοής κάποιοι θεωρούν τον Στρ. Κύτελη, γεωγραφικό αντιπεριφερειάρχη Λέσβου. Φημολογείται ότι κι εκείνος διατηρεί τις επιφυλάξεις του για τον παραγκωνισμό των γεωγραφικών αντιπεριφερειαρχών από το σχεδιασμό πολιτικών στην Περιφέρεια, είναι όμως αμφίβολο αν έχει κατασταλάξει ότι χρειάζεται να ζητήσει επανεξέταση του μοντέλου λειτουργίας της Περιφέρειας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ