16.2.2015 22:20

Στέρεψε η «καλή μας αγελάδα». Μπορούμε να το καταλάβουμε;

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΦΟΡΤΩΝΕΤΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ «ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ»

Είχαμε μάθει να λειτουργούμε ως κουβαρντάδες. Με ένα πολιτικό σκεπτικό μεταβίβασης του προβλήματος στα χέρια των επόμενων. Τώρα πια, ενταγμένοι σε ένα διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον, πρέπει να κάνουμε τις επιλογές μας.

Το θέμα επανήλθε στην επιφάνεια απ’ την απαίτηση του Δήμου οι λογαριασμοί ρεύματος στις σχολικές του μονάδες, τα γήπεδα, τους παιδικούς σταθμούς κι όλα τα υπόλοιπα … παιδιά του να πληρώνονται από την «καλή μας αγελάδα», το δημοτικό ταμείο. Ήταν μια λογική στήριξης των δομών, της εκπαίδευσης, του αθλητισμού, της προνοιακής πολιτικής, κατανοητής ως ένα βαθμό. Ο βαθμός αυτός ξεπεράστηκε, όταν εκ των πραγμάτων στέρεψαν οι αντοχές τροφοδοσίας της «καλής μας αγελάδας». Λειτουργώντας στα όρια της επισφάλειας ακόμα και για τη μισθοδοσία των δημοτικών υπαλλήλων του, το δημοτικό ταμείο είναι υποχρεωμένο να περιορίσει από όπου μπορεί δαπάνες. Και οι συγκεκριμένες είναι διόλου ευκαταφρόνητες… Υπολογίζονται σε περίπου 700.000 ευρώ ετησίως, ιδιαίτερα δε των σχολείων κάπου στις 200.000 ευρώ.

Σαν κεραμίδα έπεσε στο κεφάλι των Ν. Στείρου και Δημ. Ψώρα η ενημέρωση από το Στρ. Γδύση. Πώς να το μεταφέρουν στους διευθυντές των σχολικών μονάδων, όταν οι τελευταίοι δεν έχουν αποθεματικό ούτε καν για την επάρκεια σε πετρέλαια; Μια συμβιβαστική εκ μέρους του Δήμου λύση είναι να πληρώνονται οι λογαριασμοί απ’ τα σχολεία και σε επόμενο διάστημα να αποδίδεται το ποσό σ’ αυτά από το Δήμο. Δεν είναι και η καλύτερη δυνατή λύση για τους διευθυντές, δεν είναι όμως και τα συντέλεια του κόσμου.

Τούτο το στρίμωγμα πάντως έχει και τις σωστές του προεκτάσεις. Μάλλον έφτασε η στιγμή να καταλάβουμε πως όταν κάποιος αναλαμβάνει την ευθύνη διοίκησης ενός φορέα, δεν πρέπει να υπολογίζει στις πλάτες κανενός. Οι δημοτικές δομές θα πρέπει να καταρτίσουν σχεδιασμό βιωσιμότητας τους, έτοιμο πια να ανταποκρίνεται και στην … στραβή που κάποια στιγμή θα έρθει. Η εποχή του Δήμου – πατερούλη πέρασε ανεπιστρεπτί. Όσο πιο σύντομα το αντιληφθούμε, τόσο το καλύτερο για όσους αναμένουν από το Δήμο κι άλλες λειτουργίες, πέρα από τις καθαρά διαχειριστικές. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ