28.11.2014 14:02

Σκουπίδια, ο θεμέλιος λίθος μιας σύγκρουσης

• ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΩΣ ΑΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Το απόλυτο κόλλημα. Από συστάσεως του θεσμού της Αυτοδιοίκησης οι συνδικαλιστικοί της κουμανταδόροι είχαν ορίσει τις κόκκινες γραμμές τους. «Μη διανοηθείτε να εμπλέξετε ιδιώτες στην αποκομιδή απορριμμάτων», έλεγαν ανέκαθεν.

Επιχείρησα πολλάκις να βρω την εξήγηση γιατί η συγκεκριμένη εμμονή. Ειλικρινά ποτέ δεν το κατάλαβα, πέρα ίσως από τη συνειδητοποίηση πως πρόκειται για άλλον έναν, από τους πολλούς, αγκυλωτικούς δογματισμούς αυτής της χώρας.

Με τι ασχολείται ένας Δήμος; Εκπονεί σχεδιασμό για την περιοχή του και καταρτίζει μελέτες. Είναι μικρότερης εμβέλειας έργο το συγκεκριμένο από το να μαζεύει κανείς τα σκουπίδια; Κι όμως από συστάσεως του δημοπρατεί τις μελέτες των έργων του σε ιδιώτες.

Εκτελεί τα έργα του. Θεωρείται υποδεέστερη υπόθεση από το να αδειάζει τους κάδους; Κι όμως επίσης δημοπρατεί σε ιδιώτες το σύνολο των έργων του. Συντηρεί τα σχολεία του και το οδικό του δίκτυο. Είναι αμελητέα υπόθεση, μπροστά στο αν αυτοί που θα συνοδεύουν τα απορριμματοφόρα είναι δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι; Κι όμως δεν τίθεται θέμα αν θα αναλάβει τα έργα ιδιωτικός παράγοντας.

Από ποιο άξονα ορίζεται τελικά ότι η αποκομιδή απορριμμάτων είναι η μητέρα των μαχών; Γιατί διαχρονικά όλοι οι συνδικαλιστές την αναγόρευσαν ως την ουσιαστικότερη λειτουργία του Δήμου; Και πως ένας Δήμος πρέπει να προασπίζει το σταθερό κι ακλόνητο των υπαλλήλων του ΥΕ, ενώ δεν θα πρέπει να νοιάζεται για όσα φέρνουν εις πέρας οι ΠΕ;

Δεν υποτιμώ τη δουλειά όσων δίνουν τη μάχη του καθαρισμού στις γειτονιές, στα χωριά και τους δρόμους. Μεγάλα παιδιά είναι για να αναλογιστούν ποιοι διαχρονικά τους έκλεψαν μέρος από τον καθαρό ιδρώτα τους. Έχω όμως αυτή την, απλοϊκή ίσως, απορία, γιατί η συμμετοχή του ιδιωτικού παράγοντα στην καθαριότητα είναι μόνιμη αιτία πολέμου. Από τη στιγμή μάλιστα που, εμμέσως πλην σαφώς, έχει καταργηθεί στη πράξη η αποκομιδή από μονίμους υπαλλήλους (βλ. στρατιές συμβασιούχων, μερικής απασχόλησης κ.λπ., ιδιωτική ανακύκλωση ή δημοπρατήσεις έργων καθαρισμού πέρσι για την κεντρική, βόρεια και νότια Χίο) ποιος ο λόγος να … χύνεται αίμα από τους δημοτικούς συνδικαλιστές, πέρα από το να αποδείξουν και στη νέα δημοτική αρχή μέχρι που βρίσκονται τα όρια των αποφάσεων της; Ή μήπως αυτός είναι εν τέλει ο στόχος…

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ