Παραπολιτικά

21/5/13 15:16

τελ. ενημ.: 21/5/13 15:16

Τα μεταξωτά βρακιά της εκτόξευσης του τουριστικού ρεύματος από Τουρκία

Η φρενίτιδα ενθουσιασμού για την άνθηση του τουριστικού ρεύματος από Τουρκία και κυρίως της σοβαρής πιθανότητας ο Τούρκος επισκέπτης να γίνει πολυήμερος, βάση των νέων δεδομένων από τις αλλαγές στη visa, καλά κάνει και υπερακοντίζει την αισιοδοξία στην αγορά, όμως κάποια στιγμή πρέπει να μπει κι ο δάκτυλος στις πληγές.
Η τελεωνειακή εξυπηρέτηση φωνάζει ακόμα ότι δεν έχει φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα, ειδικά όσο το ρεύμα εισόδου διογκώνεται. Απαραιτήτως χρειάζεται συντονισμός, ίσως και ενίσχυση του προσωπικού, αν δεν θέλουμε η πρώτη και η τελευταία γεύση των επισκεπτών να είναι στυφή.
Η μετακίνηση από και προς τον Τσεσμέ γίνεται με πλοιάρια παλιάς τεχνολογίας και τώρα που η αριθμητική το επιτρέπει, ίσως είναι η ευκαιρία να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές. Διαχέεται η πληροφορία ότι ο ακτοπλόος Φαζίλ Ερτούρκ σκέπτεται την αντικαταστάση του πλοίου του από ταχύπλοο. Δεν είμαι βέβαιος αν μια τέτοια επιχειρηματική κίνηση έχει ακόμα τα εχέγγυα της επιτυχίας. Αν δηλαδή ο μεταφορικός όγκος επιτρέπει με σιγουριά μια τέτοια κίνηση, η οποία συνεπάγεται και μεγαλύτερα κόστη στα καύσιμα ακόμα και τις ημέρες της περιορισμένης κίνησης, πέρα από τις όποιες συνέπειες από έναν ενδεχόμενο τραπεζικό δανεισμό. Απ’ την άλλη πάλι, αν η κίνηση αυτή δε γίνει στη γραμμή μας, αργά ή γρήγορα θα συμβεί σε μια από τις άλλες γραμμές, τις αντικριστές από Μυτιλήνη και Σάμο, και τότε θα έχουν αποκτήσει ένα πολύ ισχυρό στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι μας. Δίκοπο μαχαίρι.
Τέλος, μολονότι οι γείτονες αποδεικνύονται πιο … κοιλιόδουλοι από την αφεντιά μας και αποδεδειγμένα από το service και την ποιότητα του φαγητού στη Χίο εμφανίζονται αρκετά ικανοποιημένοι, πρέπει να τους ανοίξουμε κι άλλους ορίζοντες κατά την επίσκεψη τους στο νησί μας, αν θέλουμε και επαναλαμβανόμενους να τους κάνουμε και περισσότερες μέρες να τους φιλοξενούμε. Κι αυτό σημαίνει στρατηγική απόφαση ανάδειξης της όμορφης περιφέρειας του νησιού.
Ένα τέτοιο τρίπτυχο κινήσεων θα δέσει σφιχτά την προοπτική το ρεύμα από Τουρκία να παγιωθεί σε υψηλά επίπεδα και να αποτελεί, για όσα χρόνια διατηρηθεί, πηγή τροφοδοσίας του τουρισμού μας. Ειδάλλως είναι επιρρεπές στο πρώτο … ατύχημα.

 

Σχόλια άρθρου: 0