17.2.2016 19:46

Συμμετοχή του Δήμου στην ΕΝΑ υπό τρεις όρους

Στον αέρα εξακολουθεί να βρίσκεται η εκκρεμότητα συμμετοχής του Δήμου Χίου στην αναβίωση του σχήματος της ΕΝΑ Χίου. Που είχαμε μείνει; Στην απόφαση ορισμού αντιπροσώπων για Γενική Συνέλευση προκειμένου οι μέτοχοι (Περιφέρεια – Δήμοι Χίου, Ψαρών και Οινουσσών) να αποδεχθούν αν θα συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία ζωής στην εταιρεία που σημάδεψε θετικά το νησί τη δεκαετία του ’90, με τη μετεξέλιξη της σε αναπτυξιακό μοχλό περιφερειακής διάστασης με έδρα τη Χίο.

Το «δίδυμο» που κλήθηκε από τη Χρ. Καλογήρου να οργανώσει το σχεδιασμό, οι Γ. Ξενάκης και Κ. Βεργίνας, συναντήθηκαν προ καιρού με το Μαν. Βουρνού και το Στρ. Γδύση. Σε μια συζήτηση στη οποία μετείχε και ο τελευταίος διευθυντής της ΕΝΑ Χίου, Π. Βελιανίτης, κατατέθηκαν ερωτήματα σε εξαντλητικό βαθμό από τους εκπροσώπους του Δήμου, δικαίως δύσπιστους για το νέο εγχείρημα, από τη στιγμή μάλιστα που έχουν και οι ίδιοι στη γειτονιά τους τα δικά τους τραγικά προβλήματα με τις δημοτικές αναπτυξιακές.

Για όλα δόθηκαν απαντήσεις κι απέμεινε σε εκκρεμότητα η απάντηση του Δήμου Χίου. Για να την πάρουν έφτυσαν κυριολεκτικά αίμα, καθώς πέρασε σχεδόν ένας μήνας με τη δημοτική αρχή να το μελετά.

Τελικά ο Μαν. Βουρνούς άνοιξε τα χαρτιά του, θέτοντας 3 όρους. Ο πρώτος να τους παραδοθεί οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας, πριν δώσουν το οριστικό ok. Ο δεύτερος να βρεθεί φόρμουλα για μεγαλύτερη πλειοψηφία στη λήψη των αποφάσεων ώστε η συμμετοχή του Δήμου Χίου να μην έχει την έννοια του … φτωχού συγγενούς. Και τρίτον η νέα ΕΝΑ Βορείου Αιγαίου να μην παίρνει τη μπουκιά απ’ το στόμα από ΕΤΑΧ και Προμηθευτική, αφήνοντας τους τον κατάλληλο ζωτικό χώρο για να αναπνέουν.

Οι προϋποθέσεις μεταφέρθηκαν στην περιφερειακή αρχή, εκείνη δεν τις βλέπει παράλογες, έτσι που πάει το πράγμα όμως θα … φαγωθεί ένα ακόμη δίμηνο ως τη λήψη των τελικών αποφάσεων. 

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ