11.4.2013 15:27

Σπρώχνοντας τον ιδιώτη ολοταχώς στο γκρεμό

Το παράδειγμα του δημοτικού ακινήτου στην παραλία της Κώμης, αν το σκαλίσει κανείς πιο βαθιά, μπορεί να αντιληφθεί πώς ο Δήμος με την ανέχεια ή τον παραλογισμό του, μπορεί να στείλει … αδιάβαστη μια οικογενειακή επιχείρηση. Ή πως μπορεί να κάνει το παν για να ζημιωθεί στο τέλος.

Δημοπράτησε το ακίνητο με χρήση εστιατορίου στο ισόγειο και επιπλωμένων δωματίων στον πρώτο όροφο πριν χρόνια. Το μίσθωμα έφτασε τις 24.000 ευρώ ετησίως, στην ουσία για τρεις μήνες δουλειά, βαριά – βαριά. Σαν να λέμε 8.000 ευρώ το μήνα! Πώς να ανταποκριθεί μια επιχείρηση σε ένα τέτοιο ενοίκιο;

Ο πρώην Δήμος Μαστιχοχωρίων έβλεπε ότι δεν πάει καλά το πράγμα. Οι οφειλές πάσης φύσεως, από λογαριασμούς ύδρευσης, λοιπά τέλη και ενοίκια, ξεπερνούσαν κάθε δυνατότητα αποπληρωμής κι έφτασαν σήμερα περί τις 220.000 ευρώ.

Ο κάθε ιδιώτης που μισθώνει το μαγαζί του, όταν δει ότι η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη, φροντίζει να λάβει τα μέτρα του. Ο Δήμος Μαστιχοχωρίων αρχικά – και με τη μεγάλη ευθύνη – κι ο Δήμος Χίου στη συνέχεια, πήραν ένα μεγαλοπρεπή υπνάκο στην υπόθεση κι άφησαν τον ιδιώτη να φαντάζεται ότι μπορεί να το παλέψει.

Το εστιατόριο σφραγίστηκε τελικά από το Δήμο, όχι για τις οφειλές, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, για υγειονομικές παραβάσεις. Υπήρχε και συνέχεια. Αν και σφραγισμένη η επιχείρηση, με πρωτοβουλία νυν δημοτικού συμβούλου ανοίχτηκε και ο ιδιοκτήτης πήρε από μέσα το σύνολο του εξοπλισμού που διέθετε, παρά το γεγονός ότι οφείλει τα μαλλιά της κεφαλής του στο Δήμο, πολλαπλάσια πάντως από τον ετήσιο προϋπολογισμό της Καλαμωτής. Ποιος έδωσε το δικαίωμα στο δημοτικό σύμβουλο να αυτενεργήσει και πλέον ο Δήμος να μην μπορεί να κατάσχει ούτε την επίπλωση των δωματίων και τον εξοπλισμό του εστιατορίου και κάπως να μαζέψει την οφειλή, είναι άξιο διερεύνησης.

Έρχονται εκ νέου τώρα οι δημοτικές υπηρεσίες και δημοπρατούν το δημοτικό ακίνητο και πάλι με τιμή εκκίνησης 24.000 ευρώ. Ποιος να πατήσει; Άγονος ο διαγωνισμός. Κι ευτυχώς δηλαδή, γιατί οι δημοτικές αστοχίες επί του θέματος θα έπαιρναν στο λαιμό τους κι άλλο επαγγελματία…

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ