15.3.2013 14:32

Τα ερωτήματα που δεν έχουν τεθεί (ακόμη)

Ένα χοντρό λάθος του δημάρχου Χίου έχει γίνει τις τελευταίες μέρες αφορμή για να χυθεί μπόλικο μελάνι. Η ειλημμένη απόφαση να κατεδαφιστεί το αυθαίρετο δημοτικό κτίσμα, που μέχρι πρότινος στέγαζε γνωστή πιτσαρία, μετατρέπει ένα κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας, την παραλία Κασσαπάκη, σε κρανίου τόπο. Η αποκατάσταση της περιοχής είναι άμεσα επιβεβλημένη, καθώς το σημείο είναι κεντρικό, εφάπτεται στο βασικό οδικό άξονα του νησιού, ακριβώς στη μέση των δυο πυλών εισόδου του, λιμανιού και αεροδρομίου.

Η υπόθεση απασχολεί χρόνια το Δήμο, ο οποίος, όπως προέκυψε, διαθέτει ήδη από το 2009 μελέτη ανάπλασης του συνόλου της παραλιακής ζώνης Μπέλλα Βίστα, ως το γεφύρι του ποταμού Παρθένη, σε μια προσπάθεια ανάδειξης του νότιου παραλιακού μετώπου της πρωτεύουσας.

Έναντι του υπό κατεδάφιση δημοτικού ακινήτου υπάρχει, επίσης χρόνια τώρα, μια από τις κορυφαίες σε αισθητική και ποιότητα υπηρεσιών ξενοδοχειακή μονάδα, το «Ελληνικό Κάστρο», πελάτες του οποίου χρησιμοποιούν τους ακάλυπτους χώρους απ’ την άλλη πλευρά του οδικού ρεύματος, απουσία επαρκών χώρων στάθμευσης του ξενοδοχείου.

Προφανώς, δράττωντας την ευκαιρία της κατεδάφισης, η ιδιοκτησία του ξενοδοχείου κατέθεσε σχέδιο ανάπλασης σημειακά της περιοχής, στο βαθμό που την εξυπηρετεί για την κάλυψη των αναγκών της σε χώρους στάθμευσης.

Το σχέδιο δόθηκε στο δήμαρχο, ο οποίος με τη σειρά του έσπευσε να το οικειοποιηθεί ως δημοτικό, απ’ τη γνωστή μανία Λαμπρινούδη, σε επικοινωνία του με τον «π».

Ακολούθησε δημόσια παρέμβαση δυο εκ των τεσσάρων μελών της μελετητικής ομάδας που είχαν συντάξει για λογαριασμό του Δήμου Χίου το σχέδιο ανάπλασης της παραλιακής ζώνης, οι οποίοι δικαίως διερωτήθηκαν αν έκτοτε υπήρξε τροποποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επανερχόμενος ο δήμαρχος αποδέχτηκε ότι το σχέδιο ήταν ιδιωτικής προελεύσεως, συμπληρώνοντας ότι κατά καιρούς δέχεται εισηγήσεις πολιτών επί διαφόρων θεμάτων.

Αυτό ήταν. Στη Χίο ξέσπασε νέο σκάνδαλο, με υπονοούμενα μάλιστα … υπόθαλψης του από τον «π», σύμφωνα με «υπερευαίσθητο» διαδικτυακό τόπο.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι ο «π» δεν έκανε τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από το να δημοσιεύσει αυτούσιες τις απόψεις του δημάρχου Χίου, οι οποίες εκ των πραγμάτων, σε ένα τους σημείο, διαψεύστηκαν. Πάμε τώρα στην ουσία.

  • Το δημοτικό ακίνητο θα κατεδαφιστεί. Είναι επιβεβλημένη η άμεση αποκατάσταση του χώρου; Αν ναι, υπήρξε για αυτή πρόβλεψη στο Τεχνικό Πρόγραμμα που ψηφίστηκε προ μηνός; Τι περιλαμβάνει;
  • Αν όχι, ποιος φέρει την ευθύνη για την παράλειψη; Η δημοτική αρχή που την έσβησε ή η Τεχνική Υπηρεσία που παραλείπει να προβλέπει τα αυτονόητα;
  • Απ’ το 2009 υπάρχει η μελέτη συνολικής ανάπλασης της παραλιακής ζώνης. Ποιος το γνωρίζει; Τέσσερα χρόνια τώρα δεν εντοπίστηκε κανένα πρόγραμμα ικανό να την εντάξει; Τι κόστος εφαρμογής έχει και ποια πρόβλεψη υπάρχει πόσο σύντομα μπορεί να υλοποιηθεί;
  • Γνώριζε ο κ. Λαμπρινούδης την ύπαρξη της στα κιτάπια της Τεχνικής Υπηρεσίας, όταν παραλάμβανε από τα ιδιωτικά χέρια την πρόταση ανάπλασης με 14 επιπλέον θέσεις στάθμευσης;
  • Ποια η επίσημη θέση της Τεχνικής Υπηρεσίας για το θέμα; Σε ποιόν πολιτικό προϊστάμενο να απευθύνει κανείς το ερώτημα;
  • Γιατί τέτοιο μένος με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις από τους «υπερευαίσθητους»; Τόσο σκανδαλώδες είναι ο μόνος όμιλος ξενοδοχείων στο νησί να επιδιώκει να εξασφαλίσει 14 επιπλέον θέσεις στάθμευσης, την ώρα που παρέχει δεκάδες θέσεις εργασίας;
  • Πόσο κακουργηματικό είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνυπολογίζει στις αποφάσεις της αιτήματα αποδεδειγμένα υγειών επιχειρήσεων του τόπου;
  • Μήπως, πριν γίνει η κατεδάφιση, να διασφαλιστεί ο άμεσος χρόνος ανάπλασης, καθώς έρχεται το καλοκαίρι;

Σ’ αυτά τα ερωτήματα θα βρεθεί κανείς ψύχραιμα να απαντήσει; Γιατί τις υψηλές θεωρίες συνομωσίας τις χαρίζουμε αποκλειστικό δικαίωμα των «υπερευαίσθητων».

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ